Teenagegraviditeter i Benin er faldet med 40 procent – på grund af unge som Armelle

Af Cathrine Nørgaard

Armelle var 15 år, da hun blev gravid. Hun havde aldrig haft seksualundervisning og kendte ikke til konsekvenserne af ubeskyttet sex. I dag oplyser Armelle om pigers rettigheder til at bestemme over egen krop – og det har positive effekter i lokalsamfundet.

Armelle fra Benin tænkte ikke over, at det kunne få livsændrende konsekvenser at gå i seng med sin kæreste. Som 15-årig havde hun aldrig haft seksualundervisning, og snart var hun gravid.

Armelle tænkte på at få en abort. Nogle af hendes venner opfordrede hende faktisk til det. Men hendes mor syntes ikke om den idé, og hun overtalte sin datter til at få barnet.

Frustrationen ved ikke at have lært om sine rettigheder fik Armelle til at opsøge en lokal ungegruppe. I dag er hun 23 år og har en­delig fået seksualundervisning, lært om sine rettigheder og om retten til at bestemme over egen krop, herunder retten til at sige nej til sex. Hun hjælper andre unge piger og er på den måde en af årsagerne til, at antallet af teenagegraviditeter er faldet 40 procent siden 2018 i de områder, vi arbej­der i i Benin.

Et af de vigtigste værktøjer i vores arbejde er ungegrupperne, der drives at lokale unge. Gennem oplysningsarbejde er unge som Armelle med til at skabe positive forandringer i lokalsamfundet – det ses bl.a. på antallet af teenagegraviditeter, der falder.

For piger som Armelle er det ikke unormalt at blive presset til at gifte sig alt for tidligt. Sådan kan hun få en mand, der kan forsør­ge hende. Det ville Armelle nok også have gjort, hvis ikke hun vidste, at der er andre måder at klare sig på. I dag nægter hun at flytte sammen med en mand, før hun kan klare sig selv.

En af de måder, Armelle gør en forskel på, er som dommer for et lokalt fodboldhold bestående af kvinder. Før hver kamp holder hun oplysningsmøder, hvor hun fortæller sin egen historie og giver pigerne undervisning i deres rettigheder. Det hele med ønsket om, at færre teenagepiger bliver gravide og passer deres skole.

Du kan også møde Armelle i DR-programmet “Feldthaus og verdens sejeste kvinder”

DR Presse.
Foto: DR