Fire ting, du skal vide om børneægteskaber i humanitære kriser

Af Cathrine Nørgaard

Hvert minut bliver 23 piger under 18 år gift. Det tal viser, at der fortsat er meget at kæmpe for, hvis vi skal sikre, at piger og kvinders rettigheder bliver respekteret i verden. Med midler fra blandt andre Danida har Red Barnet International, Plan International, forskningscenteret King Hussein Foundation og University of California, Berkeley undersøgt, hvad der øger risikoen for børneægteskaber i humanitære kriser, og hvad der skal til for at forebygge dem. Studiet er foretaget i Jordan og Uganda.

Her er de fire vigtigste konklusioner fra rapporten:

Håndtering af vold i hjemmet er afgørende for at forhindre børneægteskaber, når krisen rammer. Behovet for at slippe væk fra børnemishandling og forsømmelse i hjemmet er en af de primære årsager til, at mange piger gifter sig tidligt. Forebyggelse af børneægteskaber bør derfor tackle mishandling af børn, forsømmelse og andre former for vold. Det gælder også for de børn, der bliver sat til tunge arbejdsopgaver i hjemmet. Det skal bl.a. ske ved at uddanne plejepersonale og skabe målrettede indsatser, der sikrer, at flere fædre bliver omsorgsfulde forældre.

Gruppepres blandt børn kan lede til flere børneægteskaber. Det er vigtigt, at der arbejdes målrettet for at bekæmpe gruppepres blandt jævnaldrende børn, der overtaler hinanden til at blive gift, fordi det er normen. I stedet skal gruppepres fungere positivt, så flere børn forsøger at tale jævnaldrende fra at blive gift som børn. Det kan blandt andet ske ved at tilbyde flere sociale sociale muligheder og arrangementer for piger, der er blevet gift for tidligt, så flere forstår de negative konsekvenser, som børneægteskaber har.

At sikre pigers uddannelsesmuligheder er vigtigere end nogensinde for at forhindre børneægteskaber. Piger bliver ofte nedprioriteret, når familien skal sende børnene i skole. Piger, der er gravide eller er blevet gift, må ofte droppe ud af skolen. Samtidig er skolegang en økonomisk udgift for familierne, og derfor bliver mange piger sat til at arbejde i hjemmet. Jo længere tid, en pige går i skole, desto større er chance for, at hun ikke indgår i et børneægteskab. Det bør derfor prioriteres at gøre alt, hvad der kræves for at holde piger i skolen så længe som muligt.

Økonomisk støtte er vigtig i kampen mod ​​børneægteskaber. Især unge piger og forældre eller andre omsorgspersoner har behov for støtte til at lindre økonomiske udfordringer og akut fattigdom i humanitære kriser. Familier kan føle sig nødsaget til at gifte deres døtre bort for at få en mund mindre at mætte i husstanden. Økonomisk støtte kan opveje de økonomiske incitamenter til børneægteskab og sætte dem i stand til at sørge for deres børns grundlæggende behov. Økonomisk støtte spiller derfor en vigtig rolle i kampen mod børneægteskaber i humanitære kriser.

PlanBørnefonden, Red Barnet og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen mfl. lancerer rapporten onsdag d. 19. maj kl. 13.00-15.00.

Læs hele rapporten her.

Se video fra lanceringen af rapporten 1/3

Se video fra lanceringen af rapporten 2/3

Se video fra lanceringen af rapporten 3/3