Send flere børn i skole – bliv sponsor

Mere end 244 millioner børn og unge går ikke i skole. Mange bliver giftet bort eller tvunget i arbejde. Børnenes muligheder for en bedre fremtid bliver taget fra dem. Men det kan vi ændre sammen. Som sponsor for et barn er du med til at sende flere børn i skole.

Men det er ikke det eneste. Som sponsor går din støtte til hele det lokalsamfund, som sponsorbarnet bor i. 

Det koster 6,75 kr. om dagen at blive sponsor.

Jeg vil også gå i skole. PlanBørnefonden har en planJeg vil også gå i skole. PlanBørnefonden har en plan

Vidste du godt, at børn, der ikke går i skole, er i højere risiko for at blive gift bort, blive gravide eller blive sat til at arbejde, mens de stadig er børn? Det betyder også, at deres mulighed for at forsørge deres familie og dem selv generelt vil falde markant.

Skolegang er mere end bare læring. Det er altafgørende for, at verdens børn kan komme ud af fattigdom. Når et barn går i skole, går han eller hun en fremtid med bedre muligheder i møde.

Tusindvis af danske sponsorer er lige nu med til at sende mange børn i skole.

En af dem er skuespiller Sofie Gråbøl, der har mødt sit sponsorbarn i Togo.

“Hun var simpelthen så glad for, at hun måtte komme i skole,” fortæller Sofie. Læs om oplevelsen her.

En anden er pensionist Jan Böttern, der er delesponsor med sit barnebarn Thea.

”Det, at vi gør en lille indsats rent økonomisk – og det er en lille indsats –  kan give så meget til så mange mennesker,” siger Jan. Læs hans historie her.

Bliv en del af planen

Som sponsor sørger du for, at flere børn kommer i skole. Bliv sponsor og vær med til at skabe håb og muligheder for verdens børn.

Sådan ændrer din støtte liv

Som sponsor er du med til at holde børn i skole. Herunder er udvalgte resultater:

 • 95.774 børn i Benin har fået uddelt skolematerialer det seneste år
 • I Burkina Faso har vi opført 21 nye klasseværelser, 10 pigetoiletter med lås og et helt nyt computerrum
 • 90 procent af de børn, vi arbejder med, går i skole

Sponsorer har fået Yoventine i skole

“I 2019 var jeg nødt til at droppe ud af skolen. Mine forældre er meget fattige og havde brug for, at jeg hjalp med at tjene penge. Men jeg VILLE gå i skole, så jeg opsøgte landsbyens leder. Hun fik Plan til at hjælpe mig. De gjorde det muligt for mig at komme tilbage i skole.”

Læs sponsorbarnet Yoventines historie

Bliv sponsor

6,75 kr. / DAG

Det koster 270 kr. pr. md. før skat og kan trækkes fra i skat

Du skal vælge en sponsortype.

Sådan arbejder vi for at holde børn i skole

 • Vi oplyser forældre, piger, drenge, lærere og lokale ledere om vigtigheden af skolegang til alle – også pigerne, som er dem, der først tages ud af skolen, når familierne mangler penge
 • Vi uddeler legater til de mest udsatte børn, så de kan gennemføre deres skolegang
 • Vi sikrer adgang til bøger, skriveredskaber og undervisningsmateriale
 • Vi uddanner og underviser lærere om børns rettigheder og pædagogik, så børnene kan gå i skole uden at være i fare for at blive udsat for vold og overgreb

En uafhængig analyse baseret på 12 millioner svar, indsamlet mellem 2006-2018 fra 2.7 millioner børn, viser, at piger og drenge er mere tilbøjelige til at gå i skole i de samfund, hvor vi har sponsorprogrammer. 90 procent af de børn, vi arbejder med, går i skole. Læs analysen

Meget mere end en skoletaske

I det nordlige Thailand går flere børn i skole takket være sponsorerne.

I løbet af de seneste 15 år har vi uddelt skolematerialer og dermed givet flere børn mulighed for at gå i skole. Det går nu så godt, at vi udfaser vores arbejde i flere områder.

Se mere i videoen herunder.

Flere børn går i skole i Thailand takket være sponsorerneFlere børn går i skole i Thailand takket være sponsorerne

Fakta om skolegang og uddannelse

 • Omkring 244 millioner børn mellem 6 og 18 år går ikke i skole på verdensplan. Afrika syd for Sahara er det sted, hvor færrest børn kommer i skole. 98 millioner børn går ikke i skole i dette område.
 • For hvert ekstra år en pige går i skole, kan hendes livsindkomst stige med op til 20 procent.
 • Det kan øge udviklingslandenes BNP med 10 procent, hvis alle piger gennemfører en grunduddannelse
 • Et barn, som er født af en mor, der kan læse, har 50 procent større sandsynlighed for at overleve og blive mere end 5 år.

Hvorfor mangler millioner af børn på skolebænken?

Herhjemme er det en selvfølge at gå i skole som barn, men for millioner af verdens mest udsatte børn og unge kan de kun drømme om det.

Fattigdom tvinger mange familier til at sætte børnene i arbejde eller gifte dem bort frem for at sende dem i skole. Når piger giftes bort, dropper mange af dem samtidig ud af skolen, fordi de bliver gravide. Det er med til at fastholde pigerne og deres familie i fattigdom, fordi de får svært ved at få et job og tjene penge.

Skolegang er meget mere end læring. Vores erfaringer gennem de sidste 80 år viser, at jo længere tid børn og unge går i skole, jo lettere har de ved at få en indkomst, der er højere end forældrenes, så de kan være med til at skabe udvikling for dem selv, deres børn og dermed fremtidige generationer.

Noget så simpelt som en skoletaske, en skoleuniform eller skriveredskaber kan ændre et barns liv. Ofte holdes et barn ude af skolen, når familien ikke har råd til disse ting.

Giv et barn en skoletaske

Hvor i verden går færrest børn i skole?

Afrika syd for Sahara er det sted i verden, hvor færrest går i skole. 22 procent af de mindste børn mangler på skolebænken, og 30 procent af børnene i alderen 11-14 år går ikke i skole.

41 procent af de ældste elever (alderen 14-18 år) går ikke i skole i Afrika syd for Sahara. Men i det østlige og sydlige Afrika er der endnu færre af de ældste børn på skolebænken: Her går 42 procent ikke i skole.

Til sammenligning starter 99 procent af alle børn i grundskolen i Danmark, og 90 procent på gymnasielle uddannelser.