Piger går fra hus til hus og stopper børneægteskaber

Af Andreas Malmos

På verdensplan er 650 millioner kvinder, som lever i dag, blevet gift som børn. I Nepal bliver over hver tredje pige gift bort. Det frarøver dem skolegang og muligheden for at bryde ud af fattigdom. Det vil 17-årige Premkela sætte en stopper for.

Fire kilometer fra grænsen til Indien, i landsbyen Rapti Sonari, mødes 17-årige Premkala med tyve andre piger og nogle drenge. Pigerne er medlemmer af PlanBørnefondens ungegruppe. Her lærer de at kæmpe mod børneægteskaber gennem aktivisme. De lærer at forstå deres rettigheder og lovgivningen på området, og hvordan de formidler den.

”Hvis vi bliver gift, kan vi ikke længere gå i skole. Vi mister vores fremtid”, fortæller Premkela, mens hun går igennem landsbyen med de andre piger ved sin side. Foran sig har hun et skilt med budskabet – ’Sig nej til børneægteskaber’.

De fleste af pigerne har på et tidspunkt fået besked på, at de skulle giftes. Men de har været heldige og modige nok til at kunne sige fra. Nu vil de hjælpe andre, der ikke har samme mulighed.

Armerede med argumenter

Pigerne går fra hus til hus for at forklare familierne om, hvorfor det er bedre at lade pigerne gå i skole fremfor at blive gift og få børn for tidligt. Med sig har de en lærer og en politimand. Børneægteskaber i denne del af Nepal er ofte forbundet med religion og traditioner. Nogle forældre, som pigerne møder, kan blive vrede over, at pigerne taler imod børneægteskaber. Derfor har de en politimand med til at holde ro og orden. Men han er også med for at informere familierne om, at det er ulovligt at gifte nogen bort, inde de er fyldt 20 år. Mange forældre kender ikke lovgivningen. Når pigerne har talt med familien, beder de forældrene om at skrive under på, at de ikke vil gifte deres børn bort. Underskrifterne afleverer de til den lokale borgmester, som forpligter sig til at sikre, at børneægteskaber skal stoppes.

Vejen ud af børneægteskaber

Børneægteskaber sker først og fremmest på grund af fattigdom og mangel på uddannelse. Når piger ikke får uddannelse, bliver de fastholdt i forældede traditioner og doktriner, der siger, at piger skal giftes og gå derhjemme. Pigerne har ret til at gå i skole. Men mange af dem ved ikke, hvordan de skal kræve deres ret og stå op mod de mænd, som vil bestemme over deres fremtid. Det og meget andet lærer de som medlem af PlanBørnefondens ungegruppe.