Kenya: Yoventine går kun i skole, fordi hun er sponsorbarn

Af Cathrine Nørgaard

Yoventine blev tvunget til at droppe ud af skolen, fordi hendes familie manglede penge. Men fordi hun er sponsorbarn, kom hun hurtigt tilbage i skolen igen. Mød hende herunder.

“Mit navn er Yoventine. Jeg er 17 år gammel, jeg er sponsorbarn og bor i Bondo i Kenya. Jeg er den andenyngste i en søskendeflok på syv. Jeg har fem søstre og en bror.

Jeg bor i en lille hytte med min familie. Begge mine forældre er landmænd og dyrker majs på vores marker. De har ingen maskiner, men dyrker alt med håndkraft.

Rigtig mange piger i det område, jeg bor, får ikke muligheden for at komme i skole. I 2019 var jeg selv nødt til at droppe ud af skolen. Mine forældre tvang mig, fordi de ville have mig til at arbejde i et hus som husholderske. Mine forældre er meget fattige og havde brug for, at jeg hjalp med at tjene penge. Men jeg ville gerne gå i skole, så jeg opsøgte landsbyens leder. Hun fik Plan Kenya til at hjælpe mig. De gav mig et stipendie og sørgede for, at jeg blev indskrevet på skolen igen. Jeg nåede at være ude af skolen i fire måneder. Når der er ferie fra skolen, tjener jeg lidt penge ved at sælge brænde, så jeg hjælper mine forældre på den måde.

Sponsorbarn: "Jeg er den eneste i min familie, der går i skole"Sponsorbarn: “Jeg er den eneste i min familie, der går i skole”

Resten af mine søskende er droppet ud af skolen, og mange af mine søstre er blevet gift bort, da de stadig var børn. De ønskede ikke at droppe ud af skolen, men de var nødt til det, for mine forældre havde ikke råd til at betale for deres skolegang. Jeg føler mig heldig, fordi jeg stadig går i skole.

Ud over at være sponsorbarn er jeg også medlem af en ungdomsgruppe, der støtter piger, giver dem seksualundervisning og oplyser om deres rettigheder, så de ved, at de har samme ret til at gå i skole som drengene. Piger, der er droppet ud af skolen, fordi de er blevet gravide, bliver opfordret til at komme tilbage igen og færdiggøre skolen.

Sådan støtter vi skolebørn i Kenya

I forbindelse med den nuværende sultkatastrofe har vi implementeret skolemadsordninger, der sikrer mindst ét nærende måltid om dagen til de børn, der møder i skole

120 skriveborde er blevet indkøbt til klasseværelser

1.400 elever har fået udleveret skolematerialer

45 unge har fået skolelegater

1.076 elever har fået færdigheder inden for iværksætteri

Jeg er meget optimistisk omkring min fremtid. Jeg ser frem til den dag, hvor kvinder kan være øverste ledere ligesom mænd. Jeg tror på, det er realistisk om 10 år. Selv drømmer jeg om at blive advokat eller Højesteretsdommer. Mit yndlingsfag i skolen er historie, fordi det er vigtigt at vide noget om samfundet, hvis man skal være advokat. Uddannelsen tager seks år, og jeg håber, jeg får mulighed for at gå på den.

Jeg vil gerne sige tak til sponsorerne for at støtte piger som mig. Uden jer ville det ikke have været muligt for mig at gå i skole. Jeg håber, I vil blive ved med at støtte, for det gør en stor forskel.”

Læs mere om vores arbejde for at få børn i skole

Cambodja: Nu kan 11-årige Muta holde sig vågen i skolen

Med sponsorernes hjælp har både Muta og hendes familie fået mere overskud i hverdagen. Læs mere her

Guatemala: Skolelegat holder sponsorbaret Mabelin i skole

13-årige Mabelin kommer fra en fattig familie – men kan gå i skole, fordi hun har en sponsor. Læs mere her