Digitalt
sponsormagasin 2023

I vores nye digitale sponsormagasin kan du læse om udvalgte resultater, du som sponsor er med til at skabe for verdens mest udsatte børn.

Herunder finder du gode historier, særlige tilbud til dig fra vores samarbejdspartnere, en gratis julekalender og meget andet.

Rigtig god læselyst.


Din støtte betyder mere end du aner – en hilsen fra adm. direktør, Dorthe Petersen
Din støtte betyder mere end du anerDin støtte betyder mere end du aner

Så mange børn, unge og voksne har vi nået det seneste år

851883

Planshop

Planshop.dk

Nyt om dit sponsorat

Regulering af bidrag: For at fastholde niveauet i vores arbejde for børnene regulerer vi dit månedlige bidrag med 10 kr. pr. 1. januar 2024. Reguleringen træder i kraft ved den første opkrævning i det nye år. Tusind tak for din støtte.

Skattefradrag: Når vi har dit CPR-nummer, oplyser vi automatisk dine bidrag til SKAT. I 2024 kan du få fradrag for bidrag op til 18.300 kroner.

Hvorfor stiger sponsorbidraget?

Tilbud til sponsorer

Find fordele


Rent vand til sponsorbørn i Togo

I det vestafrikanske land Togo har 87 % af børn og voksne i områderne med mange sponsorbørn nu adgang til rent vand. Resultatet er opnået i samarbejde med Poul Due Jensens Fond, som ejer Grundfos. Et vigtigt skridt for sundheden og udviklingen i området.

Med 8.200 danske sponsorer i Togo er vi massivt til stede og har været det gennem mange år. Det har gjort det muligt for os at tiltrække investeringer fra fonde som Poul Due Jensens Fond, med ekspertise inden for vandteknologi. Der er blevet opsat soldrevne vandsystemer i 21 sponsorområder og etableret toiletter. Ved hjælp af solceller pumpes vandet fra undergrunden ud til vandposter, der er placeret rundt omkring i landsbyerne. Sammen har vi sikret rent vand til 74.000 børn, unge og voksne i det centrale Togo. Som sponsor støtter du vores arbejde med at sikre børn og unges skolegang, tryghed og sundhed. Rent vand fra solcelledrevne vandsystemer er afgørende for netop det. Men vandpumperne løser også mange andre udfordringer. Ikke mindst for de piger og unge kvinder, som henter vand hver dag.

Det, fortæller Awa Faly Ba, der er landedirektør i Plan Togo:

”Når vi arbejder for at skabe bedre adgang til rent drikkevand der, hvor sponsorbørnene bor, hjælper det både det enkelte barn og det samfund, de vokser op i. De skal ikke længere hente vand i en flod langt væk og bruge al deres tid på at søge efter vand. Børnene er sunde og trygge, de går i skole og det samme gør deres søskende,” fortæller Awa.

“Vi ser en tydelig forbedring af sponsorbørnenes helbred”, Awa Faly Ba, Landedirektør

Rent vand er afgørende for sundhed, trivsel og udvikling i TogoRent vand er afgørende for sundhed, trivsel og udvikling i Togo

Rent vand er afgørende for sundhed og udvikling

Skole

Oftest er det pigerne, som henter vand flere timers gang fra landsbyen. Det betyder mindre tid og energi til at gå i skole. Med en vandpost tæt på hjemmet sikres pigernes skolegang.

Økonomi

Færre timer brugt på at hente vand giver mere tid til andre vigtige opgaver f.eks. at dyrke og bearbejde afgrøder, som kan sælges og give familien mad på bordet.

Sundhed

Uden rent drikkevand risikerer børn og voksne smitte med vandbårne sygdomme som tyfus, kolera, difteri og hepatitis.

Sikkerhed

Piger, som henter vand langt fra hjemmet er meget udsatte for overfald og overgreb. Vandpumper tættere på hjemmet øger trygheden og sikkerheden.

Plan-effekten: Takket være sponsorer og ny vand-teknologi får tusindvis af mennesker rent vand

Projektet med solcelledrevne vandsystemer i Togo er effektivt, fordi PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond supplerer hinanden. Hver især bidrager vi med forskellige kompetencer.

Med vores langvarige tilstedeværelse i sponsorbørnenes lokalområder har vores lokale kollegaer et tæt samarbejde med børnenes familier, skoler og de lokale myndigheder. Poul Due Jensens Fond har en unik ekspertise på vandområdet og kan levere Grundfos-vandpumper og teknologi, og samtidig sikre, at vandsystemerne bliver vedligeholdt lokalt.

Den indsigt, viden og tillid giver os også mulighed for at indgå større projektsamarbejder og stærke partnerskaber andre steder med fonde og institutionelle donorer, som LEGO Fonden, Poul Due Jensens Fond eller Udenrigsministeriet (Danida).


Når krisen rammer, er du med til at redde liv

Det seneste år har invasionen af Ukraine, stigende fødevarepriser og hyppige klimakatastrofer som oversvømmelser og jordskælv øget behovet for nødhjælp. De voksende humanitære behov stiller krav til, at vi kan rykke akut ud, når katastrofen rammer. Og det kan vi, fordi vi i forvejen er til stede med langsigtet udviklingshjælp i mange af områderne. Vi har den fornødne indsigt og kapacitet, til at gøre en indsats, som kan forhindre, at familier mister deres hjem, at børn bliver udsat for overgreb og folk dør af sult.

Læs mere om vores nødhjælpsindsatser her

På kortet kan du finde tre eksempler på, hvordan vores sponsorers støtte redder liv


Gratis til dig

På planshop.dk har vi et lille udvalg af gaver til dig:

    • En årskalender for 2024, så du kan holde styr på dine og familiens gøremål.

    • En anderledes julekalender for børnene som er fyldt godt op med omsorgsfulde budskaber.

    • Til-og-fra kort – lige til at downloade og printe

 

Årskalender 2024

Download og print

Til-og-fra kort

Download og print

Julekalender

Download og print 

Årets vigtigste gave

Leder du efter julegaven til manden, der har alt? Til din tante, der ikke har brug for flere krimier? Eller dit klimabevidste barnebarn, der ønsker sig en gave med mening? Læg en gave under juletræet, som gør en forskel for børn ude i verden.

  • Vælg en gave på planshop.dk.
  • Tilføj en personlig hilsen og eventuelt dit eget foto på gavebeviset.
  • Du modtager straks gavebeviset på mail, som du kan printe eller videresende som gave.

Ukueligt livsmod, håb og optimisme

Fotograf Signe Vilstrup står bag fotoudstillingen ”Søster”, som portrætterer nogle af de unge kvinder, som PlanBørnefonden arbejder sammen med i Kampala og Kamuli i Uganda. Målet med udstillingen er at sætte ansigt på nogle af de millioner af kvinder, der har været udsat for seksuelle overgreb. Det er ikke en historie om ofre, men kunstværker af virkelig stærke kvinder, der kæmper for retten til at gå i skole og bestemme over egen krop og fremtid.

Signe Vilstrup har stillet sin arbejdskraft gratis til rådighed for PlanBørnefonden. Her er et udsnit af billederne og historierne bag.

Et udvalg af billederne kan ses på museet KØN i Århus fra den 8. marts 2024, og det er planen, at billederne efterfølgende skal udstilles flere steder i landet.

Søsterudstilling

Nagulu

”Vi var ti børn og min far havde to koner. Han drak hver eneste dag. Der var ingen penge. Der var aldrig mad nok”.

Nagulu fik lov til at gå i skole, indtil hun var 15 år. Som 15-årig føder hun sit første barn. På billedet sidder Nagula ved et lille bord i døråbningen til det skur, hun bor i. Det er det sted, hvor der er lys nok til, at hun kan se kanterne på de papirsposer, hun limer sammen. Dem sælger hun til bageren, der fylder dem med fedtdryppende samosaer og sprøde boller.

”Det er vigtigt for mig at vise mine døtre, at jeg kan tjene penge. Vi har nok til, at vi kan få et måltid om dagen”.

Leyla

Som 15-årig bliver Leyla gravid og føder en søn som følge af en voldtægt.

Leyla og hendes mor er næsten hjemme, da de opdager, at de har glemt køkkenkniven på markedet, hvor de hver aften sælger suppe. Leylas mor beder hende gå tilbage på markedet og hente den. Han kommer ud af en gyde. Hun når ikke at reagere, før han vælter hende omkuld.

”Det har taget lang tid at lære at elske ham. Jeg kunne slet ikke se på ham. Min mor sagde til mig, at jeg ikke måtte hade ham. Det er jo ikke hans skyld”

I dag er Layla 19 år, og det er lykkedes hende at komme på universitetet. Hun drømmer om at blive psykolog.

Faridah

Faridah er bare 14 år gammel, da hun bliver gravid første gang.

Hun bliver mor, før hun selv har forladt barndommen, og det ødelægger hendes mulighed for at gå i skole. Graviditeten er resultatet af ikke at have adgang til prævention og viden om, hvordan man bruger den og konsekvenserne af en fattigdom så massiv, at man må betale med sin krop for at få råd til at komme i skole.

I dag er Faridah alene om at forsørge sig selv og sine to børn. Hun er kommet tilbage i skole og arbejder hver aften for at kunne overleve. De sidste minutter i døgnet bruger hun på at hjælpe andre piger til at blive i skolen og bestemme over egen krop. Om lidt begynder Faridah på universitetet. Hun vil være advokat.


4 gode historier

Når vi bevæger os rundt i områderne, vi arbejder i, er der på trods af verdens kriser heldigvis også rigtig mange gode historier at fortælle om. Læs her om nogle af de resultater, vi har opnået med jer som sponsorer.

Zimbabwe

Lokal mobiljournalist bag kampagnefilm

“Jeg vil også gå i skole,” siger den ene pige i PlanBørnefondens kampagnefilm, der kørte på tv i sommer. Begge piger i filmen er sponsorbørn og går i skole, fordi de får fast støtte. Manden, der har filmet kampagnen, hedder Praise Nkala, er 26 år og bor i Bulawayo, Zimbabwe. Han er en af de mange unge, vi de seneste år har trænet i mobiljournalistik, så de med mobilen får en stemme og nogle færdigheder, som giver dem mulighed for at skabe en indkomst.

Tanken om, at så mange danskere har set hans film, gør Praise stolt. ”Det giver mig håb for min fremtid. Det betyder meget, at jeg på den måde kan hjælpe med at få børn, særligt piger, tilbage i skolen, så de ikke er begrænsede af det samfund, de er blevet født ind i,” siger Praise.

Ecuador

Fædre tager del i børns opdragelse i Ecuador

Traditionelle kønsroller i Sydamerika påvirker både drenge, piger, mænd og kvinder i mange lande i Sydamerika. Ecuador er ingen undtagelse. F.eks. er det ikke normalt for fædre at deltage i deres børns opdragelse. Derfor underviser PlanBørnefonden i vigtigheden af at begge forældre deltager i opdragelsen af børnene, viser omsorg og leger med dem. Fabián er kommet tættere på sine døtre efter at have deltaget i kurset: Han elsker at lege med sine døtre, børste deres hår og gøre dem klar til skole.

”Jeg vil gerne støtte mine døtre, så de kan vokse op i et sikkert miljø, med tro på sig selv og mulighed for at drømme,” siger Fabián.

Kenya

Nye stole, rent vand og frugttræer til skolebørn

I det ekstremt fattige Kisumu-område ved Victoriasøen bor der mange sponsorbørn. Her har vi med sponsorernes hjælp kunnet opstille vandtanke på skolerne og sørge for, at der er stole, borde, blyanter og kladdehæfter nok til alle i klasselokalerne. På en af de skoler, der har modtaget mest støtte fra de danske sponsorer, underviser PlanBørnefonden også børnene i, hvordan de kan passe godt på klimaet ved at plante og dyrke frugttræer. De lærer at plante træerne, hvilket er vigtigt i et område, der er ramt af ekstrem tørke.

Cambodja

Skolegang og sund mad til sponsorbørn i Cambodja

For to år siden mistede sponsorbarnet Len Sokha (t.v. på billedet) sin far. Det betød, at hendes mor var nødt til at finde nye måder at tjene penge på: Hun begyndte at samle cashewnødder og grøntsager, og med støtte fra PlanBørnefonden har hun lært at dyrke grøntsager uden brug af gødning. Når hendes børn har fået det, de kan spise, sælger hun resten. En god start på livet handler i høj grad om ernæring og kontakt. PlanBørnefonden underviser forældre i vigtigheden af at amme sine børn, give dem den rigtige ernæring, holde øjenkontakt og træne finmotorik og grovmotorik gennem leg. Vi har også bygget nye skoler og uddelt blyanter og bøger til børn som 10-årige Len Sokha.

Mød 43 sponsorbørn på under to minutter

PlanBørnefonden arbejder med mobiljournalister over hele verdenPlanBørnefonden arbejder med mobiljournalister over hele verden


Overvejer du at besøge dit sponsorbarn?

I videoen herunder, kan du se, hvordan det forløb, da 14-årige Siena mødte Kevin fra Kenya, som hun og hendes familie har været sponsor for gennem mange år.

Som sponsor har du mulighed for at besøge dit sponsorbarn. Selve rejsen og opholdet i barnets land skal du selv arrangere, mens sponsorbesøget foregår sammen med en lokal Plan-medarbejder, som også hjælper med transport i rundt i lokalområdet, sprog og praktiske forhold.

På grund af uroligheder rundt om i verden vil det ikke være muligt at besøge sponsorbørn alle steder. Ring til os, så guider vi dig.

Siena Johnsen på besøg i Kenya

Siena besøger sit sponsorbarn i KenyaSiena besøger sit sponsorbarn i Kenya

Hvad sker der, når sponsorbarnet fylder 18 år?

Barnet udtræder af sponsorordningen i løbet af det år, det fylder 18, men både barnet og familien vil fortsat kunne deltage i projekter og aktiviteter, så længe de bor i området. Det sker bl.a. gennem nogle af de projekter, vi har, som er støttet af Udenrigsministeriet, fonde og private virksomheder. Gennem projekterne kan de unge fortsat få støtte til uddannelse eller hjælp til at komme i arbejde.

Uddannelse og jobmuligheder til unge i UgandaUddannelse og jobmuligheder til unge i Uganda
Tidligere sponsorbarn, Evelyn, siger takTidligere sponsorbarn, Evelyn, siger tak

Mød Evelyn og Jenny, som begge tidligere har været sponsorbarn

Evelyn Fra Kenya

”Det har været afgørende for mit liv, at PlanBørnefonden var aktiv i min landsby”

22-årige Evelyn er vokset op som sponsorbarn i Homa Bay – et af Kenyas fattigste områder, hvor 71 % af teenagepigerne bliver gravide på grund af mangel på seksualundervisning og adgang til prævention. Fattigdommen er så massiv, at unge kvinder ofte må sælge deres krop for et måltid mad.

”Det har været afgørende for mit liv, at jeg havde en sponsor. Det betød at jeg kom i skole, og kunne fortsætte på universitetet”, siger Evelyn, som i dag bruger al sin fritid på frivilligt arbejde, hvor hun bruger sig selv som rollemodel for unge piger i Homa Bay og underviser i ligestilling, prævention og vigtigheden af skolegang.

Jenny fra Ecuador

”Det var på grund af støtten, at jeg fik mulighed for at få transport til skolen, købe skolematerialer og mad”

Som sponsorbarn fik Jenny mulighed for at gå i skole, selvom hun og hendes familie boede halvanden times kørsel fra skolen. ”Det var på grund af støtten, at jeg fik mulighed for at få transport til skolen, købe skolematerialer og mad”, siger Jenny.

Hun deltog ofte i vores kurser sammen med sin familie. Her hørte de bl.a. om mulighederne for at få en uddannelse og et job. Jenny turde dog ikke drømme om at gå på universitetet, fordi det var så dyrt. Men så søgte hun om studiestøtte gennem Plan International og fik det. For nyligt afsluttede Jenny sin femårige uddannelse, og hun kan nu kalde sig sygeplejerske.


For de yngste sponsorer

Konkurrence vind Biograf-billetter

Find fire ord, som er vigtige for alle børn, uanset hvor i verden de bor.
Send dem i en mail til sponsor@planbornefonden.dk, så er du med i konkurrencen om fire biografbilletter + popcorn og drikkevarer i Nordisk Film biografer.

Vi trækker lod d. 15. januar 2024 og vinderen får direkte besked.

 

Download ordquizzen 

Julekalender fyldt med hygge og magi

Med PlanBørnefondens julekalender vil vi gerne bidrage til at gøre december lidt mindre travl og lidt mere hyggelig. Det behøver ikke at tage lang tid at skabe en hyggelig stemning eller gøre lidt godt for andre. Vi har gjort det nemt og simpelt med årets PlanBørnefonden-julekalender for børn.

PlanBørnefondens julekalender er sjov hyggelig og klimavenlig. Den opmuntrer børn til at vise omtanke for andre.

 

Download julekalenderen gratis her


Tak til vores virksomhedspartnere

Søstrene Grene støtter kampen mod fattigdom i Vestafrika

Joe & the Juice har 300 sponsorbørn i Benin

Nature Planet sikrer sundhed og uddannelse i Nepal

Vi er dybt taknemmelige for støtten fra en lang række virksomheder, der sikrer, at vi kan skabe en endnu større forskel for verdens mest udsatte børn og unge. Donationerne fra flere virksomhedspartnere når i år nye højder.

Tre partnere donerer mere end nogensinde før

Joe & The Juice

Da Joe & the Juice i 2002 åbnede den første butik, havde de en klar ambition om at engagere sig i et projekt, som kunne bidrage positivt på verdensplan. Siden da har virksomheden haft et tæt samarbejde med PlanBørnefonden om at sikre børn og unges rettigheder. I dag støtter Joe & the Juice mere end 330 sponsorbørn og deres landsbyer i Bohicon i Benin, Vestafrika.

Søstrene Grene

Samarbejdet med Søstrene Grene har i år resulteret i den hidtil største donation på 1,1 million kroner. Donationen er baseret på salg af stofnet og vandflasker, hvor et fast beløb går til PlanBørnefondens arbejde. Samarbejdet handler om at sikre piger og unge kvinders uddannelse, så de står stærkere i kampen mod Vestafrikas ekstreme fattigdom. Desuden har Søstrene Grene nu mere end 150 sponsorbørn.

Nature Planet

Partnerskabet mellem Nature Planet og PlanBørnefonden har i år resulteret i en rekordstor donation. Nature Planet producerer tøjdyr, legetøj og gaveartikler til zoologiske haver, akvarier, museer og familieparker i Europa og USA. Donationen til PlanBørnefonden er i år vokset til 1,9 millioner kroner, som skal gå til nye grundskoler, rent vand og uddannelse af lærere i et af de fattigste distrikter af Nepal.

Nye virksomhedspartnere – nye fordele for dig, som er sponsor

Velkommen til vores nye virksomhedspartnere: smykkedesigner Stine A, børnetøjsproducent Molo og tøjfirmaet Lollys Laundry.

De virksomheder, vi samarbejder med, bidrager til at gøre en forskel for verdens mest udsatte børn og unge. Gennem partnerskaberne sætter vi fokus på at sikre pigers rettigheder og ligestilling, give børn og unge mulighed for en bedre fremtid og at styrke lokalsamfundene, så forandringerne varer ved.

Stine A

Smykkedesigner Stine A er klar med nye PlanBørnefonden-smykker. Overskuddet fra dit køb støtter vores arbejde for børn og unges rettigheder i hele verden. Vi synes, at det er en oplagt julegaveidé!

Se udvalget her

Molo

Børnetøjsproducenten Molo er ny virksomhedspartner. Formålet med samarbejdet er at sikre skolegang, skolematerialer, skolemad og legater til udsatte børn.

Besøg Molo her

Lollys Laundry

Tøjfirmaet Lollys Laundry er klar med en lækker PlanBørnefonden-sweatshirt og et stofnet. Overskud fra salget af produkterne går ubeskåret til PlanBørnefondens arbejde for pigers rettigheder.

Lige nu får sponsorer 20 % rabat på deres webshop ved køb over 850 kr. Rabatkoden plan20 gælder til og med d. 22. december 2023. Gælder ikke i forvejen nedsatte produkter, og kan ikke kombineres med øvrige kampagner. Kan benyttes én gang.

Besøg lollys laundry her


Hvordan vil du huskes?

Det er mens vi er i live, at vi skal tage stilling til, hvad vi vil huske for, og hvilket aftryk vi vil sætte på verden, når vi ikke er her mere.

Læs mere om arv


Kontakt os

Tel: 70 22 12 11
Mail: mail@planbornefonden.dk
Har vi din rigtige e-mail? Hvis du skifter, får vi ikke automatisk besked. Ring eller skriv til os , så tjekker vi.
Ofte stillede spørgsmål