Pigeprisen 2024
Frítt Val vinder PlanBørnefondens Pigepris 2024
Organisationen Frítt Val vinder PlanBørnefondens Pigepris 2024 for deres arbejde for fri abort på Færøerne.
Organisationen Frítt Val har siden 2017 kæmpet for fri abort på Færøerne. Med Pigeprisen bliver deres indsats for ligestilling hyldet.
”Frítt Val startede som en lille gruppe kvinder på det lokale bibliotek i Thórshavn, fordi vi ikke længere ville acceptere, at abort ikke er en mulighed på Færøerne. Denne her pris viser, at man aldrig er for få eller for små til at gøre noget. Selvom det virker umuligt,” sagde Katrin Sigurpálsdóttir Kamban, stiftende medlem og bestyrelsesmedlem af Frítt Val, efter hun havde modtaget prisen.
Mød de nominerede
Filuka
Rapper og musiker Filuka er nomineret til Pigeprisen 2024, fordi hun med sin musik sætter fokus på ligestilling, sexisme og kønsstereotyper. Med sin medvirken i dokumentaren ”Sexisme i musikbranchen” er Filuka også en af dem, der går forrest for at skabe en branche, hvor der er plads til mange flere piger, kvinder og måder at være musiker på.
Ahlam Chemlali
Ph.d.-studerende Ahlam Chemlali er nomineret til Pigeprisen 2024 for at sætte fokus på migrantkvinder i ”transit”. Gennem sin forskning viser Ahlam, hvordan piger og kvinder især er udsatte for vold og overgreb og hvordan de bliver fastholdt i et juridisk tomrum, når de flygter eller flytter sig for at få en bedre fremtid.
Frítt Val
Organisationen Frítt Val er nomineret til Pigeprisen 2024 for at sætte fokus på abortrettigheder gennem deres arbejde med at gøre aborten fri på Færøerne. Siden 2017 har Frítt Val givet abortdebatten ny vind i sejlene og det har fået flere piger og kvinder til at stå frem og fortælle om de konsekvenser det har, når de står med en uønsket graviditet overfor en lovgivning, der forbyder dem at få en abort.
Afstemningen er nu slut og du kan ikke længere deltage i konkurrencen
Når du stemmer deltager du i lodtrækningen om fine smykker til en værdi på minimum 180 kr. fra vores samarbejdspartner Stine A. Konkurrencen løber frem til 10/11 2024, hvor vi finder de heldige vindere, blandt alle der har stemt. PlanBørnefonden kontakter vinderne direkte. Læs konkurrencebetingelser.
Tidligere vindere af PlanBørnefondens Pigepris
2023: Filminstruktør og aktivist Aka Hansen vandt Pigeprisen for gennem sine film og dokumentarer at nuancere billedet af Grønland og give et talerør til kvinder og minoriteter. I sin aktivisme og film tager Aka Hansen afsæt i grønlandsk kultur og viser blandt andet, hvordan kvinder altid har spillet en ledende rolle i hele det grønlandske samfund til inspiration for andre.
2022: Neha Imtiaz Ullah modtog PlanBørnefondens Pigepris for at stifte Nordic Women in STEM, der kæmper for at få flere piger til at vælge STEM-fagene (Videnskab, Teknologi, Ingeniørvidenskab og Matematik). Fag, som er afgørende for, hvordan vi indretter vores samfund og dermed en nøgle til at sikre ligestilling mellem kønnene.
2021: De grønne pigespejdere modtog PlanBørnefondens Pigepris 2021 for initiativet GIRLS ACT, som bringer politikere, erhvervsliv og organisationer sammen for at skabe reelle lige muligheder for alle uanset køn.
Læs mere om De grønne pigespejdere
2020: Nagin Ravand modtog PlanBørnefondens Pigepris for sit arbejde for at give piger i Gellerup i Aarhus mulighed for at spille fodbold. Hun er gået forrest i kampen for at ændre normer og nedbryde barrierer, der har holdt piger fra at dyrke sport.
2019: Anja Leighton modtog Pigeprisen for sin afsløring og fordømmelse af udbredt sexisme og mobberi, som hun og andre piger oplevede som 1.g’ere ved de såkaldte ”Puttemiddage” på Rungsted Gymnasium.
2018: Faridah Nalumansi og Zaharah Nakayiza fra Uganda modtog prisen for deres kamp for pigers rettigheder og ret til egen krop i bydelen Kawempe i Kampala.
Hvilken betydning har PlanBørnefondens Pigepris?
PlanBørnefondens Pigepris uddeles i samarbejde Femina. For ud over at hylde dem, der fremmer ligestilling, er Pigeprisen med til at sprede de nomineredes budskaber og udvide deres platform.
Med støtte fra Tuborgfondet får vinderen af Pigeprisen desuden 20.000 kroner til at fremme deres aktiviteter, der kommer piger og ligestillingen til gode i Danmark.
Eksempelvis har De grønne pigespejdere, siden de vandt prisen, blandt andet fået skabt større politisk opmærksomhed med besøg fra ligestillingsministeren og fået muligheden for at deltage i flere debatter på Folkemødet.
Juryen
Hvert år udpeges tre nominerede af en jury bestående af danske meningsdannere fra erhvervslivet, civilsamfund og medier.
PlanBørnefondens Pigeprisjury består af:
- Charlotte Møller-Andersen: Bestyrelsesformand i PlanBørnefonden.
- Marianne Dahl: Managing Director & Partner for Boston Consulting Group.
- Anders Haahr: Forfatter, journalist og kønsdebattør.
- Hinda Olad: Ligestillingsdebattør, medvirkende i en række TV-programmer og podcasts.
- Anna Cecilia Frellsen: CEO hos Maternity Foundation.
- Natasha Al-Hariri: Projektchef, Trygfonden.
- Cecilie Nørgaard: Direktør i Mangfold og uddannelses- og kønssociolog.
- Fahad Saeed: Mangfoldighedskonsulent og medstifter af foreningen Sabaah.
- Nagin Ravand: Ligestillingsforkæmper og vinder af Pigepris 2020.
- Luzia Zeruneith: UNFPA, Arab States Regional Office – Cairo, Innovation Specialist.
- Anne Wittorff: Ansvarshavende chefredaktør, Femina update.
- Neha Imtiaz Ullah: Stifter af Nordic Women in STEM, vinder af Pigepris 2022.
- Sune Csonka: Boksetræner og stifter af Belas Boxing.