”Jeg er imod omskæring. Men det var sådan, min mor tjente penge”

Af Cathrine Nørgaard

Omskæring af piger og unge kvinder medfører smerter og gener, som kan vare et helt liv. Maries historie viser, hvor vigtigt det er at oplyse om konsekvenserne.

Forestil dig et liv i konstante smerter. Det gør ondt, når du sidder ned, og det gør ondt, når du har sex. Du bliver ofte syg af infektioner, og det er smertefuldt at tisse. Hvis du er gravid, er der stor risiko for, at både du og dit barn dør. Fordi du er omskåret er risikoen for at forbløde nemlig meget høj.

Konsekvenserne ved at omskære piger er alvorlige. Alligevel er mindst 200 millioner piger og kvinder på verdensplan kvinder omskåret.

Sierra Leone er et af de lande, hvor piger og kvinder risikerer at blive omskåret, fordi ældgamle traditioner betragter indgrebet som et afgørende ritual for at blive kvinde.

“Jeg er fuldstændig modstander af kvindelig omskæring. Men det var sådan, min mor tjente sine penge,” siger 16-årige Marie, der bor i Sierra Leone.

Hvorfor omskærer man piger?

Omskæring af piger har ofte dybe kulturelle rødder. Omskæringen er med til at undertrykke piger og kvinder og viser, at uligheden mellem kønnene er stor. Ofte betragtes indgrebet som et vigtigt overgangsritual fra at være barn til at være kvinde. Mange steder tror man, at omskæring af piger vil sikre pigen et godt ægteskab og redde familiens ære. Omskæringen handler ofte også om bestemte forestillinger om, hvad der er acceptabel seksuel adfærd for kvinden.

”I Sierra Leone har det altid været svært at være kvinde. Engang var det kun drenge, der blev sendt i skole. Piger blev hjemme for at hjælpe med pligterne og blev gift bort. Det skete med min mor. Da hun var blevet gift, blev hun Sowei, der tjener penge på at omskære piger.”

Hvis alt var gået, som det plejede, skulle Marie selv have været omskåret. Men da Marie lærte om konsekvenserne ved indgrebet, sagde hun til sin mor, at hun ikke ville omskæres. Hun var heldig, fordi hendes mor accepterede det.

Marie nægter at lade sig omskære – og hun kæmper samtidig for, at andre piger heller ikke bliver det.

Vi har støttet Marie i sit arbejde for at udbrede kendskab til pigeomskæring. Oplysning er afgørende for at stoppe indgrebet, som ødelægger mange pigeliv hvert eneste år.

”Ingen af mine venner eller andre piger på min alder er blevet tvunget til at blive omskåret eller gift bort. Jeg kan se, at omskæringerne er stoppet, efter vi begyndte at kæmpe imod det. Det er en fantastisk følelse at vide, at jeg gør en forskel for andre,” siger Marie.

Vi oplyser lokalsamfundet, lederne, pigerne og familierne om konsekvenserne ved at omskære piger. Mange ved ganske enkelt ikke, hvilke problemer der er forbundet med at omskære piger. Derfor er information afgørende, hvis det skal stoppes.

Som Pigestøtte er du med til at sprede information om omskæring.

International dag for nul-tolerance over for kvindelig omskæring

Den 6. februar markerer FN international dag for nul-tolerance over for kvindelig omskæring.

Mere end 200 millioner nulevende piger og kvinder fra 30 lande i Afrika, Mellemøsten og Asien er blevet omskåret. Omskæring udføres for det meste på unge piger mellem 0 og 15 år. Omskæring er en krænkelse af pigers og kvinders menneskerettigheder (kilde: WHO).

Omskæring af piger er dybt invaliderende og har dermed livsændrende konsekvenser. Vi markerer dagen for at sætte fokus på konsekvenserne ved indgrebet. Vi arbejder i mange lande, hvor der er en høj forekomst af kvindelig omskæring. Du kan støtte vores arbejde for at forhindre omskæring af piger ved at blive Pigestøtte.

Læs mere om at være Pigestøtte