Nyt sundhedscenter for gravide og fødende redder liv

Af Victoria Kafunek

Med etableringen af et nyt sundhedscenter ude i et af Cambodjas skovområder har lokalsamfund for første gang fået nem adgang til lægehjælp. Det er med til at redde liv og gør specielt en forskel for kvinder og børn – alt sammen takket være støtten fra blandt andet PlanBørnefondens sponsorer.

I et afsidesliggende område ude i de cambodjanske skove står i dag et nyt sundhedscenter.

Det betyder, at godt 20.000 mennesker i det isolerede lokalsamfund i Stung Treng distriktet i Cambodja for første gang har adgang til både basale og livsreddende sundhedsydelser. Og det uden at skulle bevæge sig ud på en lang rejse, der både omfatter færger, farlige og ofte oversvømmede veje, for at modtage lægehjælp.

En skræmmende rejse, som Maly på 24 år tog, da hun skulle føde sin datter:

”Der var så lang afstand og så regnede det, da jeg var på vej til hospitalet. Jeg var meget bange for at skulle føde uden lægehjælp. Men jeg var også bange for slet ikke at nå frem,” fortæller Maly om oplevelsen.

Da Maly skulle føde sin i dag 3-årige datter, måtte hun først ud på en lang og farlig rejse til den nærmeste fødeklinik. En skræmmende oplevelse, der stadig sidder i Maly.

Det nye sundhedscenter betyder, at fødende kvinder ikke længere skal være bange for at miste hverken deres eget eller barnets liv på ruten til en fødeklinik.

”Jeg er så glad for, at det nye sundhedscenter er så tilgængeligt. Det kommer især til at gøre en forskel for kvinderne i mit lokalsamfund,” understreger Maly.

Sundhedscentre i lokalsamfundene redder liv

I Cambodja har manglende adgang til en sikker fødsel været en af de vigtigste årsager til at kvinder helt ned til 15-års alderen mistede livet. Men der er sket store fremskridt over de seneste år, hvor antallet af dødsfald relateret til fødsel er faldet med over 70 %.

På trods af de store fremskridt, så føder 11 % af kvinder i Cambodja stadig uden at have en sundhedsfaglig person tilstede. Det er specielt en udfordring i de isolerede områder udenfor de større byer, hvor tallet for spædbarnsdød også stadig er højt.

En af årsagerne er netop, at mødrene ikke tidligere har haft adgang til sundhedstjek, information og behandling fra lægefaglige under graviditeten samt under og efter fødslen.

Det har de nu. Det nye sundhedscenter kommer til at gøre en forskel for især kvinder og børn, men giver også et stort område adgang til vigtig lægehjælp. Alt sammen takket være støtten fra blandt andet PlanBørnefondens trofaste sponsorer.

Du kan være med til at støtte udsatte mødre ved at give en sikker fødsel gennem Planshop.dk.

Eller bliv sponsor i dag.

Indvielsen af det nye sundhedscenter ude i Cambodjas skove i Stung Treng distriktet, der skal sikre over 20.000 personer adgang til lægehjælp.

Kilder:

Plan International – Cambodia

The World Data Bank

Unicef’s report on Health and Nutrition in Cambodia