Mange lande er stadig i COVID-19-krise

Af Kirsten Brogaard

COVID-19 fylder mindre og mindre herhjemme. Men virussen præger stadig rigtig mange lande og områder. Vores fokus er derfor stadig at bekæmpe COVID-19 og de konsekvenser, det har for børnene og deres familier, når deres lokalsamfund lukker ned. Pandemien betyder også, at der kan være forsinkelser på breve til og fra sponsorbørnene. Tag med verden rundt og bliv klogere på COVID-19-situationen i Latinamerika, Afrika og Asien. 

Kampen mod COVID-19 i Latinamerika

Mexico, Guatamala, Peru og Paraguay er nogle af de lande, der lige nu oplever en tredje bølge af COVID-19. Vi arbejder derfor fortsat med at oplyse omkring COVID-19-situationen i de områder, hvor sponsorbørnene bor, så både børnene og deres forældre ved, hvordan de kan forebygge smitte.

Nicaragua er et af de andre lande i Latinamerika, som særligt har behov for viden om smitteforebyggelse. Landet er nemlig et af de få, som ikke har været nedlukket. Det skyldes ikke antallet af smittede, men at landets præsident Daniel Ortega har valgt, at befolkningen skal fortsætte med at arbejde.

”I Nicaragua er vi ikke stoppet med at arbejde, fordi dette land dør, hvis arbejdet ophører,” udtaler han.

Det har vagt bekymring i landet, styrket behovet for information om COVID-19 og skabt utryghed i befolkningen, som stiller spørgsmålstegn ved regeringens håndtering af pandemien.

”Vi er utrygge ved situationen. Jeg ville ønske, at pandemien var ovre globalt, så alting kan vende tilbage til normalen,” fortæller Bania, som er en af de mødre i Nicaragua, der har været en del af vores oplysningsarbejde i landet.

“Lokale myndigheder og Plan International Nicaragua vejleder børnene og os familier i at vaske hænder, blive hjemme og holde afstand,” siger hun.

Bania er langt fra den eneste i landet, der føler stor utryghed ved COVID-19. Også Marcos, som går i 5.klasse frygter COVID-19.

”Derhjemme er vi bange for pandemien, som har påvirket vores land og hele verden psykisk. Vi passer på hinanden og beskytter andre ved at vaske hænder og holde for munden, når vi hoster. Skolerne er stadig åbne, men vi er bange for at tage derhen,” fortæller Marcos.

Vi arbejder for at give befolkningen tilstrækkelig med informationer om COVID-19, og hvordan de bedst passer på sig selv og andre. Samtidig har vi tilbudt familier hygiejneprodukter og skaffet bedre adgang for rent vand.

En mor i Nicaragua hjælper sin datter med at vaske hænder. PlanBørnefonden kaster lys over, horfor det er vigtigt at beskytte sig selv og andre mod COVID-19 og hjælper lokalbefolkningen med, hvordan de bedst kan forebygge smitte.

Sammen bekæmper vi virussen i Afrika

Flere lande i Afrika oplever, at COVID-19 igen er blusset op. Benin, Rwanda, Ghana, Burundi, Congo og Kenya befinder sig i en fjerde bølge af pandemien. Kenya er med 245.725 smittede, hvilket svarer til 4,2 procent af befolkningen, især hårdt ramt af pandemien. Oplysningskampagner om forebyggelse af smitte er derfor især vigtig i et land som Kenya, hvor vi blandt andet har sendt tv-udsendelser til lokalbefolkningen om, hvordan de kan holde sig fri for smitte.

Med støtte fra Danida har vi arbejdet med mere end 20.000 unge i Øst- og Vestafrika og styrket deres adgang til sundhedsydelser og -viden, så de kan spille en aktiv rolle i kampen mod COVID-19.

Når en krise som COVID-19 rammer, er der større risiko for, at børn bliver udsat for vold, overgreb og børneægteskaber. Vi frygter, at mange børn ikke vender tilbage til skolen, fordi deres familier er så hårdt ramt økonomisk af nedlukningerne, at børnene bliver nødt til at arbejde for at bidrage til familien, eller fordi de er blevet giftet bort eller gravide. Det er tilfældet for Kadiguiata fra Burkina Faso.

”Min graviditet kom som et chok for mig. Jeg forventede det overhovedet ikke. Mit barns far er bager, men jeg ved ikke, hvor han er længere,” fortæller Kadiuiata på 22 år, der er blevet gravid under COVID-19.

Hun frygtede, at hun måtte droppe ud af skolen for at kunne tage sig af sit barn, men takket være støtte til børnepasning, sundhedsydelser og kampagner mod diskrimination af piger i Kadiuiatas lokalområde, er hun nu tilbage på skolebænken sammen med mange af hendes klassekammerater.

Med støtte fra DANIDA har vi arbejdet med mere end 20.000 unge og styrket adgang til sundhedsydelser og -viden, øget tryghed og styrket deres adgang til uddannelse og jobs. Billedet er taget i Kibera, en af Kenyas største slumområder. Her har vi opstillet omkring 40 håndvaske for at forebygge COVID-19.

 Sådan støtter vi sponsorbørnene i Asien

Indien, Indonesien, Bangladesh og Nepal er blandt de lande, der har været hårdest ramt af pandemien. I Danmark kunne eleverne holde deres skolegang ved lige ved at modtage fjernundervisning. Det er dog langt fra alle steder, at børn har samme adgang til internet, computere eller iPads som herhjemme.

Derfor har vi understøttet børnenes læring gennem undervisningsudsendelser, radioprogrammer og undervisningsmaterialer, så de har kunne fortsætte undervisningen gennem pandemien.

”Vi er i lockdown og studerer hjemmefra. Jeg håber, at regeringen snart vil gøre det muligt for alle studerende at fortsætte deres uddannelse. Jeg håber også, alle i verden vil stå sammen om at stoppe smittespredningen,” siger et sponsorbarn fra Nepal.

Her har pandemien blandt andet betydet, at mange familier ikke har haft råd til at købe de mest basale ting og mad, derfor har vi ydet økonomisk støtte til 10.840 familier herunder 4.165 sponsorbørn i Nepal og uddelt tæpper, mundbind, håndsæbe, termometre.

Indien er et af de lande, som har været hårdt ramt af delta-varianten og over 400.000 mennesker døde af pandemien. Vi arbejder hårdt på at støtte de mest udsatte i landet og oplyse om både smitteforebyggelse og vaccinationsprogrammer. 585.084 af landets mest udsatte har fået information om COVID-19 heriblandt omring 35.000 sponsorbørn. Derudover har over 7.000 sponsorfamilier fået uddelt mad og andre basale fornødenheder. Mens over 27.000 familier har fået uddelt pakker med mundbind, håndsprit og andre hygiejneprodukter. Vi har også sørget for værnemidler til frontpersonalet og over 400.000 ansigtsmasker er blevet uddelt til landets sundhedspersonale.

En kvinde i Nepal uddeler mundbind til dem på busstationen, der ellers ikke har råd til at købe dem.

Tusind tak for din støtte og forståelse. Du er med til at gøre en vigtig forskel i kampen mod COVID og dens konsekvenser i sponsorbørnenes områder.