Billedserie: Livet som buschauffør er ikke kun for mænd

Af Cathrine Nørgaard

Livet som buschauffør er ikke kun for mænd. Det ved en gruppe kvinder i Uganda alt om. De kører minibusser side om side med mænd og er med til at skabe større tryghed for kvinderne i byen.

Chikane og uønskede berøringer er mere reglen end undtagelsen, når kvinder sætter sig bag rattet eller selv er passagerer i de minibusser, der kører rundt i Kampala. Alligevel har en lille gruppe kvinder besluttet at arbejde som chauffører.

Gennem vores arbejde oplyser vi både mænd og kvinder og fortæller dem om, at piger og kvinder har samme rettigheder som mænd. Før i tiden vidste kvinderne ikke, at de havde ret til at sige fra over for mændenes overgreb. Nu har det ændret sig.

Kvinderne har først og fremmest lært, hvordan de anmelder overgreb og chikane til myndighederne. Det har haft stor betydning for, hvor sikre de føler sig, både når de kører bus og når de opholder sig i byen generelt.

Samtidig er det med til at skabe større tryghed for byens piger og kvinder, at de har mulighed for at vælge kvindelige chauffører, når de skal bruge minibus.

“Min far er buschauffør. Jeg sagde til mig selv, at hvis han kan gøre det, så kan jeg også. Han lærte mig at køre bil og bakkede mig op i min drøm – selvom det bliver anset som en mands arbejde,” siger buschaufføren Edith. Foto: Signe Vilstrup.

“Der er mange, som nægter at køre med kvindelige chauffører eller som ikke vil betale, når der kommer en kvindelig billetsælger op til dem. Selvom vi faktisk er bedre og oplever færre ulykker,” fortæller Edith. Foto: Signe Vilstrup.

Da vi startede vores arbejde i Kenya, Uganda, Etiopien og Zimbabwe tilbage i 2018, anmeldte blot 34 procent af kvinderne sager om vold og overgreb til myndighederne. Det tal er i dag steget til 47 procent – simpelthen fordi flere kvinder nu ved, hvordan man kan gøre det, og at de har ret til det.

Flere piger og kvinder har endelig lært, at de har ret til at føle sig sikre – ligesom mændene.

Edith og de andre kvinder har igennem vores arbejde lært, hvordan de anmelder overgreb og chikane til myndighederne. De ved, at de har ret til at føle sig sikre – ligesom mændene. Indsatsen er støttet af Udenrigsministeriet. Foto: Signe Vilstrup.

Den 14. marts udstilles fotograf Signe Vilstrups billeder af kvinder i Uganda. Model og PlanBørnefonden-ambassadør Josephine Skriver var med på rejsen. Foto: Signe Vilstrup.

Se flere af Signe Vilstrups billeder fra Uganda