Tidligere sponsorbarn fortæller: “Nu kan jeg realisere mine drømme”

Af Cathrine Nørgaard

Kenyanske Mueke Musiawa fik en sponsor, da hun var ét år gammel. Hendes opvækst har været præget af fattigdom, men med støtte fra sin sponsor kan hun nu gå efter sine drømme. Læs hendes fortælling her.

”Jeg blev sponsorbarn i 2001, da jeg var ét år gammel. Derhjemme var vi alle nødt til at arbejde hårdt. Nogle gange kunne vi gå uden at spise mad en hel dag, men alligevel opfordrede mine forældre mig og mine søskende til at arbejde hårdt i skolen.

Engang blev jeg jaget ud af skolen. Jeg havde ikke betalt for min undervisning. Min far havde ikke råd til at betale dengang. Jeg var nødt til at blive hjemme i ugevis, indtil min far kunne skaffe bare halvdelen af beløbet. Så kunne jeg tage tilbage i skolen.

Mueke fra Kenya blev sponsorbarn, da hun var ét år gammel. Støtten fra Plan Kenya og hendes sponsor, som kommer fra Danmark, har haft kæmpe betydning for hendes liv. Hun har bl.a. haft mulighed for at gå på universitetet.

Jeg modtog det første brev fra min danske sponsor, Ray, i 2001. Jeg kan selvfølgelig ikke huske, hvad der stod. Men da jeg senere lærte at læse og skrive, kunne jeg svare på brevene. Jeg elskede især af læse om deres ture til byer som Paris. Det lyder som et meget spændende sted. Jeg fortalte også Ray om skolen, fordi han gik meget op i det. Han fortalte til gengæld om sin datter, Mia, som næsten er på min alder, og han fortalte om Mias mor, der er meget opmuntrende og støttende. Lidt ligesom min egen mor. Ray har altid været min mentor, og han har altid været god til at holde kontakten med mig.

Vil du læse om, da Ray og familien besøgte Mueke? Læs deres historie her!

Da jeg blev optaget på gymnasiet, blev mit liv bedre, fordi mine udgifter delvist blev betalt af Plan Kenya. Da jeg fyldte 18 år og ikke længere var sponsorbarn, fik jeg muligheden for at studere videre gennem organisationen One Girl Can.

Plan Kenya har haft en kæmpe betydning for mig. De har guidet mig og givet mig gode råd i forhold til mit studie og min fremtidige karriere. De har hjulpet mig med at realisere mine drømme, og jeg har fået en bedre forståelse for mine svagheder og styrker. Plan har givet mig så meget viden om livet, og hvordan man håndterer udfordringer. Jeg er for evigt taknemmelig for deres støtte.

Jeg fyldte 20 år i september, og jeg studerer risikostyring og forsikring på universitetet i Kenya. Lige nu foregår det online. Under corona-pandemien er situationen i Kenya blevet mere uudholdelig. Økonomien i landet er blevet dårligere. Rigtig mange mennesker har mistet jobs. Min far har også mistet sit job, og han blev tvunget på orlov uden løn. I værste fald kommer han til at gå uden løn i et år. På grund af dette har det været en udfordring at få råd til at komme på internettet, så jeg kan deltage i onlineundervisningen. Jeg er ikke sikker på, hvornår jeg kan vende tilbage til skolen. Det gør, at jeg frygter for min fremtid, selvom jeg håber og tror på, at alt bliver okay igen, og at jeg også kan fortsætte min uddannelse.

Min drøm er at få et godt betalt job, f.eks. ved at arbejde for en af de største forsikringsvirksomheder eller banker i verden. Jeg drømmer også om at støtte andre dårligt stillede børn i verden og hjælpe dem med at opnå deres drømme.

Muekes nu tidligere sponsorer, Mia, Christina og Raymond, har besøgt hende i Kenya hele tre gange. “Det er næsten ligesom at besøge sin egen familie,” har de tidligere fortalt.