Stop omskæring af piger. Bliv Pigestøtte

“Jeg var 10 år gammel, da jeg blev omskåret. Jeg er aldrig kommet mig oven på det,” siger 23-årige Cawo.

Cawo bor i en flygtningelejr i Somaliland. Hun er en del af en gruppe af kvinder, som har gjort det til deres vigtigste mission af stoppe omskæring af piger.

“Jeg vil gerne sige til alle: Lad være med at skade unge piger. Vi har lidt under den gamle praksis længe, og jeg vil ikke have, at den næste generation af piger også skal lide under den.”

23-årige Cawo, der selv blev omskåret som 10-årig, kæmper nu mod den skadelige praksis. Hun har levet med mange smerter hele sit liv på grund af indgrebet. I Somalia er 98 procent af pigerne i alderes 15-49 år blevet omskåret.

Omskæring af piger ødelægger millioner af liv. Hvis det fortsætter, vil 68 millioner flere piger blive omskåret frem mod 2030.

Når du støtter Pigefonden, er du med i kampen for at stoppe omskæring af piger. Vi oplyser lokalsamfundet, lederne, pigerne og familierne om konsekvenserne ved at omskære piger. Alt for få kender til konsekvenserne ved indgrebet. Information er afgørende, hvis det skal stoppes.

Udfyld formularen, og støt os i kampen for at stoppe omskæring af piger:

Derfor er omskæring af piger skadeligt

Piger skal ikke omskæres. Støt PigefondenPiger skal ikke omskæres. Støt Pigefonden

Omskæring af piger kaldes også FGM (Female genital mutilation) og er en procedure, der udføres på en kvinde eller pige for at ændre eller skade hendes kønsdele. Praksissen sker af ikke-medicinske grunde og indebærer, at man delvis eller helt fjerner hendes ydre kønsdele. Der er ingen fordele ved omskæringen. Det påfører kun varig skade for pigerne.

Der er flere måder at omskære en pige på, men en af dem er ved at sy vaginas åbning sammen med tråd. Ud over frygten for smerten ved at bryde seglet op, så er omskæring også forbundet med frygt for at blive opdaget, hvis man har sex ”for tidligt”. Dette indgreb sker nemlig ofte for at forhindre, at kvinden har sex før ægteskabet.

Omskæring medfører en lang række komplikationer ud over smerten. Nogle piger oplever hævelser i underlivet, får feber eller infektioner og urinvejsproblemer. I værste tilfælde forbløder pigen og dør.

Nogen oplever længerevarende effekter som smerter, hver gang de urinerer, smertefulde menstruationer, smerte under sex, risiko for svære komplikationer under fødsler (herunder risiko for at miste barnet) samt psykiske lidelser som PTSD.

“Jeg er fuldstændig modstander af kvindelig omskæring. Men det var sådan, min mor tjente sine penge,” siger 16-årige Marie, der bor i Sierra Leone. Vi støtter piger som Marie i sit arbejde for at udbrede kendskab til pigeomskæring. Oplysning er afgørende for at stoppe indgrebet, som ødelægger mange pigeliv hvert eneste år. Læs Maries historie her

Fakta om omskæring af piger

    • Mindst 200 millioner nulevende piger og kvinder i alderen 15 til 49 år er omskåret
    • Hvis praksissen fortsætter som i dag, vil yderligere 68 millioner piger være omskåret i 2030
    • Andelen af piger, der bliver omskåret, er faldet siden 1994 i de lande, hvor omskæring er almindeligt. Udviklingen er dog i risiko for at vende, fordi befolkningstallet stiger i de lande
    • I de lande, hvor omskæring af piger er mest udbredt, mener 7 ud af 10 piger, at omskæring af piger bør udryddes

Hvorfor omskærer man piger?

Omskæring af piger har ofte dybe kulturelle rødder. Omskæringen er med til at undertrykke piger og kvinder og viser, at uligheden mellem kønnene er stor. Ofte betragtes indgrebet som et vigtigt overgangsritual fra at være barn til at være kvinde. Mange steder tror man, at omskæring af piger vil sikre pigen et godt ægteskab og redde familiens ære. Omskæringen handler ofte også om bestemte forestillinger om, hvad der er acceptabel seksuel adfærd for kvinden.

Hvor bliver flest piger omskåret?

Omskæring af piger og kvinder sker hovedsageligt i det vestlige, østlige og nordøstlige Afrika samt i nogle lande i Mellemøsten og Asien. Men det sker også i Europa, hvor migranter fra disse områder bor.

Over 90 procent af kvinder og piger i alderen 15 til 49 år i Guinea og Somalia har gennemgået en form for omskæring. Det samme gælder for over 80 procent af pigerne i Mali, Sierra Leone, Sudan, Egypten og Eritrea.

23 procent af pigerne i alderen 15 til 19 år er blevet omskåret i det vestlige og centrale Afrika. Det samme gælder for 24 procent i det østlige og sydlige Afrika samt hele 55 procent af pigerne i de arabiske stater.