Lige nu er tusindvis af Sudans børn og familier på flugt

Gør noget nu!

Støt nu!

Skolegang og uddannelse til børn

Når klokkerne på skolerne rundt om i landet ringer ind efter sommerferien, fyldes klasselokalerne igen med glade børn. Herhjemme er det scenarie en selvfølge. Men for millioner af verdens mest udsatte børn er det at gå i skole kun noget, de kan drømme om.

Sofie Gråbøl er sponsor hos PlanBørnefondenSofie Gråbøl er sponsor hos PlanBørnefonden

Mere end 258 millioner børn og unge mangler på skolebænken over hele verden. De fleste er piger. Men skolegang er afgørende for at bryde ud af fattigdom. Derfor kæmper vi for, at alle børn kommer i skole.

For 6,25 kroner om dagen kan man få to slurke café latte, en indkøbspose eller 50 g bland-selv-slik… ELLER… Du kan sende flere børn i skole.

Som sponsor for et barn hos PlanBørnefonden er du med til at sende flere børn i skole.

Bliv sponsor

6,25 kr. / DAG

Det koster 260 kr. pr. md. før skat og kan trækkes fra i skat

Du skal vælge en sponsortype.

Sådan arbejder vi for at holde børn i skole

  • Vi oplyser forældre, piger, drenge, lærere og lokale ledere om vigtigheden af skolegang til alle – også pigerne, som er dem, der først tages ud af skolen, når familierne mangler penge
  • Vi uddeler legater til de mest udsatte børn, så de kan gennemføre deres skolegang
  • Vi sikrer adgang til bøger, skriveredskaber og undervisningsmateriale
  • Vi uddanner og underviser lærere om børns rettigheder og pædagogik, så børnene kan gå i skole uden at være i fare for at blive udsat for vold og overgreb

Al udvikling starter med at få børn i skole. En uafhængig analyse baseret på 12 millioner svar, indsamlet mellem 2006-2018 fra 2.7 millioner børn, viser, at piger og drenge er mere tilbøjelige til at gå i skole i de samfund, hvor vi har sponsorprogrammer. 90 procent af de børn, vi arbejder med, går i skole.

Læs analysen

I Thailand går flere børn i skole

I det nordlige Thailand er det tydeligt, hvilken forskel vores indsatser har gjort.

I løbet af de seneste 15 år har vi uddelt skolematerialer og dermed givet flere børn mulighed for at gå i skole. Det går nu så godt, at vi udfaser vores arbejde i flere områder.

Se mere i videoen herunder.

Flere børn går i skole i Thailand takket være sponsorerneFlere børn går i skole i Thailand takket være sponsorerne

Hvorfor mangler millioner af børn på skolebænken?

Herhjemme er det en selvfølge at gå i skole som barn, men for millioner af verdens mest udsatte børn og unge kan de kun drømme om det.

Fattigdom tvinger mange familier til at sætte børnene i arbejde eller gifte dem bort frem for at sende dem i skole. Når piger giftes bort, dropper mange af dem samtidig ud af skolen, fordi de bliver gravide. Det er med til at fastholde pigerne og deres familie i fattigdom, fordi de får svært ved at få et job og tjene penge.

Vores erfaringer gennem de sidste 80 år viser, at jo længere tid børn og unge går i skole, jo lettere har de ved at få en indkomst, der er højere end forældrenes, så de kan være med til at skabe udvikling for dem selv, deres børn og dermed fremtidige generationer. For hvert ekstra år, en pige går i skole, stiger hendes livsindkomst med 12 procent! Jo længere tid en pige bliver i skolen, jo større indflydelse får hun desuden på, hvornår hun skal have børn, hvor mange hun vil have og med hvem. Når hun kan forsørge sig selv, kan hun også bestemme over sit eget liv.

Fakta om skolegang og uddannelse

  • Før COVID-19 manglede 258 millioner børn og unge på skolebænken. Det tal er med al sandsynlighed blevet højere på grund af pandemien.
  • 15 millioner piger i folkeskolealderen får aldrig muligheden for at lære at skrive og læse – for drenge er dette tal 10 millioner
  • For hvert ekstra år, en pige går i skole, stiger hendes livsindkomst med 12 procent. Det kan øge udviklingslandenes BNP med 10 procent, hvis alle piger gennemfører en grunduddannelse
  • Et barn, som er født af en mor, der kan læse, har 50 procent større sandsynlighed for at overleve og blive mere end 5 år
  • I krisetider er piger 2,5 gange mere i risiko for at blive holdt ude af skolen end drenge

Hvor i verden kommer færrest børn i skole?

I Sydsudan går over 70 procent af børn i skolealderen ikke i skole. Det er verdens højeste andel af børn, som ikke modtager undervisning.

Generelt er Afrika det sted i verden, hvor færrest går i skole. I lande som Niger og Mali er det kun 59 procent, der starter i folkeskolen, og endnu færre starter på gymnasiet.

Kun 14 procent af børn i gymnasiealderen i Niger starter på gymnasiet.

Til sammenligning starter 99 procent af alle børn i grundskolen i Danmark, og 90 procent på gymnasielle uddannelser.

Nu er Christiana tilbage i skole

Der er frikvarter, og 15-årige Christiana fra Ghana skynder sig hjem. Hendes datter på 11 måneder har brug for at blive ammet, så Christiana har travlt, hvis hun skal nå tilbage, før timen begynder igen.

”Jeg vil gerne være lærer en dag i fremtiden, så jeg er meget glad for at være tilbage i skolen. Jeg ved, at hvis jeg arbejder hårdt, så kan jeg give min datter et bedre liv end det, jeg har haft,” siger Christiana, som vi fik tilbage i skolen efter, at hun var blevet gravid.

Læs hele Christinas historie

15-årige Christiana må skynde sig hjem hvert frikvarter for at amme sin datter. Hun var meget tæt på at droppe helt ud af skolen, da hun blev mor, men et møde med en Plan-medarbejder fik hende til at ændre mening.

Herunder kan du møde flere af dem, som går i skole takket være jeres støtte.

Vil du få flere børn i skole?