Lise Rønne: “Børn bør have det godt”

Af Victoria Kafunek

Hvorfor er du sponsor hos PlanBørnefonden?

Jeg har valgt at blive sponsor hos PlanBørnefonden, fordi det er en helt genial måde at tale med mine børn om, hvordan verden er indrettet på, og hvordan vi har absurd forskellige kår her i livet. Fordi det er så konkret. Det er jo simpelthen bare at kigge på den her pige og høre, hvordan hendes liv er. Og det er faktisk til at forstå i børnehøjde. Det synes jeg er helt vildt meningsfuldt.

Vi kan gøre en stor forskel for Mary, vores pige i Kenya, og for hendes landsby, som vi også støtter op omkring. Og det er virkelig en god følelse. Både at gøre den forskel, men også at kunne tale med mine børn om det.

Jeg synes også, at det er en forpligtelse, når man har overskud i livet – på den ene eller den anden måde, så skal man give. Det taler jeg meget med mine børn om. Vi kan faktisk gøre en forskel. Vi skal også- vi bør gøre en forskel.

Hvordan bruger I det i jeres familie?

I mange år var vi faktisk sponsorer for et barn, hvor jeg gik rundt og havde så dårlig samvittighed over, at jeg aldrig fik skrevet til hende, men jeg lå ned med små børn, og livet løb derudad. Så på et tidspunkt besluttede jeg mig for, at det nyttede ikke at have dårlig samvittighed, fordi det var vigtigere at være sponsor og støtte end ikke at gøre det.

Nu er vi så blevet sponsorer for en pige, der hedder Mary og bor i Kenya, som er ni år som min egen datter, og det har været en helt genial anledning til at gøre de to piger til pennevenner. De har skrevet breve til hinanden og fortalt om deres liv og deres måde at gå i skole på. Eva synes, det er vildt. Så går hun jo og venter på at få svar. Det synes jeg simpelthen er så hyggeligt og mest af alt en sindssyg meningsfuld proces.

Hvordan reagerer dine børn, når I snakker om jeres sponsorbarn?

Altså, det er jo ikke altid, at mine børn gider at høre på de der store kedelige snakke om, hvordan det er derude i verden. Det bliver abstrakt, det er langt væk, og de synes, at det bliver lidt politisk korrekt. De vender det hvide ud af øjnene. Men når vi taler om hende her, Mary, som hænger på vores køleskab, som er et rigtigt menneske og et barn, de kan relatere til. Så lytter de. Det synes de jo ikke er kedeligt. De maler billeder af, hvordan, de tror, hun bor. Det er så konkret og så børnevenligt, at det er de fuldstændig med på.

Du har selv været ude at se disse udsatte områder, når du har været med på en rejse for eksempelvis Danmarks Indsamling. Hvad har gjort størst indtryk på dig, når du har været i verdens mest udsatte områder?

Jeg har jo været heldig i forbindelse med forskellige tv-projekter at kunne rejse i nogle af verdens fattigste lande. Der er simpelthen et eller andet over at se ting med egne øjne. Vi kan nok så meget sidde hjemme i vores køkken og tale om, hvordan det er derude i verden, men der er noget, når man ser ting med egne øjne, hvor det synker ind i kroppen på en og sætter sig i en på en måde, hvor man virkelig forstår det. Og hvor man også forstår, at man bør handle og at det gør en forskel, når man handler. Det er blevet tydeligt for mig.

Når det så handler om noget med børn, så går det virkelig i maven og hjertet på mig. Vi kan alle sammen blive enige om, at børn bør have det godt. Der er bare så stor forskel på børns vilkår, i forhold til hvor I verden man er født, og sådan bør det ikke være. Der burde ikke være så store forskelle, og det bør vi være med til at forsøge at ændre.

Hvad har det betydet for dig, at PlanBørnefonden har et fokus på pigers rettigheder?

Der er ingen tvivl om, at det giver vild god mening for mig, at en af PlanBørnefondens mærkesager er pigers rettigheder. Det er noget, jeg selv er helt vildt optaget af. Jeg har mærket både på egen krop og som mor til en datter og to drenge, at man som pige er født med andre kort på hånden end man er som dreng. Det er man både i vores privilegerede del af verden og i den grad også i verdens fattigste lande. Det er jo helt vildt, at det på nogle måder er forskellige ting, der er udfordringerne, og samtidig er det samme sag, vi kæmper. I forhold til pigers rettigheder, der står vi stadig ved foden af et bjerg og jeg synes, der er rigtig meget mening i stadigvæk at kæmpe en fælles kamp om, og det gør jeg rigtig gerne.

Mød vores nye ambassadør, Lise Rønne.Mød vores nye ambassadør, Lise Rønne.