Her er dem, der går forrest i klimakampen

Af Cathrine Nørgaard

Verdens ledere er lige nu samlet i Glasgow til COP26 for at finde en løsning på klimakrisen. Og her gør de klogt i at huske dem, der mærker forandringerne allermest – verdens mest udsatte piger, kvinder og børn.

Piger og kvinder over hele verden mærker klimaforandringernes konsekvenser allerhårdest. Det er dem, der skal gå længere for at hente vand, når vandet i landsbyen slipper op. Dem, der bliver trukket ud af skolen, når deres forældre mister indkomst, fordi ændrede vejrforhold gør det sværere at arbejde. Og det er dem, der er i størst risiko for at blive udsat for overgreb og menneskehandel, når de bliver tvunget på flugt eller når de skal finde nye måder at tjene penge på.

Hos PlanBørnefonden arbejder vi på at udbrede klima- og miljøvenlige løsninger på de forskellige problemer sammen med kvinder og børn – særligt piger – så de kan få indflydelse på deres egen fremtid.

Herunder kan du møde nogle af dem, der allerede er i gang med at lære nye, grønne færdigheder, så de er mere modstandsdygtige over for fremtidens vejrændringer.

Kvinder i landbruget går forrest i den grønne omstilling

Kvinder har ikke adgang til samme produktionsressourcer og uddannelser som mænd – hvilket ellers er afgørende, når de skal dyrke bæredygtigt landbrug, der kan give udbytte på trods af vejrforandringer. Hvis kvinder havde samme adgang til produktionsressourcer som mænd, ville de kunne øge udbyttet på deres gårde med 20-30 procent og samtidig nedbringe andelen af sultende mennesker i verden med 12-17 procent.

Derfor arbejder vi flere steder i verden for at give kvinder i landbruget flere muligheder for at dyrke bæredygtigt landbrug. F.eks. i Indonesien, hvor unge kvinder som Jenete på 20 år er blevet trænet i at anvende nye, grønne landsbrugsteknikker. Jenete har startet en lille landbrugsgruppe med seks af sine venner, så de kan dele deres erfaringer med hinanden og blive klogere. Kvinderne har tilsammen 60 hektar og dyrker tomater, gulerødder, auberginer og grønner bønner – og de tjener gode penge på det, hvilket betyder, at Jenete har råd til at betale for at gå på universitetet.

Unge kvinder driver bifarme

 

Her er dem, der går forrest i klimakampen 2
 Sammen med andre kvinder har 26-årige Rosangela lært, hvordan man driver bifarme uden brug af noget, der skader naturen.

Projektet med bifarme i Den Dominikanske Republik blev lanceret i 2018. Formålet er at skabe bæredygtige indkomstmuligheder for kvinder. 26-årige Rosangela er en af kvinderne i projektet, og sammen med de andre kvinder har hun nu lært, hvordan man driver bifarme uden brug af noget, der skader naturen.

I Den Dominikanske Republik modtager unge kvinder som 26-årige Rosangela træning i iværksætteri, så de er rustede til at drive deres egen forretning. Sammen med tre andre kvinder har Rosangela startet en bifarm, hvor de producerer egen honning. Bierne gavner deres omgivelser ved at bestøve blomster, og det giver samtidig kvinderne flere penge mellem hænderne, når de sælger biernes honning.

Børn planter træer i Kenya

Kenya er et af de lande, der lige nu er hårdt ramt af klimaforandringerne. Klimaet i landet er barskt, og millioner af mennesker er ramt af ekstrem tørke.

Vi arbejder med børn i landet, så de i en tidlig alder kan få bæredygtige vaner, der gavner naturen. I en folkeskole i Tharaka-Nithi County lærer børn f.eks. at plante træer. Efter at træerne er plantet, får hvert barn mulighed for at “adoptere” et træ, som de efterfølgende giver særlig opmærksomhed. Når børn selv inddrages i den grønne omstilling og føler ejerskab over processen, er det først og fremmest med til at sikre træets overlevelse – men det er også med til at give dem en forståelse for, hvordan man handler klima- og miljøvenligt.

Solceller i Benin skaber indkomst for unge kvinder

Her er dem, der går forrest i klimakampen 4
I Benin lærer kvinder at installere og vedligeholde solcelleanlæg. Det er godt for klimaet og giver dem og deres familier økonomisk sikkerhed.

Med støtte fra Mica Fonden, Danske Commodities og Kemp & Lauritzen giver vi fire erhvervsuddan­nelser i Benin mulighed for at oprette en ny linje på skolen. På linjen lærer de at installere og vedligeholde solcelleanlæg. Uddannelsen er primært målrettet unge kvinder og vil tage højde for deres liv, så de både kan passe deres børn og modtage undervisning. På den måde vil klimaaftrykket på sigt falde samtidig med, at kvin­derne får større mulighed for at få tjene flere penge, så deres børn kan gå en lysere fremtid i møde.

Piger i Indien er klimaaktivister

I staten Telangana i Sydindien er befolkningen dybt afhængig af landbruget. Men klimaforandringerne gør det sværere og sværere at få højt nok udbytte. Men i ungegrupper rundt om i landet er børn – heraf flest piger – nu klar til at kæmpe for forandring. I grupperne lærer de om klimaforandringer og iværksætter kampagner for at skabe handling i deres lokalsamfund. 16-årige Noorjehan har f.eks. påvirket sin mor til at tage et uudnyttet stykke jord foran sit hus i brug til at dyrke grøntsager.

”Klimaforandringer er virkelige, og de sker lige foran vores øjne. Vi er nødt til at tænke ud af boksen for at overleve,” siger den unge aktivist.