Gennem fotos, video og interviews fortæller unge om deres liv i udsatte boligområder. De er trætte af at medier og politikere beskriver deres områder som kriminelle ghettoer, der skal rives ned.

I Danmark bor omkring 54.000 mennesker i områder, som regeringen kalder ”ghettoer”. I Slagelse Kommune er der to områder, Motalavej og Ringparken, som er udpeget til at være ’hårde ghettoer.’

Ahmed Mohamed har oplevet journalister fortælle usande historier om hans boligområde Motalavej, og han er frustreret over de fordomme, folk uden for hans boligområde har.

”Statsministeren var på besøg for at tale om ghettoplanen. Der var én ung fyr, som gav ham fuckfingeren. Men pludselig havde journalister fra to medier skrevet artikler om at tyve unge mænd havde overfaldet statsministeren. Det passede jo slet ikke,” fortæller Ahmed Mohamed.

Ahmed Mohamed tog kontakt til den ene journalist, der endte med at trække historien tilbage. Og politiet udtalte, de ikke kunne genkende medierens fremstilling af besøget.

Medietræning giver unge en stemme

En gruppe unge fra Slagelse mellem 15-27 år mødes nu til medieundervisning for selv at mestre fortællingens kunst. Medieforløbet er arrangeret af PlanBørnefonden i tæt samarbejde med den kommunale helhedsplan ”En fælles indsats” og foreningen Ansvarlig Presse. De unge lærer fra journalister, hvordan man selv filmer, optager lyd, skriver artikler og blander sig i den offentlige debat.

”For at skabe udvikling er det en forudsætning, at man kan og tør blande sig i lokale beslutningsprocesser og den offentlige debat, og man har værktøjerne til at gøre det. Det er præcis det, vi arbejder med i Øst- og Vestafrika med støtte fra Danida for at skabe stærke civilsamfund,” siger Morten Lynge, Head of Programmes, PlanBørnefonden.

De næste tre år vil PlanBørnefonden engagere unge i udsatte boligområder i Danmark og bygge bro til unge i byerne i Østafrika. Og i 2019 vil unge fra Uganda, Kenya, Zimbabwe og Etiopien komme til Danmark og deltage i en mediebootcamp.

Medieforløbet er rimeligt fedt, fordi det giver mig nogle værktøjer, som jeg kan bruge videre i mit liv

”Medier har en tendens til at tegne et meget ensidigt, negativt billede af landets udsatte boligområder,” siger Rosalina Dias fra Den boligsociale helhedsplan ”En fælles indsats”.

Hun har lavet en omdømmeanalyse af områder i Slagelse, og 73 procent af artiklerne var negative. Det skyldes især, medierne bliver ved med at referere til kriminelle episoder, som er sket tidligere.

Mange af de unge fra ”ghettoerne” i Slagelse vil ikke udtale sig til journalister. De er bange for, de ikke citeres korrekt. Derfor blander de sig sjældent i ghettodebatten, selvom de har stærke holdninger til, hvordan deres områder fremstilles i medierne. Men det er nu ved at ændre sig.