Flere piger bliver omskåret i skyggen af COVID-19

Af Cathrine Nørgaard

Svære smerter, kraftige blødninger, infektioner og psykologiske problemer. Det er nogle af de konsekvenser, som piger, der bliver omskåret må leve med. COVID-19-pandemien betyder, at yderligere to millioner piger kan risikere at blive omskåret mod deres vilje.

Når COVID-19 lukker samfund ned, betyder det blandt andet, at folk mister deres jobs, børn kan ikke gå i skole, og piger og kvinder er i større risiko for at blive udsat for overgreb. Det gælder blandt andet de millioner af piger, som hvert år bliver omskåret mod deres vilje. Mange af dem mens de endnu er helt små. Ifølge FN’s Befolkningsfond kan pandemien betyde, at yderligere to millioner piger bliver omskåret, fordi arbejdet med at oplyse om overgrebets konsekvenser og ændre de skadelige normer er lukket ned.

Bekymrende tendens med gruppeomskæringer

Somalia er et af de lande, hvor omskæring af piger er mest udbredt ifølge UNICEF. Her er den ekstreme voldshandling stadig lovlig, og op mod 98% af landets piger bliver udsat for det skadelige indgreb, når de er mellem 5 og 11 år gamle. Omskæring er en indgroet del af kulturen i Somalia, hvor forældrene ofte betragter overgrebet som nødvendigt for at bevare familiens ære og en forudsætning for, at deres døtre kan blive gift.

Nedlukningen af samfundet for at stoppe spredningen af COVID-19, betyder ikke, at pigerne i Somalia undgår at blive omskåret. Tidligere kunne PlanBørnefonden fortælle, hvordan voksne gik fra dør til dør for at tilbyde at omskære pigerne i deres egne hjem, og senest har der været meldinger om en bekymrende tendens til gruppeomskæringer.

“Vi har hørt om forsamlinger, hvor op til 20 piger er blevet omskåret på en gang. Det er ekstremt bekymrende og bevis på, at bevidstheden om de forfærdelige konsekvenser ved at omskære piger er dalet under COVID-19-pandemien,” fortæller Sadia Allin, der er direktør for Plan International i Somalia.

PlanBørnefonden og Plan International oplever en stigning i antallet af piger, der bliver omskåret i Somalia under COVID-19-pandemien

Til kamp gennem medierne

Som en del af Plan International kæmper PlanBørnefonden i flere lande for at stoppe omskæringen af piger. Blandt andet i Mali i Vestafrika, hvor ca. 90% af kvinder bliver omskåret, og overgrebet stadig ikke er forbudt. De fleste piger i Mali bliver omskåret i 13-14 års alderen som en del af overgangen fra pige til kvinde.

“Omskæring er den sociale norm i Mali, og mange føler sig pressede til at følge traditionerne. De skadelige kønsnormer i landet er med til at kontrollere piger og kvinders seksualitet ved at lægge stor vægt på, at kvinder skal være monogame og ikke dyrke sex før ægteskabet. Og da mange mener, at piger, der ikke bliver omskåret, er promiskuøse, og det at være omskåret ofte er en forudsætning for at blive gift,” fortæller Julia Lehmann, der står i spidsen for PlanBørnefondens arbejde med at stoppe omskæring af piger. Arbejdet er støttet af Danida og anti-omskæringsorganisationen Global Media Campaign.

PlanBørnefonden har i en årrække arbejdet for at oplyse om de skadelige konsekvenser ved at omskære piger og inddrage både religiøse ledere og unge aktivister i at tale åbent imod det. Efter en stor konference, hvor religiøse ledere fra hele Mali fik beskrevet af en læge, hvordan omskæring kan ødelægge pigers liv, gik Imamer på landsdækkende tv for at sige, at omskæring ikke er et krav i Islam. En stor milepæl i et land, hvor omskæring ellers ikke er noget, man taler om – slet ikke uden for hjemmets fire vægge.

Aktivist stoppede omskæring

Det er ikke kun imamerne, der er begyndt at tale mod omskæring i deres samfund og i medierne. En vigtig del af PlanBørnefondens arbejde er også at klæde unge aktivister på, så de kan være med til at ændre de skadelige traditioner. En af dem, der har taget kampen op, er 24-årige Dioro. Han arbejder med internt fordrevne i landets Segou-region, hvor han for nylig forhindrede, at den unge pige Samira blev omskåret.

“Hun var blevet tvunget til at flygte med sin familie fra deres landsby og flytte ind hos en værtsfamilie. Samiras familie har altid været imod omskæring, men værtsfamilien fik overbevist hendes far om, at det er et krav ifølge Islam, og at han ville blive betragtet som et udskud i samfundet, hvis ikke han fik sin datter omskåret. Samiras mor prøvede desperat at stoppe ham, men Samiras far var fast besluttet på, at hans datter skulle omskæres, så hun ikke blev promiskuøs,” fortæller Dioro.

Han tog derfor kontakt til PlanBørnefonden og en imam, der kunne fortælle Samiras far, at religionen ikke kræver, at han omskærer sin datter.

“Så tog jeg Samiras far med til et møde med en fødselslæge og nogle lokale ledere. Her fortalte lægen om de fysiske konsekvenser det ville få, hvis Samira blev omskåret. Til sidst besluttede hendes far ikke at gennemføre det. Vores indsats har gjort en kæmpe forskel for Samiras liv,” fortæller Dioro, der fortsætter for at redde andre piger i Samiras situation.

Efter at have fået træning af PlanBørnefonden deltager Dioro også i radioprogrammer, hvor han fortæller om de skadelige konsekvenser ved at omskære piger.

Det lange, seje træk

Selvom PlanBørnefondens arbejde med at inddrage religiøse ledere og unge aktivister har fået manges øjne op for de skadelige konsekvenser ved omskæring, er der stadig lang vej, før piger i Mali selv kan bestemme over deres kroppe.

At få stoppet omskæring er vigtigt for PlanBørnefonden og millioner af piger i Mali. Vores undersøgelser viser os, at udover at skabe opmærksomhed omkring de skadelige konsekvenser, skal vi arbejde endnu hårdere på at ændre indstillingen til omskæring i lokalsamfundene. Vi skal sikre, at den øgede bevidsthed om konsekvenserne også betyder, at færre piger bliver omskåret. At ændre ældgamle, skadelige traditioner gør man ikke over natten. Det er en lang og sej kamp – men en vi er indstillet på at tage,” siger Julia Lehmann.

Du kan læse mere om PlanBørnefondens arbejde med de religiøse ledere i Mali her, ligesom du også kan møde nogle af de kvinder, der har haft konsekvenserne ved omskæring helt tæt på. I videoen herunder kan du møde en af de piger, der er blevet udsat for omskæring.

På grund af COVID-19 kan vi risikere, at 2 millioner flere piger ender med at blive omskåret.På grund af COVID-19 kan vi risikere, at 2 millioner flere piger ender med at blive omskåret.

Fakta om omskæring af piger