Ny podcast taler højt om menstruation

Af Cathrine Nørgaard

Halvdelen af verdens befolkning menstruerer, men uanset hvor i verden du vokser op, lærer du, at menstruation er noget, man skjuler. ”Cyklus” – en ny podcast fra PlanBørnefonden – angriber tabuet, skammen, smerterne og uligheden, som har alvorlige konsekvenser for millioner af menstruerende overalt i verden.

Vi taler ikke om menstruation. Vi hvisker.

Men ikke i PlanBørnefondens nye podcast “Cyklus”, der er produceret i samarbejde med Heartbeats.

Lyt til podcasten her

I podcasten fortæller tv-vært Anna Lin, radiovært Maria Fantino, sangerinde Annika Aakjær, komiker Sanne Søndergaard, menstruationsaktivist Emma Libner fra Kh Underlivet, historiker Mette Byriel-Thygesen fra Nationalmuseet og en række kvinder fra Danmark, Kenya og Uganda personlige historier om deres oplevelser med skammen, smerterne og uligheden, som er forbundet med menstruation.

Tv-vært Anna Lin. Foto: Emma Sejersen.

Radiovært Maria Fantino. Foto: Petra Kleis.

Emma Libner fra Kh Underlivet. Foto: Malene Nelting.

Komiker Sanne Søndergaard.

Formålet med podcasten er at bryde tabuet om menstruation, for det har store konsekvenser overalt i verden. I verdens mest udsatte områder er menstruationsbind og tamponer luksusprodukter, som mange ikke har råd til. Tabuet fører til, at piger går glip af skolegang og mange dropper i sidste ende ud af skolen, og det øger risikoen for, at de bliver giftet bort og gravide i en alt for tidlig alder.

”Der er selvfølgelig stor forskel på at have menstruation i Kampala og Kalundborg, og det kan være svært at sætte sig ind i, hvordan det er at leve, hvor adgangen til rent vand, bind og ordentlige toiletfaciliteter er begrænsede. Men som man kan høre i ’Cyklus’, så bliver bind, tamponer og menstruationssmerter også skjult i danske skolegårde og på arbejdspladser, fordi menstruation også er forbundet med skam herhjemme. Så det er en samtale, der er relevant både i de lande, hvor vi arbejder og herhjemme,” siger Kirsten Brogaard, der er Public Engagement Manager i PlanBørnefonden.

Læs mere om de enkelte afsnit herunder.

Afsnit 1: Shh! Hvorfor taler vi ikke om menstruation?

”I folkeskolen var der en konsensus om, at menstruation var ulækkert. Drengene ville ikke høre om det i biologi eller til seksualundervisning. Selvom vi var flest piger end drenge, så indordnede vi os dem,” fortæller radiovært Maria Fantino i dette afsnit, hvor også Anna Lin, Emma Libner, Mette Byriel-Thygesen samt ungdomsambassadør for PlanBørnefonden Signe Kabelka taler højt om de tabuer, der eksisterer om menstruation.

Afsnit 2: Menstruation med dårlig timing

”Der gik faktisk et helt år, før min mor tilfældigvis fandt ud af at jeg havde fået menstruation. I løbet af det år, var menstruation hver gang forbundet med hjertebanken og enorm skam,” fortæller Signe Kabelka i dette afsnit.

Ungdomsambassadør hos PlanBørnefonden Signe Kabelka var et år om at fortælle sin mor, at hun havde fået menstruation.

Signe Kabelka har siden undervist unge i verdens fattigste områder om menstruation, for uanset, hvor i verden man bor, bliver man tvunget til at forholde sig til kroppen på en ny måde, når man får sin første menstruation.

Afsnit 3: Kan menstruation være sjovt?

”Fordi det har været mænd som traditionelt har fortalt historierne, både i historiebøgerne, men også i kulturen som for eksempel comedyscenen, så har kvindekroppen været overladt til deres fortolkning,” lyder det fra Sanne Søndergaard i tredje afsnit af podcasten.

”Et kæmpe problem op gennem historien er manglende oplysning og uvidenhed om menstruation. Rigtig mange kvinder tror, at de er ved at abortere eller dø, når de opdager, at de bløder mellem benene. Først i 1970’erne får vi seksualundervisning i Danmark,” fortæller historiker Mette Byriel-Thygesen i afsnittet.

Engang var menstruation så tabuiseret, at piger ikke engang skrev om det i deres dagbøger – nu angriber komikerne Annika Aakjær og Sanne Søndergaard det historiske tabu med jokes, der er så sjove, at folk tror, at det er mænd, der har skrevet dem.

Afsnit 4: Når menstruation gør f*cking ondt – en privat eller politisk sag?

”Det kan godt være, at vi ikke har taget mændenes jakkesæt på. Men jeg synes nogle gange, at vi kvinder arbejder som om, vi var mænd. Dermed negligerer vi også de ting som er forbundet med vores køn, som for eksempel menstruation og de smerter der er forbundet med det,” siger Maria Fantino i dette afsnit.

Det er meget personligt, hvordan man har det med sin menstruation, men Maria Fantino mener, man skal tale med sin lærer, kollegaer og chef om menstruation, og Emma Libner synes, menstruation burde diskuteres i Folketinget, for samfundet er ikke indrettet til menstruerende eller de smerter, der følger med.

Afsnit 5: Hvorfor dropper piger ud af skolen, når de har menstruation?

”Menstruation har aldrig været et større problem for mig, end at den har været irriterende. Der har altid været masser af produkter at vælge imellem; bind, trusseindlæg, tamponer og menstruationskop. Men når jeg hører historier om, hvordan manglen på de her produkter ude i verden, har kæmpe konsekvenser for dem med en livmoder. Så sætter jeg virkelig stor pris på, hvordan de altid har været til rådighed for mig,” siger Anna Lin i det sidste afsnit, hvor to unge kvinder fra Kenya og Uganda også kommer til orde.

Juliet fra Uganda fortæller i denne episode om, hvordan det er at have menstruation i Uganda.

Juliet fra Uganda fortæller, at hun fik et kæreste, fordi han havde råd til at købe bind til hende, mens Millicent fra Kenya fortæller om de konsekvenser, det kan have at menstruere:

”I nogle landsbyer, må kvinder ikke lave mad, når de har menstruation. Kvinder må heller ikke spise ved samme bord med unge mænd, når de bløder,” siger Millicent.

Lyt til podcasten her

Støt PlanBørnefondens arbejde

Menstruation står i vejen for millioner af pigers fremtid i verdens fattigste lande, fordi de ikke har råd til bind. Nogle går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre bliver nødt til at forlade skolen helt. For bare 25 kroner kan du give bind til verdens udsatte piger, så de kan komme i skole.

SMS ”BIND” til 1217. Det koster 25 kr. + alm. sms takst eller overfør et valgfrit beløb på MobilePay nr. 426922