Den 11. oktober markerer PlanBørnefonden og Plan International for 8. år i træk FN’s Internationale Pigedag i mere end 70 lande. I Danmark sker det ved, at 14-årige Farzana fra slummen i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, møder H.K.H. Kronprinsessen. Sammen sætter de fokus på pigers rettigheder.

Piger er den gruppe globalt, der bliver mest udsat for diskrimination – alene på grund af deres køn og alder. For eksempel mangler ca. 130 millioner piger på skolebænken på verdensplan. Derfor bruger PlanBørnefonden og Plan International FN’s Internationale Pigedag til at øge fokus på pigers rettigheder og ligestilling mellem kønnene.

I den anledning er 14-årige Farzana fra slummen i Dhaka inviteret til København for at mødes med H.K.H. Kronprinsessen. I Bangladesh dropper mange piger ud af skolen for at blive børnebrude, men som aktivist kæmper Farzana for at forhindre det sker. Ved et privat møde på Amalienborg får Farzana mulighed for at forklare om den virkelighed og tale om pigers rettigheder med H.K.H. Kronprinsessen. Efterfølgende besøger de Gasværksvejens Skole i København, hvor de sammen taler til skolens elever fra 7.-9. klassetrin om vigtigheden af at kæmpe for pigers ret til at gå i skole.

H.K.H. Kronprinsessen lytter normalt til unge pigers historier ude i verden og genfortæller dem i andre fora. Men det er første gang, hun overlader sin mikrofon til en af de unge, som får muligheden for selv at fortælle sin historie.

Uddeling af PlanBørnefondens Pigepris

Efter talen uddeles PlanBørnefondens Pigepris. Prisen er stiftet for at øge fokus på pigers rettigheder og de udfordringer, særligt piger står overfor. Den hylder en person, organisation eller virksomhed, der gør en ekstraordinær indsats inden for ligestilling ved at bidrage til holdningsændringer og ved at iværksætte tiltag, som kan fremme ligestilling mellem kønnene.

Vinderen er udpeget af en jury bestående af blandt andre forfatter og psykolog Renée Toft Simonsen, kønssociolog Cecilie Nørgaard og PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse. Pigeprisen bliver overrakt til vinderen af Farzana sammen med en præmie på 25.000 kroner sponsoreret af Søstrene Grene. Til stede er også udviklingsminister Rasmus Prehn.

Pressen er inviteret til at overvære H.K.H. Kronprinsessen og Farzanas tale på Gasværksvejens Skole og uddelingen af Pigeprisen.

Hvor: Gasværksvejens Skole, Gasværksvej 22 – 1656 København V

Hvornår: Fredag den 11. oktober. Mødetid senest 9.30

Hvad: Ved ankomsten vil der være mulighed for at stille spørgsmål til H.K.H. Kronprinsessen og Farzana på et kort pressemøde, ligesom der vil være mulighed for at interviewe bl.a. vinderen af Pigeprisen.

Hvordan: Presse skal akkrediteres. Spørgsmål og tilmeldinger skal rettes til PlanBørnefonden, Signe Holme på signe.holme@planbornefonden.dk
Tilmeldingsfrist: 9. oktober kl. 16.00.