Køb Kimias portræt af Amara – og støt verdens mest sårbare kvinder

Af Cathrine Nørgaard

Det var ikke givet, at Kimia Bahari skulle være maler. Men beslutningen om at gribe malerpenslen kommer nu verdens mest udsatte piger og kvinder til gode, når du byder på maleriet Amara eller køber en plakat.

Hundredevis af øjne holder øje med Kimia Bahari i hendes lejlighed. Den 36-årige malers hjem er også hendes atelier, hvor hun bruger det meste af sin tid på at male kvinder. Stærke og sårbare kvinder. Det er hendes egen historie, hun fortæller gennem portrætterne.

”Det at male er en form for terapi for mig. Jeg er et meget observerende og følende menneske. Jeg mærker meget. Men det er ikke ensbetydende med, at jeg er sart. I virkeligheden oplever jeg, at det er en kæmpe styrke, at være i stand til at være sårbar. Og det vil jeg gerne udtrykke gennem de kvinder, jeg maler,” fortæller Kimia Bahari om sine portrætter.

Det har efterhånden længe været et stort ønske for hende at gøre en forskel for nogle af de mest sårbare piger og kvinder i verden. Men ingen organisationer føltes som det rigtige match, før hun så PlanBørnefondens ambassadør, Rasmus Bjerg, tone frem på skærmen i en reklamefilm

Millioner af børn går ikke i skole – det skal vi ændre på!Millioner af børn går ikke i skole – det skal vi ændre på!

I det øjeblik var der noget, der faldt på plads for maleren.

”Da jeg så reklamen med børnene i klasselokalet, blev jeg ramt på en helt særlig måde. Så tænkte jeg: kan jeg gøre en forskel for nogle af de mest udsatte børn i verden? Det fik mig til at kontakte PlanBørnefonden for et samarbejde. Jeg føler virkelig, at jeg har fundet en organisation, der giver mening for mig at støtte op om. Det føles helt rigtigt inde i maven,” siger Kimia Bahari.

Køb Kimias portræt af Amara – og støt verdens mest sårbare kvinder 1
Sidste år begyndte Kimia Bahari at male seriøst. Nu donerer hun et maleri til fordel for piger og kvinder i Øst- og Vestafrika. Foto: Privat.

Aldrig kunstner

Egentlig har hun altid hadet at betragte sig selv som kunstner. Som barn og ung blev Kimia Bahari irriteret, når folk refererede til hende som ”hende den kreative”. Efter 10 år som selvstændig tøjdesigner, valgte hun derfor at vende sin kreative side ryggen.

”Jeg har altid haft øje for at tegne og male, men jeg har sjovt nok aldrig villet være kunstner. For mig var det at være kunstner ikke lige så prestigefyldt som at sige, at man var tandlæge eller advokat. Så efter knap 10 år som selvstændig med min bror, som jeg selv betragtede som ’hjernen bag’, lukkede jeg ned for det kreative i mig og begyndte at læse digital konceptudvikling. I en lang årrække sad jeg nærmest kun ved en computer, tegnede ikke og endte sågar med at få et job som marketingchef,” fortæller Kimia Bahari.

Men 2020 sendte Kimias liv i en ny retning – og nu er hun klar til at male til fordel for verdens piger og kvinder.

Kimia Bahari maler til fordel for piger og kvinderKimia Bahari maler til fordel for piger og kvinder

Vil styrke kvinder

Da Danmark sidste år blev lukket ned, fik Kimia et nyt forhold til sin kreative side. Hun var meget alene og havde brug for at udtrykke nogle af de følelser af angst og depression, hun gik og kæmpede med.

”Det var min redning for mig under corona, at jeg kunne male. Det var det virkelig,” siger Kimia, der for nyligt opsagde sin stilling som marketingchef og nu maler på fuld tid. Og det er nærmest kun kvinder, hun maler.

“Mit mål er at styrke kvinder, men samtidig også forene kultur og afstamning igennem mine portrætter ved bl.a. at sprede budskabet om, at race er en social konstruktion. Indtil nu har jeg forsøgt at videreformidle det i mine portrætter ved, at kvinderne har lidt fra os alle i sig,” forklarer hun.

“Jeg ønsker at få kvinder til at føle sig set, støttet og styrket, når de ser på mine portrætter samt inspirere dem til at turde vise deres reneste sårbarhed til omverdenen. Måske er det af samme årsag, at mine malerier virker terapeutiske for mig. Jeg føler mig 10 kilo lettere for hvert portræt og fortælling, jeg skaber.”

Køb Kimias portræt af Amara – og støt verdens mest sårbare kvinder 2
Det er også muligt at købe Amara i plakatudgave. Overskuddet går til PlanBørnefondens Pigefond.

Amara

Nu har Kimia malet et portræt af en ung pige, som hun har navngivet Amara. Maleriet, der har størrelsen 70 x 100 cm, er lige nu på auktion til fordel for PlanBørnefondens Pigefond, hvis hovedformål er at sikre, at piger i Øst- og Vestafrika ikke bliver gift bort, men får mulighed for at gå i skole. Tryk her, hvis du ønsker at støtte Pigefonden.

”Jeg tænkte meget over maleriet og besluttede mig for at holde det simpelt. Jeg ville gerne have, at hun skulle have en særlig ro. Hun kigger lige frem for at skabe symmetri. Det skal være en sponsorplakat, som man vil købe, fordi man gerne vil støtte en god sag og kan se sig selv have hende hængende i sit hjem. Turbanen i blå er en hyldest til PlanBørnefondens arbejde, og øreringene er to mønter, som skal symbolisere håb for en bedre fremtid,” siger Kimia Bahari, der også har besluttet at printe plakaten i 40 eksemplarer i størrelsen 50 x 70 cm.

Dem kan man købe ved at trykke HER. Overskuddet herfra går ligeledes til Pigefonden.

”Da jeg malede Amara, var jeg meget stolt. Jeg vidste, at jeg gjorde noget godt. Hele processen var meget oprejst, og jeg ville gerne gøre det rigtigt. Tilføje endnu flere skygger, gøre hende endnu dybere. Jeg vil have, at når folk ser hende, at de tænker: hende vil jeg have hængende på min væg. Jeg vidste, at jeg var med til at redde hende. Eller i hvert fald piger og kvinder som hende.”

Kimia og malerierne