
PlanBørnefondens Pigepris
Hvert år hylder PlanBørnefondens Pigepris en person, gruppe eller forening, som gør en ekstraordinær indsats for at fremme ligestilling i Danmark.
Ifølge The World Forum Economic vil der går mindst 132 år, før piger og drenge har samme muligheder. Den manglede ligestilling er IKKE et pigeproblem, men et samfundsproblem. Det kræver mod at sige fra overfor ulighedsskabende normer om kønsidentitet, synliggøre fordomme og gå mod strømmen, når noget føles forkert.
Derfor er et særligt behov for at hylde og støtte modige personer, der netop gør det.
PlanBørnefonden Pigeprisen er stiftet for at vise pigers styrke, og sætte fokus på diskrimination og fordomme, der forhindrer dem i at indfri deres fulde potentiale.
Læs mere om vores arbejde for pigerne
VINDER AF PLANBØRNEFONDENS PIGEPRIS 2022 ER…
Neha Imtiaz Ullah
Neha Imtiaz Ullah har stiftet Nordic Women in STEM, der kæmper for at få flere piger til at vælge STEM-fagene (Videnskab, Teknologi, Ingeniørvidenskab og Matematik). Fag, som er afgørende for, hvordan vi indretter vores samfund og dermed en nøgle til at sikre ligestilling mellem kønnene.
Neha organiserer workshop og holder oplæg på danske skoler og gymnasier for at give unge piger rollemodeller indenfor teknik, kodning og robotter.

Læs mere om Neha og Nordic Women in STEM
Årets andre nominerede var:
Nima Sophia Tisdall
Nima vil gerne inspirere flere piger til at gå iværksættervejen.
Nima er iværksætter og kvinde. Netop den kombination har gjort hende til en vigtig rollemodel for piger og kvinder i både ind- og udlandet. Hun holder oplæg og deltager i debatter om ligestilling, for at fremme en verden, hvor vi ser kompetencer fremfor køn, så flere piger og kvinder tør kaste sig ud i iværksætteri. Hun har stiftet startuppen Blue Lobster og er medstifter af den partineutrale ungdomsbevægelse SAGA. Samtidig er hun også en del af Dansk Erhvervs dommerpanel, der har til formål at fremhæve kvindelige iværksættere.
SKATEDUCATE
Skateducate skaber et rum, hvor der er plads til at turde fejle i skateboardmiljøet.
Skateducate er en frivillig forening i Aarhus, der primært arbejder for at få flere piger, kvinder og non-binære til at blive en del af skateboardmiljøet. Et miljø, der i mange år har været domineret af drenge – både på skaterampen og i rampelyset. Hver tirsdag underviser Anne, stifteren af Skateducate, og de mange frivillige piger og andre minoriteter, der ikke føler de hører til et sted i skatemiljøet, i at skate og køre på ramper.
Tidligere vindere af PlanBørnefondens Pigepris
2021: De grønne pigespejdere modtog PlanBørnefondens Pigepris 2021 for initiativet GIRLS ACT, som bringer politikere, erhvervsliv og organisationer sammen for at skabe reelle lige muligheder for alle uanset køn.
Læs mere om De grønne pigespejdere
2020: Nagin Ravand modtog PlanBørnefondens Pigepris for sit arbejde for at give piger i Gellerup i Aarhus mulighed for at spille fodbold. Hun er gået forrest i kampen for at ændre normer og nedbryde barrierer, der har holdt piger fra at dyrke sport.
2019: Anja Leighton modtog Pigeprisen for sin afsløring og fordømmelse af udbredt sexisme og mobberi, som hun og andre piger oplevede som 1.g’ere ved de såkaldte ”Puttemiddage” på Rungsted Gymnasium.
2018: Faridah Nalumansi og Zaharah Nakayiza fra Uganda modtog prisen for deres kamp for pigers rettigheder og ret til egen krop i bydelen Kawempe i Kampala.
Hvilken betydning har PlanBørnefondens Pigepris?
PlanBørnefondens Pigepris uddeles i samarbejde Femina. For ud over at hylde dem, der fremmer ligestilling, er Pigeprisen med til at sprede de nomineredes budskaber og udvide deres platform.
Med støtte fra Tuborgfondet får vinderen af Pigeprisen desuden 20.000 kroner til at fremme deres aktiviteter, der kommer piger og ligestillingen til gode i Danmark.
Eksempelvis har De grønne pigespejdere, siden de vandt prisen, blandt andet fået skabt større politisk opmærksomhed med besøg fra ligestillingsministeren og fået muligheden for at deltage i flere debatter på Folkemødet. På den måde er vi sammen om at gøre en forskel for pigerne i Danmark.
Juryen
Hvert år udpeges tre nominerede af en jury bestående af danske meningsdannere fra erhvervslivet, civilsamfund og medier.
PlanBørnefondens Pigeprisjury består af:
- Stine Bosse: Erhvervskvinde og bestyrelsesformand i PlanBørnefonden
- Marianne Dahl: Managing Director & Partner for Boston Consulting Group.
- Anders Haahr: Forfatter, journalist og kønsdebattør
- Hinda Olad: Ligestillingsdebattør, medvirkende i en række TV-programmer og podcasts.
- Anna Cecilia Frellsen: CEO hos Maternity Foundation
- Natasha Al-Hariri: Projektchef, Trygfonden
- Cecilie Nørgaard: Direktør i Mangfold og uddannelses- og kønssociolog
- Fahad Saeed: Mangfoldighedskonsulent og medstifter af foreningen Sabaah
- Nagin Ravand: Ligestillingsforkæmper og vinder af Pigepris 2020
- Pia Risør Bjerre: Bestyrelsesformand hos De grønne pigespejdere, vinder af Pigepris 2021
- Anne Wittorff: Ansvarshavende chefredaktør, Femina update
- Neha Imtiaz Ullah: Stifter af Nordic Women in STEM, vinder af Pigepris 2022