PlanBørnefondens Pigepris
Hvert år hylder PlanBørnefondens Pigepris en person, gruppe eller forening, som gør en ekstraordinær indsats for at fremme ligestilling i Danmark.
Du kan læse mere om de nominerede længere nede på siden.
Ifølge The World Forum Economic vil der går mindst 131 år, før piger og drenge har samme muligheder. Den manglede ligestilling er IKKE et pigeproblem, men et samfundsproblem. Det kræver mod at sige fra overfor ulighedsskabende normer om kønsidentitet, synliggøre fordomme og gå mod strømmen, når noget føles forkert.
Derfor er et særligt behov for at hylde og støtte modige personer, der netop gør det.
PlanBørnefonden Pigeprisen er stiftet for at vise pigers styrke, og sætte fokus på diskrimination og fordomme, der forhindrer dem i at indfri deres fulde potentiale.
Læs mere om vores arbejde for pigerne
Mød de nominerede
Henriette Svarre Nielsen
Henriette Svarre Nielsen er nomineret til Pigeprisen 2023 for sin forskning i kvindesygdomme.
Henriette har forsket i kvindesygdomme i 22 år. Hun er overlæge på Hvidovre Hospital og professor i gynækologi og obstetrik ved Københavns universitet. Hun leder i øjeblikket verdens største forskningsprojekt om graviditetstab, der kortlægger årsager til tab hos både manden og kvinden.
Da Henriette gik på medicinstudiet, lagde hun mærke til, at der var langt flere spørgsmål end svar i faget. At man ikke har forsket særlig meget i kvindesygdomme eller brugt kvinden som reference, når der blev forsket i sygdomme der rammer både kvinder og mænd.
”Kvindesygdomme har været negligeret. Jeg har fået afslag efter afslag på mine forskningsansøgninger. Jeg har brugt årevis på at sætte kvindesygdomme på agendaen, og nu sker der noget! Blandt kvinder, der ikke længere accepterer tingenes tilstand i samfundet og specifikt i forskningen. Man kan selvfølgelig spekulere i, hvor langt forskningen i kvindesygdomme havde været, hvis mænd var udsat for de samme ting som kvinder, men jeg vil hellere se fremad og bruge det momentum, der er nu,” siger Henriette.
Aka Hansen
Aka Hansen er nomineret til Pigeprisen 2023 for at nuancere blikket på den grønlandske befolkning – ikke mindst på kvinder og piger.
Aka Hansen er grønlandsk-dansk filmskaber og aktivist. Gennem sine fiktions- og dokumentarfilm viser Aka historier, som viser et reflekteret billed af nutidens Grønland og i sin aktivisme kommenterer hun på Inuits oprindelige kultur, som har overlevet 300 års kolonialisme.
“I min aktivisme gør jeg opmærksom på, at Grønland traditionelt set altid har været et matriakat. Man har taget kvinder lige så seriøst som mænd, fordi alle først og fremmest er født som menneske. Sådan oplever jeg ikke, det er i Danmark. Der hedder det altid formand, talsmand og brandmand.
I Grønland har vi en stor viden om, at der er forskellige folk, sprog og kulturer. Mit mål er at udbrede viden og reflektere over, hvad det er for en verden, vi lever i i dag. Når vi undertrykker kvinder og andre minoriteter, der ligger inden med vigtig viden for vores fremtid, så spænder vi ben for os selv,” siger Aka.
SOFTER
Nicole Jonasson og Ida Lissner er nomineret til Pigeprisen 2023 for at stifte tech-netværket SOFTER, der skal skabe lige muligheder for at lære og udleve digital kunst og design.
Da Nicole Jonasson og Ida Lissner skulle bygge en computer på Designskolen, blev det klart for dem, hvorfor så mange kvinder føler sig intimiderede af teknologi.
“Vi lever i en verden, hvor langt størstedelen af de digitale løsninger, vi interagerer med, er skabt af mænd. Den måde, software og hardware er udtænkt og designet på, er ofte meget hårdt, hurtigt og maskulint,” siger Nicole Jonasson.
De grundlagde netværket SOFTER med det formål at skabe en blødere tilgang til teknologi – en platform, der reflekterer blødere værdier og taler til en mere divers gruppe af mennesker og især kvinder.
”Det er en meget homogen gruppe, der skaber vores teknologiske fremtid. Det er mænd som Mark Zuckerberg og Elon Musk, der sætter standarden for og derfor definerer vores fremtid. SOFTERs mission er at skabe et rum, hvor flere kan og tør være med til at forme vores digitale fremtid,” siger Ida Lissner.
SOFTER samler og aktiverer tusindvis af kvinder og kønsminoriteter gennem konferencer, ophold, workshops og online tutorials.
Tidligere vindere af PlanBørnefondens Pigepris
2022: Neha Imtiaz Ullah modtog PlanBørnefondens Pigepris for at stifte Nordic Women in STEM, der kæmper for at få flere piger til at vælge STEM-fagene (Videnskab, Teknologi, Ingeniørvidenskab og Matematik). Fag, som er afgørende for, hvordan vi indretter vores samfund og dermed en nøgle til at sikre ligestilling mellem kønnene.
2021: De grønne pigespejdere modtog PlanBørnefondens Pigepris 2021 for initiativet GIRLS ACT, som bringer politikere, erhvervsliv og organisationer sammen for at skabe reelle lige muligheder for alle uanset køn.
Læs mere om De grønne pigespejdere
2020: Nagin Ravand modtog PlanBørnefondens Pigepris for sit arbejde for at give piger i Gellerup i Aarhus mulighed for at spille fodbold. Hun er gået forrest i kampen for at ændre normer og nedbryde barrierer, der har holdt piger fra at dyrke sport.
2019: Anja Leighton modtog Pigeprisen for sin afsløring og fordømmelse af udbredt sexisme og mobberi, som hun og andre piger oplevede som 1.g’ere ved de såkaldte ”Puttemiddage” på Rungsted Gymnasium.
2018: Faridah Nalumansi og Zaharah Nakayiza fra Uganda modtog prisen for deres kamp for pigers rettigheder og ret til egen krop i bydelen Kawempe i Kampala.
Hvilken betydning har PlanBørnefondens Pigepris?
PlanBørnefondens Pigepris uddeles i samarbejde Femina. For ud over at hylde dem, der fremmer ligestilling, er Pigeprisen med til at sprede de nomineredes budskaber og udvide deres platform.
Med støtte fra Tuborgfondet får vinderen af Pigeprisen desuden 20.000 kroner til at fremme deres aktiviteter, der kommer piger og ligestillingen til gode i Danmark.
Eksempelvis har De grønne pigespejdere, siden de vandt prisen, blandt andet fået skabt større politisk opmærksomhed med besøg fra ligestillingsministeren og fået muligheden for at deltage i flere debatter på Folkemødet. På den måde er vi sammen om at gøre en forskel for pigerne i Danmark.
Juryen
Hvert år udpeges tre nominerede af en jury bestående af danske meningsdannere fra erhvervslivet, civilsamfund og medier.
PlanBørnefondens Pigeprisjury består af:
- Stine Bosse: Forperson for Pigeprisjuryen, erhvervskvinde og bestyrelsesformand i PlanBørnefonden.
- Marianne Dahl: Managing Director & Partner for Boston Consulting Group.
- Anders Haahr: Forfatter, journalist og kønsdebattør.
- Hinda Olad: Ligestillingsdebattør, medvirkende i en række TV-programmer og podcasts.
- Anna Cecilia Frellsen: CEO hos Maternity Foundation.
- Natasha Al-Hariri: Projektchef, Trygfonden.
- Cecilie Nørgaard: Direktør i Mangfold og uddannelses- og kønssociolog.
- Fahad Saeed: Mangfoldighedskonsulent og medstifter af foreningen Sabaah.
- Nagin Ravand: Ligestillingsforkæmper og vinder af Pigepris 2020.
- Luzia Zeruneith: UNFPA, Arab States Regional Office – Cairo, Innovation Specialist.
- Anne Wittorff: Ansvarshavende chefredaktør, Femina update.
- Neha Imtiaz Ullah: Stifter af Nordic Women in STEM, vinder af Pigepris 2022.
- Sune Csonka: Boksetræner og stifter af Belas Boxing.