Jordskælv i Java, Indonesien: Plan International hjælper børn ramt af katastrofen

Af Line Sommer

I mandags kl. 13.00 blev byen Cianjur i det vestlige Java i Indonesien ramt af et ødelæggende jordskælv.

Mange af de dræbte og sårede er børn, som var i skole, da jordskælvet ramte. Tusindvis er nu blevet hjemløse, og det har skabt stor usikkerhed og frygt i byen.

Plan International er til stede og understreger, at det er afgørende, at børn får den støtte, de har brug for.

“Vores dybeste medfølelse går til dem, der er ramt af jordskælvet i Cianjur, i særdeleshed dem, der har mistet forældre eller børn. Som en organisation, der fokuserer på at sikre børns rettigheder og ligestilling for piger, reagerer vi hurtigt for at hjælpe familier, der er ramt af jordskælvet,” siger Dini Widiastuti, som er direktør for Plan International i Indonesien.

Plan International uddeler blandt andet hygiejnesæt, sundhedspakker, mad og vand til de berørte familier.

“Vi er lige nu ved at identificere konsekvenserne af katastrofen og børnenes specifikke behov, bl.a. behovet for psykosocial støtte, børnevenlige opholdssteder, læringsfaciliteter samt rent vand og personlige hygiejnematerialer”, fortsætter Widiastuti.

“I landdistrikter som Cianjur er børnene i skole midt på dagen, mens ældre, handicappede og kvinder er hjemme. Mænd arbejder generelt rismarkerne eller andre steder udendørs, og derfor er børn, ældre, handicappede og kvinder mere tilbøjelige til at blive ramt af naturkatastrofer”, afslutter han.

På den baggrund, opfordrer Plan International til at styrke katastrofeberedskabet i skoler og i katastrofeudsatte områder som Cianjur. Derudover er det afgørende at sikre, at skoler er sikrede mod jordskælv, oversvømmelser og andre katastrofer.  

Katastrofens omfang:

Det præcise antal omkomne er indtil videre uklart. Men Indonesiens National Disaster Mitigation Agency (BNPB) melder lige nu om 103 døde, yderligere 390 sårede, og 7.000 mennesker, som har mistet deres hjem og har søgt ly forskellige steder i området.