Mød manden bag vores seneste kampagnefilm: ”Alle kan skabe forandringer med deres telefon”

Af Cathrine Nørgaard

Mobiljournalistik er med til at skabe forandring i lokalsamfund over hele verden. Men det giver også unge nye muligheder for at få en indkomst. En af dem, der tjener penge med sin mobil, er Praise – der også står bag PlanBørnefondens seneste kampagnefilm.

”Jeg vil også gå i skole,” siger den ene pige i PlanBørnefondens seneste kampagnefilm.

Måske har du set den på TV 2. Det har manden, der har filmet den, ikke haft mulighed for. Han bor nemlig tusindvis af kilometer væk i Bulawayo, Zimbabwe. Hans navn er Praise Nkala, og han er 26 år.

I 2019 blev Praise gennem PlanBørnefonden trænet i mobiljournalistik. Siden da har det været gennnem mobiljournalistikken, at han har tjent sine penge.

Sidste år fik han til opgave at filme de to piger, som danskerne har haft mulighed for at se på TV og på bannere rundt omkring i Danmark. Og tanken om, at så mange danskere har set hans film, gør Praise stolt.

”Det giver mig håb for min fremtid. Det betyder meget, at jeg på den måde kan hjælpe til at få børn, særligt piger, tilbage i skolen, så de ikke er begrænsede af det samfund, de er blevet født ind i,” siger Praise.

De to søstre i videoen er begge sponsorbørn og går i skole. Og netop arbejdet med børn og unge betyder meget for Praise.

”Videoen har fokus på at sende børn i skole. Mange, især mænd, tror ikke på værdien af en uddannet pige. De er vant til, at piger og unge kvinder skal føde børn og passe familien. Men det syn kan vi unge være med til at udfordre med vores mobiler,” siger Praise.

Herunder kan du se den kampagnefilm, som Praise har filmet.

Jeg vil også gå i skole. PlanBørnefonden har en planJeg vil også gå i skole. PlanBørnefonden har en plan

Et barskt miljø

Praise Nkala har altid boet i Pumula, en forstad til Bulawayo. Miljøet er barskt og præget af fattigdom og stofmisbrug, fortæller han. De voksne har svært ved at støtte op om børn og unges fremtid og får ikke opmuntret dem til at tage en uddannelse og forfølge deres drømme.

Hans mission er at få flere til at indse, at de kan give sig selv og andre en bedre fremtid – med et redskab, de fleste allerede ejer.

Ud over at være mobiljournalist, træner Praise også andre unge i at fortælle historier med deres mobiler.

”Du kan skabe forandringer med din telefon. Alle har evnerne til at fortælle deres egne historier og sætte fokus på udfordringerne i deres samfund. Mange ved ikke, at historierne kan gøre en stor forskel, fordi de skaber forandring, og det kan være en måde at få job på. Det er det, vi forsøger at lære unge,” siger Praise.

I dag underviser han unge gennem den ungedrevne gruppe Zizo Motion Pictures i Zimbabwe.

Mødet med PlanBørnefonden

I 2018 stiftede Praise bekendtskab med et projekt kaldet Safe and Inclusive Cities drevet af PlanBørnefonden. Projektet har bl.a. til formål at få unge ud af stofmisbrug og gøre gaderne mere sikre at færdes i for piger og kvinder. Praise lagde mærke til, at de unge, der var en del af projektet, så glade ud, fordi de havde noget at stå op til hver dag. Han blev hurtigt en del af projektet og startede Zizo Motion Pictures, der nu er en fast samarbejdspartner med PlanBørnefonden.

Om Zizo Motion Pictures

Den ungedrevne gruppe, der hører til i Bulawayo i Zimbabwe, træner lokale unge i at lære at bruge mobiltelefonen til at fortælle historier. De lærer om cybersikkerhed og hvilke fordele mobiljournalistik har. De unge lærer alt fra at udarbejde et manuskript til at distribuere deres færdige indhold på forskellige platforme.

Siden september sidste år har Zizo Motion Pictures trænet 458 unge i at bruge deres mobiler til at fortælle historier. Gruppen er støttet af Udenrigsministeriet

Praise og de andre unge mobiljournalister har allerede gjort en nævneværdig forskel i deres samfund. Tidligere har vi fortalt historien om, hvordan kloakproblemer uden for en ældre kvindes hus først blev taget alvorligt af myndighederne, da de så Praises dokumentar. Men Praise har også været med til at lave små dokumentarer om udfordringerne med vand i lokalområdet, og så lærer han andre unge, hvordan de kan fortælle deres egne historier gennem mobiltelefonen og på den måde sætte ord på nogle af de problemer, de har i hverdagen. Videoerne sender de til lokale beslutningstagere, som lytter til det, de unge har at sige i videoerne.

”Det er med til at overbevise dem om, at unge mennesker kan deltage i debatter og være med til at træffe beslutninger,” siger Praise.

Om mobiljournalister

De seneste år har vi uddannet unge over hele verden i at lave mobiljournalistik. Idéen er, at de unge selv skal fortælle historier fra deres lokalsamfund for at skabe forandring. På samme tid kan de tjene penge, hvis de bliver hyret til opgaver, hvor de skal fortælle en historie – eller en kampagnevideo som den, Praise har optaget.

I 2019 blev Praise en del af PlanBørnefondens Safe and Inclusive Cities-program, hvor unge skaber kampagner og aktiviteter for at gøre deres lokalområder både tryggere og renere at færdes i.

Mobiljournalisterne bruger også store kameraer engang imellem, og til denne kampagnefilm har Praise brugt et stort kamera. Praise har fået løn for at filme. Vi er glade for, at vi kan betale de unge for at producere kampagner for os. Det betyder, at de kan få en indkomst og muligheden for at skabe en bedre tilværelse for sig selv.

 

Han ser kun markedet for mobiljournalistik vokse i fremtiden. Det kommer både til at have en positiv effekt i lokalsamfundet, fordi det er med til at sætte fokus på problemerne, men det er også en måde, flere kan tjene penge på i fremtiden, spår Praise. Med opgaver som den, han har filmet med de to søstre, kan han efterhånden leve af at fortælle historier med sin mobiltelefon.

”Jeg tror på og glæder mig til, at denne industri vokser i vores samfund. Det kommer til at gavne os alle.”

Praise har filmet PlanBørnefondens seneste kampagnefilm i Zimbabwe. Foto: Stine Heilmann