Ligestilling gavner både piger og drenge

Af Cathrine Nørgaard

Selvom PlanBørnefonden har et særligt fokus på pigers rettigheder, glemmer vi ikke drengene. I 2020 støttede vi over 24 millioner drenge. En af dem er Allan fra Uganda. Han kæmper for mere ligestilling – og ikke kun for pigernes skyld. For det gavner hele samfundet, når piger og drenge har lige muligheder. Det har hele hans familie oplevet.

Det nytter noget at kæmpe for ligestilling og det gavner ikke kun pigerne. Det har 26-årige Allan fra Uganda oplevet helt personligt. Da han var 14 år, blev hans søster gravid og måtte droppe ud af skolen ligesom mange andre piger i området.

”Jeg syntes, det var så unfair,” siger Allan, der siden 2016 har været aktivist i en af vores mange ungegrupper og lært, hvad ulighed mellem kønnene har af konsekvenser.

“Jeg viser drenge billeder af en mand, der laver mad og en kvinde, der reparerer en bil. Du skulle se deres ansigter,” siger Allan.

Familiens indkomst er steget

Han har delt sin viden fra ungegrupperne med sin far, Nkono, så også han har fået en forståelse for, hvor meget det gavner, at hans døtre får samme muligheder, som Allan har.

“Allan overbeviste mig om at lade min datter komme tilbage i skole. Du aner ikke, hvor stolt jeg er af mine døtre, der alle har gennemført skolen,” fortæller Nkono, der ikke kun har givet døtrene bedre muligheder, men også ændret vilkårne for sin kone og dermed forbedret familiens levevilkår generelt.

I Uganda har kvinder ikke ret til at eje jord. Men takket være Allans indflydelse har han doneret et stykke jord til sin kone, og Nkono selv er begyndt at bidrage til at lave pligter i hjemmet. Arbejdsfordelingen betyder, at familiens indkomst er steget.

Dit sponsorat gavner både drenge og piger

Det er netop den slags ændringer i verdens mest udsatte områder, hvor der kan være langt til ligestilling, som du er med til at støtte. Uanset, om du er sponsor for en dreng eller en pige, kommer din støtte hele lokalsamfundet til gode. Vi arbejder for, at både piger og drenge kan få en tryg opvækst, gå i skole og selv bestemme, hvornår de bliver gift og får børn, ligesom både piger og drenge bidrager til at skabe ligestilling til gavn for alle.

Du kan læse om nogle af vores projekter for og med drengene her: 

Allan (tv.) fra Uganda kæmper for ligestilling. Gennem vores ungegrupper har han lært, at det kommer alle til gode, når piger får lov til det samme som drenge. Den viden har han delt med sin far, Nkono, som derfor har fået sin datter tilbage i skolen.
I de nordlige og centrale Vietnam sætter vi fokus på ernæring, børnebeskyttelse samt tidlig læring og stimulering af de helt små børn ved at oprette forældregrupper, hvor fædre og mødre kan få viden og færdigheder til at pleje deres børn. Grupperne fremmer aktivt mænd og kvinders ligeværdige roller og udfordrer kønsstereotyper i hjemmet.
I den bjergrige region Madriz i Nicaragua, er Oscar en del af en ungegruppe, som lærer børn og unge om værdien af ​​ligestilling. De unge får blandt andet forklaret, hvordan de kan undgå teenagegraviditeter og hvordan de kan beskytte sig mod de forskellige former for vold, der er udbredt i regionen. ”Før troede vi, at piger ikke kunne gøre det samme, som drenge gør. Men nu har vi lært, at vi kan gøre de samme ting. Vi lærer, hvordan vi kan forebygge graviditeter, for det er ikke kun kvindernes ansvar, det er også mandens, fordi det tager to,” forklarer 16-årige Oscar, der selv har oplevet en stor forandring efter sin deltagelse i ungegruppen. “Nu oplever jeg ikke så meget diskrimination nu som før, hvor jeg havde venner, der diskriminerede mig for at være fattig, men nu opfører de sig anderledes. Hele denne proces har betydet meget for os, fordi den gør os til bedre og gladere mennesker.”