
Menstruation står i vejen for pigers uddannelse
Af Cathrine Nørgaard
Millioner af piger i verdens fattigste lande må blive hjemme fra skole, når de har menstruation. Mange steder er menstruation et tabu, der fører til diskrimination og fastholder pigerne i fattigdom. Det arbejder PlanBørnefonden for at ændre.
En pige får sin menstruation og må blive hjemme fra skole. Det er hun nødt til, for skolen har ikke faciliteter til, at hun kan vaske sig, og hun har ikke råd eller adgang til bind. Desuden er der ikke mange omkring hende der ved, hvad menstruation er, og derfor vil hun med al sandsynlighed blive diskrimineret i skolen. Hun ender med at misse så mange skoledage, at forældrene tager hende ud af skolen. De beslutter at gifte hende bort i en meget ung alder, fordi det er den eneste måde, de kan se hende få en fremtid på. Hun får børn alt for tidligt, og nu er hun næsten garanteret et liv i fattigdom. Hun kan ikke få et job, fordi hun ikke passede sin skole. Og hendes datter går med al sandsynlighed samme skæbne i møde.
Mønstret er desværre et, som vi ser udspille sig i mange af verdens fattigste lande. Ifølge UNICEF misser én ud af ti piger i Afrika hvert år skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation. Problemet er særligt stort i flygtningelejre, hvor forholdene er dårlige, eller i landsbyer langt ude på landet, hvor de har få ressourcer.
I PlanBørnefonden kæmper vi for, at piger stadig kan gå i skole, selvom de har menstruation. Vi sørger for at oplyse om menstruation, så det ikke længere er et tabu at tale om. Det er vigtigt, at både piger og drenge ved, at det er en uundgåelig del af en pige og kvindes liv. Derudover sørger vi for at uddele genanvendelige bind på skoler. På den måde sikrer vi, at flere piger kan blive i skolen og få den uddannelse, der kan sikre dem en bedre udvikling og fremtid. Dette arbejde kan bl.a. lade sig gøre takket være vores danske sponsorer.
Sådan arbejder vi for at aftabuisere menstruation
Selv en lille donation kan gøre underværker. Herunder kan du møde Worke fra Etiopien for at forstå, hvordan det hænger sammen.
Skam, ydmygelse og seksuelle overgreb
14-årige Workes liv så pludselig anderledes ud, da hun sammen med sin søster og bror blev tvunget på flugt fra sit hjem i Tigray-regionen i Etiopien. Nu bor hun i en flygtningelejr, hvor det på mange måder er en endnu større udfordring at have menstruation.
En af udfordringerne er, at det er svært at tjene penge.
“Da jeg boede i Tigray, kunne jeg købe bind. Men eftersom vi ingen penge har, kan jeg ikke længere købe bind,” fortæller Worke, der er nødt til at tænke på, hvad hun bruger penge på. Der er nemlig også mangel på mad i lejren.
“De penge, jeg brugte til at købe bind for før, kan jeg få et kilo løg for her,” fortæller Worke.
Dem, der ikke har råd til bind, kan være tvunget til at bruge gamle, beskidte tøjrester i stedet, hvilket kan give infektioner. Det samme kan de dårlige, uhygiejniske toiletter, hvor pigerne ofte skal stå flere timer i kø for at få adgang. Her er risikoen for at blive udsat for seksuelle overgreb meget høj.

Der, hvor Worke kommer fra, er menstruation et tabu blandt piger og kvinder. Det samme er tilfældet i flygtningelejren. De fleste ved nemlig meget lidt om, hvordan deres egen krop fungerer. De har aldrig fået seksualundervisning eller lært om menstruation. I stedet er det normalt at konkludere, at en pige er klar til at blive gift, når hun får sin første menstruation. Så er hun jo blevet til en kvinde.
SMS BIND TIL 1217
det koster 25 kroner og går til at uddele dignity kits til piger i Etiopiens flygtningelejre
“Fordi vi aldrig har haft seksualundervisning, er det meget normalt for en pige at føle skam og ydmygelse, når hun begynder at få menstruation. Det er kun de piger, der har råd til at købe hygiejnebind, der kan gå i skole og forfølge deres drøm om en uddannelse. De andre piger har ikke den mulighed. De skal blive hjemme, når de har menstruation, også selvom de skal til eksamen, fordi de ikke har råd til bind,” forklarer Worke.
Vi er til stede i Etiopiens flygtningelejre for at uddele dignity kits til piger som Worke, så de kan gå i skole, ikke behøver frygte for deres sikkerhed og i stedet kan bruge deres penge på mad.
”I flygtningelejren er vi afhængige af hjælp til at få bind og mad. Vi har derfor brug for humanitære organisationer som PlanBørnefonden til at hjælpe os lige nu,” understreger Worke.
Som sponsor støtter du vores indsats for at uddele bind til verdens mest udsatte piger, ligesom du støtter vores oplysningsindsats for at gøre op med tabuet omkring menstruation.
Fakta om piger og menstruation
- En kvinde menstruerer i gennemsnit syv år af sit liv.
- Hver eneste dag har 800 millioner piger og kvinder menstruation.
- Omkring halvdelen af skolerne i lavindkomstlande mangler adgang til drikkevand og har dårlige hygiejneforhold. Disse mangler gør, at rigtig mange piger bliver hjemme fra skolen. I gennemsnit misser én ud af ti piger i Afrika hvert år skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation.
- På globalt plan mangler omkring 2,3 milliarder mennesker adgang til basale sanitære tjenester som håndvask, sæbe og toiletter. I de mindst udviklede lande har kun 27 procent af befolkningen håndvask med vand og sæbe i hjemmet. Det giver store udfordringer for piger, når de har menstruation.
- Omkring 500 millioner piger og kvinder har ikke adgang til ordentlige faciliteter til at håndtere menstruation.