Nu kan tusindvis af piger blive i skolen: Så meget samlede I ind

Af Cathrine Nørgaard

Takket være jeres støtte kan piger i Togo, Benin og Kenya nu blive i skole, selvom de har menstruation. I forbindelse med den internationale menstruationsdag hjalp I med at indsamle intet mindre end 329.355 kroner – og du kan stadig donere til flere bind.

”Før stressede vi meget over at skulle købe bind, når vi havde menstruation – bind, vi ikke havde råd til. Det behøver vi ikke længere, fordi vi bare kan vaske bindene og bruge dem igen og igen.”

Sådan lyder det fra Beatrice fra Serawongo Primary School, der ligger i Bondo i Kenya. Hun er én af de tusinder af piger, som du har været med til at støtte i anledningen af den internationale menstruationsdag 28. maj, hvor I var med til at samle intet mindre end 329.355 kroner ind.

Tak til alle jer, der har støttetTak til alle jer, der har støttet

En donation på blot 18 kroner betyder, at vi kan give et genanvendeligt bind til en pige samt oplyse om menstruation i nogle af verdens mest udsatte samfund i Kenya, Togo og Benin. Et bind holder i omkring to år, og nogle af pigerne får mere end ét bind, så de er sikret i mange år fremadrettet.

”De bind, vi kan købe i butikken, er rigtigt dyre. I pakkerne er der otte bind, og dem får jeg brugt på to dage. PlanBørnefonden har virkelig gjort noget godt. Gud velsigne dem,” lyder det fra Belinda, som også er en af dem, der har fået gavn af jeres støtte. Hun går på Milenga Primary School i Bondo, Kenya og mærker ligesom mange andre piger, hvor svært det kan være at få råd til noget så almindeligt som bind.

Undersøgelser viser, at én ud af ti piger i verdens fattigste områder misser skoledage på grund af menstruation. Nogle piger går glip af helt op til 20 procent af et skoleår, mens andre forlader skolen helt, når de får menstruation. Årsagen er dårlige toiletforhold, mangel på bind og ikke mindst fordomme om menstruation, som gør piger sårbare over for diskrimination.

I har bevist, at selv den mindste donation gør en forskel. Hvis du stadig ønsker at støtte indsamlingen og sørge for endnu flere bind til de piger, der mangler, så kan du gøre det ved at trykke HER.

Disse piger fra Serawongo Primary School i Bondo, Kenya er nogle af de mange tusinde piger, som har fået glæde af jeres donationer. Men hvordan kan genanvendelige bind egentlig gøre så stor en forskel? Det kan du læse mere om herunder.

 

LÆS VIDERE: TRE ARTIKLER OM menstruation

Hvilke konsekvenser har det egentlig for pigerne, at menstruation er tabuiseret?
”Her i samfundet er der mange myter om menstruation. Det er tydeligt i den måde, kvinder og piger bliver behandlet på. Når piger har menstruation, bliver de adskilt fra deres familier og behandlet som udstødte. Piger må ikke lave mad til familien eller røre ved noget, der tilhører familien, når de har menstruation, fordi de er urene,” siger 13-årige Cephas fra Ghana. Du kan læse mere om hans kamp for at normalisere menstruation HER.

Hvorfor kan pigerne ikke få fat i bind?
“Min mor skulle vælge imellem at købe mad til mig og min bror, eller om jeg skulle have bind. Hun havde simpelthen ikke råd til begge ting. Så jeg endte med at blive hjemme fra skole, når jeg havde min menstruation,” fortæller Millicent, der bor i en af verdens største slumområder i Uganda. Du kan læse om hendes kamp for bind til flere piger HER.

Hvordan kan menstruation holde pigerne i fattigdom?
Mange steder er menstruation et tabu, der fører til diskrimination og fastholder pigerne i fattigdom. Men hvordan hænger det lige sammen? Det kan du læse om HER , hvor du også kan se, hvordan vi arbejder for at ændre det.