COVID-19 har spredt sig til 46 lande i Afrika, og der er udgangsforbud i flere lande i et forsøg på at mindske smitten – ligesom i Europa. Unge i Kenya og Uganda oplever, at myndigheder misbruger deres magt og overfalder dem, hvis de er udendørs. I Kenya er en 13-årig dreng angiveligt skudt og dræbt af politiet.

”Jeg var ved at optage en video om, hvordan folk undgår at sprede COVID-19, og pludselig kom syv-otte politibetjente gående og begyndte at slå på mig og mine venner. Jeg har ondt over det hele,” fortæller 27-årige Dickson Ojakol, der bor i et slumområde i hovedstaden Kampala i Uganda. Tre af hans venner blev arresteret og taget med af betjentene, og han har ikke set dem siden.

https://www.facebook.com/dicialove/videos/3598999370174418/

Udgangsforbud resulterer i sult og frygt for fremtiden

”Jeg forstår ikke, hvorfor politiet overfalder os. Det er jo meningen, de skal beskytte os,” siger Dickson Ojakol. Han forklarer, at ingen kan vide sig sikre: ”I går aftes omringede politiet kvinder, der solgte mad, og slog dem for at have overtrådt udgangsforbuddet.”

I Dicksons byområde må familier leve for under 7 kroner om dagen. De tjener deres penge ved at sælge varer langs gaden, gøre rent eller arbejde som chauffører. Men nu er alle beordret til at befinde sig indendørs.

”Jeg kender flere unge, som forsøger at flygte ud af byen for at komme væk fra politiet og militæret. Selvom der er 130 kilometer, så går de uden mad og penge. De vil bare væk og ud på landet,” siger Dickson Ojakol.

Myndigheder har i flere afrikanske lande iværksat udgangsforbud i bestemte tidsperioder for at forhindre, at COVID-19 skal sprede sig yderligere, men det resulterer også i, at folk ikke kan tjene penge, og de løber tør for mad. Når folk forsøger at sælger deres varer, imens der er udgangsforbud, har politiet i flere lande svaret igen med vold for at få folk til at blive indendørs.

”Lige nu frygter jeg ikke så meget for COVID-19, jeg frygter at dø af sult, hvis det her udgangsforbud fortsætter,” siger Dickson Ojakol, der i øjeblikket kun spiser én gang om dagen.

24-årige Juliet Walusansa, der bor i Kampala siger: Jeg forsøger at gemme mad til min datter, så hun stadig kan spise tre gange om dagen. Jeg har hørt, at regeringen snart vil uddele mad på grund af udgangsforbuddet. Det håber jeg er rigtigt.”

Politiet skyder på folk, der ikke er indendørs

I hovedstaden Nairobi i Kenya har myndighederne også brugt vold for at holde befolkningen indendørs. I slumområdet Kibera har politiet affyret skud, og en 13-årig dreng er angiveligt død som konsekvens at blive ramt af politiets kugler.

”I fredags var der uro og sammenstød mellem politi og dem, der bor her. Flere af mine venner flygtede fra skuddene,” fortæller 21-årige Calvin Odhiambo.

https://www.facebook.com/SafeandInclusiveCities/videos/840169249801368/

”Vold er det sprog som myndighederne møder beboere i slumområder med. Folk i slummen bliver ikke set som borgere, de bliver set som noget, der skal kontrolleres. Nu, hvor der er krise, bliver alt sat på spidsen og volden eskalerer. Politiet sender et budskab til resten af byen om, at de har situationen under kontrol, når de tæsker unge mænd i slummen,” siger Morten Lynge, senior manager i PlanBørnefonden.

Morten Lynge er ved at skrive en PhD om unges aktive medborgerskab og vold i skrøbelige byområder. Han mener, det er essentielt at inkludere unge i krisehåndteringen af COVID-19, hvis situationen ikke skal eksplodere som under ebola-epidemien i Vestafrika, hvor myndigheder indhegnede slumområder, og beboerne var overladt til sig selv uden mad og vand.

“Unge fra græsrodsorganisationerne er en del af løsningen. Beboerne skal inddrages og være med til at pege på løsninger. Politiet reagerer med vold, fordi de mangler de rigtige redskaber, ressourcer og uddannelse,” siger Morten Lynge.

Afrikanske lande syd for Sahara gik i flere uger uden om COVID-19 sammenlignet med Europa, men antallet af smittede stiger nu i flere afrikanske lande. Der er dog stor usikkerhed om, hvor mange der er smittede, da landene har svage sundhedssystemer.

Læs om, hvordan unge bekæmper COVID-19 i slumområder i Østafrika.

PlanBørnefonden er i tæt dialog med vores kollegaer i Plan International og græsrodsorganisationer i Øst- og Vestafrika om, hvordan vi når de mest udsatte børn, unge og deres forældre, så flest muligt kommer sikkert igennem krisen.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er der den  31. marts registreret omkring 5.200 COVID-smittede på tværs af 46 lande i Afrika. 162 personer er afgået ved døden.