Mercy kæmper for sine døtre: ”Jeg vil aldrig tillade, at de dropper ud af skolen”

Af Cathrine Nørgaard

I Kibera-området i Nairobi er skolegang ikke noget, der er alle forundt. Høj arbejdsløshed og fattigdom gør, at unge piger dropper ud af skolen. 26-årige Mercy Kabaga er en af dem, der aldrig fik mulighed for at færdiggøre sin skolegang. Nu kæmper hun en daglig kamp for at sikre sine døtres fremtid.

Det er ikke let at vokse op i Kibera. Dem, der bor her i området, der er et af de fattigste i Kenyas hovedstad, Nairobi, bor i faldefærdige blikhuse. Skrald ligger henkastet overalt på det sandede underlag. Når solen står højest på himlen, søger børnene hen i skyggen under bliktage.

Her er Mercy Kabaga vokset op. Den 26-årige kvinde har altid drømt om en uddannelse. Men hendes forældre havde svært ved at finde pengene til at sende deres 10 børn i skole.

”Hverken min mor eller far tjente mange penge. Men min mor forsøgte at få råd til at sende mig i high school ved at vaske tøj for andre,” siger Mercy.

I skolen spillede Mercy fodbold. Men da hun fik problemer med sin træner, som anklagede Mercy for at stjæle, måtte hun droppe ud.

”Det hele var en løgn. Jeg stjal aldrig noget. Træneren sagde, at jeg skulle betale et ekstra års skolepenge for at fortsætte. Så jeg måtte forlade skolen og begynde på en ny. Min mor sagde: Gør dit bedste på skolen, og så skal jeg nok forsøge at betale. Men det var svært, for familien skulle også have mad, og mine søskende skulle også gå i skole.”

Mercy har flere gange været tvunget til at droppe ud af skolen, fordi hendes mor ikke kunne betale skolepengene. Og da Mercy blev gravid, droppede hun helt ud af skolen.

”Jeg havde ikke tid til at læse og studere. En ting er, at jeg røg ind og ud af skolen hele tiden, men jeg ville ikke få tid til at gå i skole, når babyen kom.”

Som 19-årig fødte hun datteren Halima. Og med den nye rolle som mor fik hun en ny mission i livet: At sikre sine døtres skolegang.

I videoen kan du møde Mercy og hendes yngste datter, Ramla:

Mercy Kabaga fra Nairobi kæmper for sine døtres skolegangMercy Kabaga fra Nairobi kæmper for sine døtres skolegang

”Skolegang betyder alt”

Arbejdsløsheden i Kibera er høj, og det er svært for Mercy at finde et velbetalt job, fordi hun ikke færdiggjorde sin uddannelse. Mercy får kun nogle små honorarer gennem det arbejde, hun laver for en lokal organisation, der har fokus på at sikre piger og unge kvinders fremtid.

”Vi hjælper piger med at finde deres passion. Og de lærer at stå foran folk og tale højt om det, de har på hjerte. De er viljestærke og kan gøre alt. Den selvtillid, de har fået, er en af de største forandringer, jeg kan se i samfundet lige nu,” siger Mercy.

”I Kibera har de fleste piger en chance for at gå i skole, men det er ikke alle, der gør det – på grund af pres fra andre eller mangel på skolepenge. Så jeg taler med de her piger og deler min egen historie med dem. Det, jeg er mest stolt af, er, at jeg har givet selvtillid til nogle af de piger, der ingen selvtillid havde før. De fleste af dem kalder mig for deres lærer,” siger Mercy og stråler, når hun fortæller om det arbejde, hun gør.

For skolegang betyder alt. Det ved Mercy alt om. Det er også derfor, at hendes vigtiste mission nu er at spare penge op, så begge hendes piger kan gå i skole, når den tid kommer. Halima, der er syv år, går allerede i skole.

Mercy fik aldrig muligheden for at færdiggøre sin skolegang. Nu er det vigtigste for hende at sikre, at hendes to døtre får lov at gå i skole. Her sidder hun med lille Ramla på fem måneder.

”De fleste af de penge, jeg tjener, går til hendes skolegang.”

Hendes yngste datter Ramla er fem måneder gammel. Mercy har taget babyen med til et møde, hvor unge mænd og kvinder fra Kibera sidder samlet i en rundkreds og lytter til hinandens historier. Alle er på en eller anden måde involveret i PlanBørnefondens arbejde. Mange af mændene er tidligere kriminelle, men har nu lagt deres liv om. Kvinderne er unge mødre og kæmper nu for, at andre unge piger ikke skal få børn for tidligt.

Fælles er de om at være i gang med at lægge deres liv om til det bedre. Det kan bl.a. lade sig gøre, fordi så mange danskere, virksomheder og Udenrigsministeriet støtter PlanBørnefondens arbejde.

Lille Ramla sidder med i rundkredsen, når Mercy og andre unge kvinder og mænd mødes for at tale om, hvordan de i fællesskab kan skabe et mere trygt hjem i Kibera i Nairobi.

”Nu, hvor jeg er voksen, føler jeg mig magtfuld. Jeg ved, at jeg kan gøre, hvad jeg sætter mig for, for at få et godt liv. Jeg behøver ikke gå i seng med nogen for at tjene penge. Jeg kan arbejde, få penge for det og sørge for mine døtres fremtid,” siger Mercy.

Sådan arbejder vi for at holde børn i skole

Skolegang er mere end bare læring. En skoletaske, skoleuniform eller et penalhus kan betyde forskellen på, om et barn går i skole eller ej. For hvert år, en pige går i skole, stiger hendes samlede livsindkomst med op til 20 procent på et helt liv. Det er godt for hende og hele det samfund, hun bor i.

Piger og drenge er mere tilbøjelige til at gå i skole i de samfund, hvor vi har sponsorprogrammer. 90 procent af de børn, vi arbejder med, går i skole.

  • Vi oplyser forældre, piger, drenge, lærere og lokale ledere om vigtigheden af skolegang til alle – også pigerne, som er dem, der først tages ud af skolen, når familierne mangler penge
  • Vi uddeler legater til de mest udsatte børn, så de kan gennemføre deres skolegang
  • Vi sikrer adgang til bøger, skriveredskaber og undervisningsmateriale
  • Vi uddanner og underviser lærere om børns rettigheder og pædagogik, så børnene kan gå i skole uden at være i fare for at blive udsat for vold og overgreb

Læs mere om, hvordan vi arbejder