Verdens børn ladt i stikken efter COP26

Af Cathrine Nørgaard

Årets klimatopmøde har ikke formået at anerkende klimakrisens alvor. Verdens fattigste lande – særligt de børn og kvinder, der bor der – bliver endnu hårdere ramt af den grund.

Piger og kvinder over hele verden mærker klimaforandringernes konsekvenser allerhårdest. Derfor er det et problem, at verdens ledere til årets klimatopmøde, COP26, ikke har formået at anerkende klimakrisens alvor.

Når børn og unge i verdens fattigste lande bliver overset, og sammenhængen mellem klimakrisen og kønsulighed ikke er blevet italesat, betyder det, at endnu flere piger risikerer at droppe ud af skolen.

Børn og unge får heller ikke god nok mulighed for at bidrage med grønne, bæredygtige løsninger på krisen, eftersom skolernes betydning ikke har fået nok anerkendelse.

Endnu flere piger risikerer desuden at blive udsat for vold og overgreb, når de tvinges til at flygte fra deres hjem. Verdens fattigste har nemlig ikke fået nok taletid i Glasgow.

Forandringerne er allerede i gang, og det går ud over børn i verdens udsatte lande. Herunder har vi samlet eksempler på, at klimaforandringerne allerede ændrer liv over hele verden.

Latinamerika

Latinamerika oplever allerede hedebølger og skovbrande, ekstrem regn, tørke og orkaner.

I Guatemala er 300.000 mennesker som Jackeline blevet tvunget fra deres hjem efter, at flere orkaner og oversvømmelser ramte landet i 2020. Men det er ikke sikkert for piger som hende at bo i midlertidige lejre: “Det største problem for en pige ved at bo i en lejr er, at vi kan blive udsat for vold. Og fordi vi er piger, er vi de sidste, der får mad,” fortæller Jackeline.

Afrika

Afrika oplever allerede hedebølger og skovbrande, tørke, ekstrem regn og cykloner.

Kenya er lige nu ramt af ekstrem tørke. Mere end to millioner kenyanere mangler akut mad. “Min søn har lidt meget, siden tørken startede. Beskidt vand og for lidt mad har givet ham voldsomt ondt i maven,” fortæller 26-årige Madina. Hun er en af de mange mennesker, vi støtter akut med mad i landet.

ASIEN

Asien oplever allerede hedebølger og skovbrande, oversvømmelser, tørke og tyfoner.

TVietnam er et land ud af flere, der blev ramt af tyfoner i 2020 med oversvømmelser og jordskred til følge. 14-årige Li Na var vidne til, da stigende vandstand ødelagde den bro, som hun hver dag er afhængig af for at komme i skole. “Vandstanden steg 6 meter, og vi håbede, at broen ville overleve, men det gjorde den ikke. Nu tager det mig en time at komme i skole.”

Europa

Europa oplever allerede hedebølger og skovbrande, oversvømmelser og ekstrem regn.

Ambitionen om at holde os under en temperaturstigning på 1,5 grader holdes kun i live på spinkle løfter. For børn i verdens fattigste lande har det afgørende betydning, om den gennemsnitlige temperatur stiger 1,5 eller 2 grader.

Vi er nødt til at handle NU. Og Danmark kan sagtens spille en stor rolle for verdens udsatte børn.

I PlanBørnefonden arbejder vi hver dag for at sikre, at verdens udsatte samfund bliver mere bæredygtige. Du kan støtte verdens udsatte børn, unge og deres familier ved at blive sponsor.