Sult i det sydlige Afrika rammer især pigerne

På bare to år er antallet af mennesker, der sulter i det sydlige Afrika, fordoblet. Den omfattende sultkatastrofe har vidtrækkende konsekvenser – især for pigerne og kvinderne. Det får nu Plan International og en række andre organisationer til at slå alarm.

”Jeg er så sulten, at jeg har helt ondt i maven,” siger 12-årige Bertha fra Zambia. Hun har ikke spist det seneste døgn, for hendes familie må rationere maden, så Bertha og hendes seks søskende får højst ét måltid mad om dagen.

Sådan er virkeligheden for et sigende antal mennesker i det sydlige Afrika. På bare to år er antallet af mennesker, der sulter i Zimbabwe, Zambia, Mozambique og Malawi, steget til mere end det dobbelte fra 6 millioner i 2018 til 14.4 millioner i 2020.

”De fleste familier har spist deres fødevarereserver, og de har nu intet at spise. De er afhængige af at finde vilde frugter og rødder,” forklarer Samantha Deb, der er beredskabschef i Plan International, som sammen med en række andre store udviklingsorganisationer nu slår alarm. 

“Hvis vi ikke handler nu, overlever familier som Berthas ikke,” siger Samantha Deb.

 

”Jeg har ikke spist noget i dag. Det har mine børn heller ikke. Hvis situationen fortsætter og jeg ikke er i stand til at give Bertha og hendes søskende mad, så vil jeg heller ikke kunne sende Bertha i skole,” siger 12-årige Berthas mor Rosemary.

Pigerne er særligt udsatte

Piger som Bertha er særligt hård ramte af situationen. For de står ofte bagerst i køen til at få mad, når familien sulter.

”Børnene, især pigerne, kommer ikke i skole, fordi de skal hjælpe deres familie med at lede efter mad og vand,” siger Gilbert Mpondani, der er inspektør på en af de skoler i Zambia, som er hårdt ramt. En af de piger, som er blevet taget ud af skolen er Oxillia på 12 år. Hendes mor, Barbara, kan ikke betale skolepenge for Oxillia og hendes storesøster, og de må i stedet hjælpe til derhjemme, så familien kan få mad på bordet.

”Selvom jeg føler mig sulten og træt det meste af tiden, er jeg stadig nødt til at arbejde og passe på min lillesøster, mens min mor og storesøster arbejder,” siger Oxillia.

”Vi får kun ét måltid om dagen og nogle gange slet ingenting, fordi prisen på mad er steget så meget,” siger hendes mor Barbara.

“Vi er dybt bekymrede over det stigende antal unge piger, som bliver gift bort, så familierne har råd til det næste måltid,” siger Stuart Katwikirize, som er regional katastrofechef i Plan International i en pressemeddelelse. Her giver flere organisationer udtryk for bekymring over, at situationen er så alvorlig at flere piger prostituerer sig for at få penge til mad.

Oxillia er 12 år og bor i Zambia, som er et af de piger, som er blevet taget ud af skolen, for at kunne hjælpe familien med at skaffe mad.

Fare for overfald og overgreb stiger

Bertha er en af de heldige, som stadig går i skole, men på de dage, hvor familien slet ikke har nogen mad, må Bertha også søge efter vilde frugter og rødder i bushen, nogle gange til langt ud på natten. Og det bringer hende i fare for at blive voldtaget og overfaldet.

Hendes mor, Rosemary, ved, at Bertha er ekstra udsat. Derfor henter hun Bertha fra skole hver dag, så hun kan komme sikkert hjem. Men Rosemary ved ikke, hvor længe det er muligt, at Bertha kan blive i skole.

”Jeg har ikke spist noget i dag. Det har mine børn heller ikke. Hvis situationen fortsætter og jeg ikke er i stand til at give Bertha og hendes søskende mad, så vil jeg heller ikke kunne sende Bertha i skole,” siger Rosemary.

Samantha Deb fra Plan International taler med en ældre kvinde i Zimbabwe om den sultkatastrofe, som lige nu har ramt millioner af mennesker i det sydlige Afrika.

Der er ikke penge nok til uddeling af mad

Plan International uddeler vi proteinrige måltider med højt energiindhold til børnene på skolerne i de områder, der hårdest ramt af sultkatastrofen, så de bedre kan koncentrere sig og lære i skolen. Samtidig oplyser vi pigerne om de øgede risici for tvangsægteskaber og overgreb, som sultkatastrofen kan føre med sig.

 ”Vi har kapacitet til at gøre meget mere, men manglende finansiering forhindrer os i at nå flere unge piger, som derfor stadig er i risiko,” siger Samantha Deb, der befinder sig i Zimbabwe.

Hun har talt med nogle af de familier, som vi støtter, så de kan købe mad.

“Familierne siger, at det dybest set er det, der holder dem i live. Det her er et problem, som ikke forsvinder. Alle jeg har talt med siger, at de ikke har nogen afgrøder. De har bogstaveligt talt intet,” siger Samatha Deb.

Vil du støtte vores arbejde i det sydlige Afrika?

Selv et lille beløb gør en stor forskel for de familier i det sydlige Afrika, der lige nu sulter.

Du kan støtte vores arbejde, ved at:

  • Donere et valgfrit beløb her
  • Overføre et valgfrit beløb via MobilePay 450727
  • Sende en sms med teksten ‘NØDHJÆLP’ til 1245, så støtter du med 50 kr.

På forhånd tusind tak for dit bidrag, alle beløb er med til at redde børns liv.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform