Vi bryder tabuer om menstruation og uddeler bind

Hver dag har 800 millioner mennesker over hele verden menstruation. Det er 1,8 milliarder hver måned. Hvis du har menstruation i Danmark, kan du gå i skole og lære, som du plejer. Men hvis du bor i et af verdens fattigste lande, kan menstruation være et tabu og stå i vejen for dine fremtidsmuligheder. For rigtig mange verden over er menstruation forbundet med mange bekymringer.

Hver eneste dag har 800 millioner mennesker menstruation

En kvinde menstruerer i alt syv år igennem et helt liv

I gennemsnit misser én ud af ti piger i Afrika hvert år skoledage på grund af menstruation.

Omkring 500 millioner piger og kvinder har ikke adgang til ordentlige faciliteter til at håndtere menstruation

I mange af verdens fattigste lande må piger blive hjemme fra skole, når de får menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation. Det er de nødt til, for de fleste skoler har ikke faciliteter til, at de kan vaske sig, og mange har ikke råd til eller adgang til bind. Fordi menstruation er et tabu, oplever mange piger at blive diskrimineret i skolen. Det betyder, at de misser så mange skoledage, og de må droppe ud af skolen. I stedet bliver pigerne giftet bort i en meget ung alder og får børn alt for tidligt. Pigerne kan ikke få jobs, fordi de ikke har en uddannelse, og det bliver svært for både dem og deres børn at bryde ud af fattigdom.

Det vil vi gerne ændre, og det kan vi med din hjælp. Se hvordan herunder.

Giv bind til verdens mest udsatte pigerGiv bind til verdens mest udsatte piger

Giv bind til verdens udsatte piger og kvinder

Pengene går til dignity kits til piger og kvinder i flygtningelejre i Etiopien. Et dignity kit indeholder bind, undertøj, klipklapper, sæbe, håndklæde, tandpasta, en kam – og meget andet.

Du skal vælge “beløb” og “betalingsmetode”.

Bind giver sikkerhed for udsatte piger

For piger og kvinder på flugt er der endnu flere problemer forbundet med menstruation.

I flygtningelejre skal piger ikke kun bekymre sig om, at de ikke har råd til bind. De skal stå i timelange køer til dårlige, uhygiejniske toiletter, hvor risiko for infektioner og for seksuelle overgreb er høj.

Det ved 14-årige Worke fra Etiopien alt om. Hun er flygtet fra sit hjem til en simpel flygtningelejr, hvor det er svært at få fat i bind. Da hun først ankom til lejren, fik hun udleveret et dignity kit, der bl.a. indeholdt bind.

“Da jeg boede i Tigray, kunne jeg købe bind. Men eftersom vi ingen penge har, kan jeg ikke længere købe bind. Derfor er afgørende at få hjælp af organisationer som PlanBørnefonden,” fortæller Worke.

Læs hendes historie her

Vi er til stede i Etiopiens flygtningelejre for at uddele dignity kits til piger som Worke.

Tidligere har vi bl.a. uddelt bind i Kenya – og det har ændret livet for flere tusinde piger.

“Jeg er glad for at kunne føle mig sikker både hjemme og i skolen,” siger 14-årige Caroline, som er en af de piger, der har fået gavn af danskernes støtte. Mød hende og flere unge piger i videoen herunder:

Hvordan kan genanvendelige hygiejnebind gøre en forskel i Kenya?Hvordan kan genanvendelige hygiejnebind gøre en forskel i Kenya?

Sådan arbejder PlanBørnefonden for at skabe bedre forhold for pigerne

Med danskernes støtte kæmper vi i PlanBørnefonden for, at unge stadig kan gå i skole, selvom de har menstruation. Vi oplyser om menstruation og udbreder seksualundervisning, så det ikke er et tabu at tale om, og så både piger og drenge ved, at det er en uundgåelig del af en pige og kvindes liv. Derudover uddeler vi genanvendelige bind på skoler. På den måde sikrer vi, at flere piger kan blive i skolen og få den uddannelse, der kan sikre dem en bedre udvikling og fremtid. Dette arbejde kan bl.a. lade sig gøre takket være vores danske sponsorer.

SMS BIND TIL 1217

Så støtter du piger i Etiopiens flygtningelejre med bind

DET KOSTER 25 KR. + ALM. SMS-TAKST

Du kan også sende et valgfrit beløb på MobilePay til 426922 

Den internationale menstruationsdag

Hvert år sætter vi særligt fokus på menstruation på den internationale menstruationsdag den 28. maj. De seneste år har PlanBørnefondens ambassadører, influenceren Mette Marie Lei Lange og tv-vært Sarah Grünewald stået i spidsen for at samle penge ind til bind, så piger i Togo, Benin og Kenya kan blive i skole, når de har menstruation. Indsamlingen betyder, at tusindvis af piger har fået et genanvendeligt bind, der holder i omkring to år.

I 2021 kunne vi sende 17.900 genanvendelige bind afsted til Kenya efter en indsamling på den internationale menstruationsdag.

Unge kæmper for at aftabuisere menstruation

Vil du også gøre en forskel for børn og unge over hele verden?