Vi er langt fra at udrydde omskæring af piger

Af Cathrine Nørgaard

Mere end 200 millioner piger og kvinder er allerede blevet omskåret, og hvis praksissen fortsætter som i dag, vil 68 millioner flere piger blive omskåret frem mod 2030. Indgrebet ødelægger livet for piger som Awa, der blev omskåret som barn

Fødslen af hendes tredje barn burde være forbundet med glæde. Men for den i dag 30-årige Awa fra Burkina Faso blev det starten på et mareridt.

Ikke længe efter fødslen af sin datter blev Awa syg.

”Jeg har været syg i seks år. Det er svært at sidde og gå. Jeg kan ikke arbejde,” fortæller Awa og tilføjer:

”Det er fordi, jeg er blevet omskåret.”

76 procent af piger og kvinder i alderen 15 til 49 år er omskårede i Burkina Faso. Omskæring af piger sker over hele verden af kulturelle og traditionelle grunde.

Mere end 200 millioner piger og kvinder er allerede blevet omskåret på verdensplan, og op mod 68 millioner er i risiko for at blive omskåret frem mod 2030. COVID-19 har desuden resulteret i, at flere piger og kvinder er blevet og bliver omskåret bag lukkede døre.

Awa blev omskåret som barn, og hun har levet i smerte i seks år efter fødslen af en af sine døtre.

Forkert udvikling

På papiret ser udviklingen ellers ud til at gå den rigtige vej. I de sidste tre årtier er færre og færre piger og kvinder blevet omskåret. Flere lande, f.eks. Sudan, har endda gjort omskæring af piger ulovligt. Men at forbyde indgrebet ved lov betyder ikke, at praksissen stopper, og udviklingen går alt for langsomt. I de lande, hvor den skadelige praksis er mest udbredt, stiger befolkningstallet de kommende år, og derfor kan vi også forvente, at flere piger vil blive omskåret i fremtiden.

Flere og flere har fået øjnene op for, hvor skadeligt det er at omskære piger. Igennem de sidste to årtier er andelen af piger og kvinder, der mener, at praksissen bør stoppes, fordoblet. I de lande, hvor omskæring af piger er mest udbredt, mener 7 ud af 10 piger, at omskæring af piger bør udryddes.

Læs også: Her bliver flest kvinder og piger omskåret

Som sponsor hos PlanBørnefonden går din støtte også til, at vi kan udbrede kendskabet til omskæring af piger og oplyse lokalsamfundet, pigerne og familierne om konsekvenserne. Alt for få kender til de risici, der er forbundet med indgrebet, og information er afgørende, hvis det skal stoppes.

Awas vej ud af smerten

En normal konsekvens efter omskæring er varige smerter og komplikationer under og efter fødsler, bl.a. fordi arret kan give problemer eller såret kan springe op. Da Awa blev syg efter fødslen af sin datter, opsøgte hun sin lokale læge.

”Jeg fik at vide, at jeg ikke kunne modtage behandling, men at jeg skulle på hospitalet,” husker Awa.

Turen til hospitalet og behandlingen var for dyr for hende, og hun måtte acceptere smerten. Men for nogle måneder siden hørte Plan International om Awa og betalte for den nødvendige hospitalsbehandling.

”Jeg blev opereret, og jeg er ikke længere syg,” siger Awa, der nu gør, hvad hun kan for at skærme sin datter fra at gå igennem det samme som hende.

”Min datter er ikke blevet omskåret, for nu kender jeg til konsekvenserne. Da jeg var syg, led jeg meget, så nu oplyser jeg andre om risikoen ved at omskære deres børn.”

Omkring 4,1 millioner piger blev omskåret i 2019. Når vi når 2030, er det tal med al sandsynlighed steget til 4,6 milioner piger om året, hvis praksissen fortsætter som i dag.

Vil du være med i kampen mod omskæring og hjælpe kvinder som Awa?