Cambodja: Nu kan 11-årige Muta følge med i skolen igen

Af Merle Romose

Muta bor langt væk fra skolen og har haft svært ved at følge med i timerne, fordi hun har brugt meget energi på at gå den lange vej til skole. Men med sponsorernes hjælp har både hun og hendes familie fået mere overskud i hverdagen.

I en lille landsby i Cambodjas Stung Treng-provins, der ligger ca. 40 km fra nærmeste by, bor 11-årige Muta med sine to yngre brødre, sin mor, Sopheaktra og far, Nou Lak. Begge forældre er landarbejdere, og Nou Lak fisker jævnligt i den nærliggende sø. Nogle af de fisk, som Nou Lak fanger, spiser familien selv. Resten sælger familien på det lokale marked.

De fleste morgener står Muta op klokken fire. Hun begynder dagen med at rengøre pander og vaske op, inden hun går otte kilometer til skole. Når Muta når frem, er hun allerede træt.

”Nogle gange skal min bedstefar ind i nærheden af min skole, og så kører jeg med ham. Så er jeg ikke træt, når jeg kommer i skole,” siger Muta.

Men for det meste må Muta gå. Hun følges med sin yngre bror og nogle af nabobørnene. Men selvom de har hinanden, føler børnene sig ofte utrygge og bange for overfald og overgreb.

Det er ikke kun Muta, der har fået gavn af sponsorernes støtte. Hendes familie har lært at opdrætte husdyr og dyrke grøntsager – og det giver dem en større indtægt.

Cykel, landbrug og ekstraundervisning

Når Muta har tilbagelagt den lange vej hjem fra skole, bruger hun eftermiddagen på at samle cashewnødder, som hendes forældre kan sælge på markedet. På den måde bidrager hun også til familiens indkomst. Da forældrene arbejder sent, er det også Muta, som står for at forberede familiens aftensmad. Der er derfor meget lidt tid til lektier, og det betyder, at Muta sakker bagud i undervisningen.

Med støtte fra vores sponsorer kan vi sikre skolegang til flere børn. Ud over, at Muta nu får dækket alle omkostningerne ved at gå i skole – også i fremtiden – har hun også fået ekstraundervisning. Nu er Muta blevet meget bedre til at læse og skrive, og hun har også forbedret sit niveau i matematik betydeligt.

Muta hjælper stadig sin familie med pligter derhjemme. Men hun har fået meget mere energi, bl.a. fordi hun har fået en cykel, som gør, at hun kan komme i skole meget hurtigere, end hun plejer.

Muta har også fået en cykel, så turen til og fra skole ikke tager mere end en time. Det giver mere energi og tid til lektier. For Muta har det altid været en drøm at gå i skole, og hun er meget glad for, at det kan lade sig gøre.

”Jeg drømmer om at blive lærer en dag, så jeg kan undervise alle de børn, som bor i min landsby, så de ikke behøver at tage langt for at gå i skole,” fortæller Muta. Hun håber, at der en dag bliver bygget en skole i området, så børnene ikke behøver at gå så langt.

Sådan støtter vi skolebørn i Cambodja

Som sponsor er du med til at holde børn i skole. Herunder er udvalgte resultater, du har været med til at skabe det seneste år:

  • 2.611 børn i Cambodja har fået skoletasker
  • 1.422 skolebørn i Cambodja har fået uddelt skolematerialer

Vi har også undervist Mutas familie i opdræt af husdyr og dyrkning af grøntsager, som vil give dem et større udbytte og dermed også en større indtægt.

I fremtiden planlægger vi at bygge en ny skole i Mutas landsby.

Læs mere om vores arbejde for at få børn i skole

Kenya: Yoventine går kun i skole, fordi hun er sponsorbarn

Yoventine blev tvunget til at droppe ud af skolen – men fordi hun er sponsorbarn, kom hun hurtigt tilbage igen. Læs mere her

Guatemala: Skolelegat holder sponsorbaret Mabelin i skole

13-årige Mabelin kommer fra en fattig familie – men kan gå i skole, fordi hun har en sponsor. Læs mere her