PlayMatters begynder i Østafrika

Af Andreas Malmos

800.000 børn i flygtningelejre i Etiopien, Tanzania og Uganda får hjælp til at lære gennem leg med støtte fra LEGO Fonden. Projektet udføres af PlanBørnefonden sammen med fem andre NGO’er. Projektet hedder PlayMatters.

Krig og konflikter i det østlige Afrika har tvunget millioner af børn og voksne på flugt gennem de sidste tre årtier. Blandt andet borgerkrig i Syd-Sudan og voldelige konflikter i Congo, Burundi og Somalia er nogle af årsagerne til den enorme tilstrømning af flygtninge i Uganda og Etiopien og de omkringliggende lande. Det er i alt mere end tre millioner flygtninge, hvoraf nogle har været fordrevet i hele tre årtier. Uganda, Tanzania og Etiopien huser det største antal flygtninge i Østafrika – halvdelen af dem er børn.

Millioner af børn er i risiko for at vokse op uden ordentlig uddannelse og basale livsfærdigheder. Med bevillingen lancerer LEGO Fonden og partnerne PlayMatters-initiativet. I LEGOs ånd handler PlayMatters om at lære gennem leg. Læring gennem leg spiller en afgørende rolle i børns udvikling og evne til at lære.

”Leg giver trøst. Den hjælper børn med at bearbejde traumatiske oplevelser og vende tilbage til deres rutiner og en mere normal oplevelse af at være et barn. Med den nye donation sætter LEGO Fonden endnu engang fokus på, hvor vigtigt det er at bidrage med løsninger på en af vor tids største udfordringer samt at ændre den måde, hvorpå verden opfatter læring gennem leg og dens betydning for børn i kriseområder” siger Thomas Kirk Kristiansen, Formand for LEGO Fonden.

Det nye initiativ vil nå ud til 800.000 børn i alderen 3-12 år, 10.000 skolelærere og undervisere og 170.000 forældre og omsorgsgivere, som alle får uddannelse i at implementere læring gennem leg.

PlanBørnefonden har mangeårig erfaring med at arbejde i Østafrika.