Der er gået et år, siden cyklonen Idai raserede Mozambique, men med klimaforandringer følger stadig flere naturkatastrofer. Problemerne står i kø i et land, hvor myndigheder og nødhjælpsarbejdere mangler penge til at hjælpe dem, der har behov for det.

Cyklonen ramte først og blæste tagene af folks huse. Så kom regnen, der fortsatte i ugevis og skabte oversvømmelser. Hundredtusindvis af mennesker kunne stå og se alle deres ejendele blive revet bort af enorme vandmængder.

Cyklonen fik navnet Idai, og dens ødelæggelser skabte en humanitær krise i Mozambique, Malawi og Zimbabwe. En måned efter ramte endnu en vintercyklon, Kenneth, og i alt mistede mere end 1.300 livet, 602 af dem i Mozambique, som blev hårdest ramt. 2,2 millioner mennesker havde akut brug for hjælp i landet.

I marts er det et år siden, katastrofen ramte, men effekterne af Idai er stadig tydelige. På samme tid truer nye naturkatastrofer med at ramme: Som et af verdens fattigste lande er Mozambique særligt sårbar over for klimaforandringer.

I øjeblikket er der kun rejst omkring 35 procent af de penge, der er behov for for at genopbygge det, cyklonerne ødelagde. Der bliver desuden behov for flere ressourcer i takt med, at flere naturfænomener rammer

”Vi ved af erfaring, at der kan komme vinterstorme (landet ligger på den sydlige halvkugle og har vinter, når vi har sommer, red.) som vi er i gang med at forberede os på. Hvis der kommer en cyklon svarende til Idai og Kenneth, står vi med en meget alvorlig situation. Det er jeg bekymret for,” fortæller danske Anne Hoff, direktør for Plan Mozambique.

Idai ramte provinsen Sofala i Mozambique hårdest. Her blev hjem efter hjem ødelagt af de høje vandmasser, som Idai trak med sig. Sofala-provinsen er et af de områder i landet, der er mest udsat for ekstreme vejrfænomener, og det er derfor en udfordring at genopbygge området efter ødelæggelserne. Så sent som i februar i år tvang et fem dage langt regnvejr mere end 71.000 mennesker væk fra deres hjem i provinsen.

Årelange konsekvenser

En af de største udfordringer for genopbygningen af de ødelagte bygninger og afgrøder er mangel på økonomisk støtte, fortæller Anne Hoff. Mange skoler og sundhedsklinikker er stadig ikke genopbygget på grund af manglende ressourcer. Pigers adgang til skolegang er direkte påvirket, og der er konstateret et markant fald i antallet af piger i mellem- og udskolingen.

”Jeg tror desværre, der er en helt masse mennesker, der bliver ladt i stikken, fordi der er så stort et gab mellem behovet og ressourcerne. Hårdest ramt er piger og kvinder. Mange mennesker i Sofala-provinsen kommer til at mærke konsekvenserne af cyklonen i mange år fremover,” siger Anne Hoff.

I et af de hårdest ramte distrikter, Buzi-distriktet, er vandmasserne så voldsomme, at det i perioder kun kan nås med båd. Det besværliggør arbejdet for nødhjælpsarbejdere som Plan Mozambique, der alligevel kæmper en indædt kamp for at få den nødvendige hjælp ud til dem, der har behov for det.

”Der er bestemt sket noget i forhold til for et år siden. Du kan stadig se, at cyklonen har ramt en by som Beira i Sofala-provinen, hvor der stadig er tage, som ikke er blevet repareret. Men der er også mange steder, hvor tagene er blevet lavet, og flere skoler er blevet genetableret. Heriblandt den, vi har været med til at reetablere. Den er blevet showcase for andre skoler. Det er vi ret stolte over,” siger Anne Hoff, der dog understreger behovet for mere hjælp:

”Uden for Beira er der stadig meget at komme efter. Oversvømmelserne har sendt befolkningen i knæ igen. Katastrofen har ødelagt skoler, huse, sundhedsklinikker, afgrøder. Fødevaresikkerheden er også blevet et tiltagende problem. Det løser vi ikke over natten.  Der mangler simpelthen penge både i nødhjælpssektoren og hos myndighederne til at gøre det, der skal til. Jeg vil skyde på, at omkring 80 procent af skolerne stadig mangler at blive genetablerede.”

Fokus på børnene

Efter Idai stod befolkningen i Sofala-provinsen uden adgang til vand og gode hygiejneforhold. Plan Mozambique oprettede bl.a. såkaldte børne- og kvindevenlige opholdsområder, fordi der manglede steder, hvor de kunne tage hen og føle sig trygge.

”Vi håber at kunne skabe flere sikre steder for børn og centre for kvinderne. Vi ved, at kvinder og børn er meget sårbare under katastrofer. Ellers er vi i fuld gang med at reetablere klasseværelser, latriner og rent vand i Buzi. Det har Danmark været med til at sørge for. Den støtte er vi meget glade for. Med de nye oversvømmelser er behovet bare blevet endnu større,” siger Anne Hoff.

I samarbejde med Poul Due Jensen-fonden har PlanBørnefonden f.eks. etableret tre solcelledrevne vandpumper i nogle af de mest trængende områder i landet.

”Pumperne gør, at 3000 mennesker har fået adgang til rent drikkevand og forbedret hygiejne. De soldrevne pumper er installeret på skoler, hvilket har betydet, at skolens toiletter også har fået rindende vand. Det er et kæmpe fremskridt for skolens elever, og ikke mindst for de unge piger, der har mulighed for at skifte menstruationsbind under ordnede forhold. Allerede nu kan vi se, at de forbedrede toilet forhold har en positiv indvirkning pigernes skolegang,” fortæller Anne Hoff.

Det er ikke kun oversvømmelser, der gør livet svært i Mozambique, hvor klimaforandringerne efterhånden er meget tydelige. Lige nu lider det sydlige Afrika under en af de værste fødevarekriser nogensinde. I Mozambique står det særligt slemt til i den sydlige Inhambane-provins, der er ramt af ekstrem tørke. Det betyder blandt andet, at flere og flere elever bliver væk fra skolerne, fordi de ikke får mad nok til at kunne holde koncentrationen, fortæller Anne Hoff. I hele landet anslår man, at omkring to millioner mennesker er berørt af fødevarekrisen. Plan Mozambique arbejder lige nu på at få mad ud på de hårdest ramte skoler.

”Den fattigdom, vi ser, bliver bare værre. Hvis du mister dine afgrøder, mister du din indkomst, og din mulighed for at bidrage til samfundsøkonomien. Så det påvirker hele landets økonomi. Det er en meget alvorlig situation,” siger Anne Hoff.

Hun håber på, at der snart kan blive penge til at styrke befolkningen, så de er bedre stillet, når næste katastrofe rammer, for eksempel ved at oplære dem i at dyrke mere tørkeresistente afgrøder.

CYKLONEN IDAI