Unge bryder tabu om sex

I Vestafrika bliver flere unge piger mødre end noget andet sted i verden. Det har vidtgående konsekvenser, for pigerne dropper ud af skolen og kommer sjældent tilbage. Nu er unge og forældre i Mali, Burkina Faso, Togo og Benin begyndt at bryde tabuet om sex, kønssygdomme og prævention.

15-årige Nathalies historie er langt fra usædvanlig: ”Jeg vidste ingenting om, hvordan jeg skulle beskytte mig, så jeg blev gravid, mens jeg stadig gik i skole. Jeg blev tvunget til droppe ud, så jeg kunne tage mig af min baby,” fortæller Nathalie.

Hun bor i Adjohoun-provinsen i det sydlige Benin, men hendes historie lyder som et ekko fra piger i hele regionen. Vestafrika er det sted i verden, hvor allerflest piger bliver gravide som teenagere.

“I vores kultur taler forældre sjældent med deres børn om sex, så piger bliver gravide alt for tidligt mod deres vilje.” Aminata, 16 år, fra Baroueli-regionen i Mali.

Svært at tale om sex

Sex, kønssygdomme og prævention er tabu i mange vestafrikanske lande, og det leder til uvidenhed om, hvilke risici, der er ved at dyrke usikker sex. Derudover er børneægteskaber utrolig udbredt. Og det kan være svært både for forældre og børn at bryde med tabuer og sociale normer, når det kommer til sex og ægteskaber.

“I vores kultur taler forældre sjældent med deres børn om sex, så piger bliver gravide alt for tidligt mod deres vilje,” forklarer 16-årige Aminata fra Baroueli regionen i Mali.

Men nu er billedet langsomt ved at ændre sig. Med sponsorbidrag og støtte fra Danida laver PlanBørnefonden oplysningsarbejde, så unge, forældre og lokale ledere i Burkina Faso, Mali, Togo og Benin langsomt begynder at bryde tabuet og åbne op for samtaler omkring sex, prævention, seksualitet og kønssygdomme.

”Jeg har deltaget i flere møder, der handler om, sundhed og seksualitet. Det har gjort, at vi kunne tale om det. Og det betyder, at piger kan fortsætte med at gå i skole i stedet for at blive gravide.” Yendoubé, 37 år, Kara-regionen i Togo

Jeg skal ikke giftes alligevel

Gennem radio, film, møder og specielle sundhedsklinikker for unge bliver forældre og børn informeret og opfordret til at tage snakken om, de risici, der er forbundet med usikker sex og hvilke konsekvenser det har på længere sigt – især for pigerne, som ofte må droppe ud af skolen, når de bliver mødre.

”Jeg har deltaget i flere møder, der handler om, sundhed og seksualitet. Det har gjort, at vi kunne tale om det. Og det betyder, at piger kan fortsætte med at gå i skole i stedet for at blive gravide,” siger 37-årige Yendoubé, der arbejder som syreske i Kara-regionen i Togo.

I flere af de områder, hvor PlanBørnefonden arbejder, kan man allerede nu se et fald i antallet af unge piger, der bliver gravide, men der er stadig lang vej endnu. Rigtig mange unge bliver gift bort i en tidlig alder eller er gravide, mens de stadig er teenagere. For 15-årige Celine fra Benin har oplysningsarbejdet allerede gjort en forskel:

“Jeg blev overrasket, da min far ringede efter et oplysningsmøde og fortalte, at han havde besluttet, at jeg ikke skulle giftes med butiksejeren i vores landsby alligevel. Nu kan jeg fortsætte mine studier og forfølge min drøm om at blive læge,” siger Celine.

Mød Amel, der blev mor som 14-årig

Lyt til fjerde afsnit af podcasten ’Optimisten’, hvor Esben Bjerre tager til Benin og besøger Amel, der blev mor som 14-årig.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform