Vi er til stede, når krisen rammer

Jordskælv, tyfoner, flygtningekriser og pandemier.

Akutte kriser som disse sker over hele verden, og for verdens mest udsatte mennesker har det ofte katastrofale følger. Folk mister deres hjem, piger bliver udsat for overgreb og giftet bort, og mange dør af sult.

Vi er til stede i verdens mest skrøbelige samfund og har været det igennem mange år, og derfor er vi de første til at rykke ud med livreddende nødhjælp i de lande, vi allerede arbejder i, hvis der opstår konflikt, krig, hungersnød eller en naturkatastrofe på grund af eksempelvis klimaforandringer. Vi kan rykke hurtigt og nå ud i nogle af de mest afsidesliggende landsbyer, øde bjergområder og øer, fordi vi kender områderne og har lokale kollegaer der.

Cyklonen Idai ramte Mozambique i 2019, og vi handlede hurtigt for at uddele mad og vand til dem, der var mest påvirket af katatrofen. Da ebola-epidemien ramte lande som Liberia, Sierra Leone og Guinea i 2014, var det os, lokalbefolkningen lyttede til, da der var behov for akut at få styrket hygiejneforholdene i landsbyerne. COVID-19 lukkede hele verden ned i foråret 2020, og vi kunne hurtigt opstille mobile håndvaske, uddele sæbe og oplyse om sygdommen, fordi vi allerede var til stede i nogle af de mest sårbare samfund. Vores mangeårige tilstedeværelse har skabt mange gode resultater i områderne, og det har været med til at skabe en tillidsrelation til dem, der bor i områderne.

I Guinea døde mere end 2.500 personer af ebola i 2014. Billedet er fra Guinea og viser en kvindegruppe, som vi stiftede efter udbruddet af COVID-19 for at de kunne få en sæbeproduktion i gang. Samarbejdet med kvinderne fungerede godt, fordi de kender os og huskede, hvordan vi støttede dem under ebola-udbruddet.

Styrket tilstedeværelse i krisetider

Vi har efterhånden mange års erfaringer med at rykke ud i krisesituationer. En stor del af vores arbejde er rettet mod katastrofer og humanitære kriser. Vi er bl.a. massivt til stede i Sahel-området i Afrika, hvor flere end tre millioner mennesker er flygtet fra deres hjem, og over 13 millioner har brug for akut nødhjælp. Og da konflikten i Ukraine brød ud, handlede vi hurtigt for at uddele mad og sikre psykologhjælp til børn på flugt.

Denne unge kvinde og hendes barn er en af de mange millioner, der har været nødsaget til at flygte på grund af uroligheder i det nordlige Etiopien, og som er afhængig af organisationer som os til at få mad, vand og tag over hovedet.

Den eksalerende krise i Etiopien har også intensiveret vores indsats i landet. Flere millioner er blevet tvunget på flugt, og derfor har vi været til stede med akut nødhjælp som mad, vand og tag over hovedet. Vores arbejde i Etiopien er støttet af bl.a. Danida.

Læs mere om vores indsats i Etiopien

Vores humanitære indsatser støttes med store bevillinger fra f.eks. LEGO Fonden, Augustinus Fonden, Poul Due Jensens Fond og Tuborg Fondet. Men vi kan kun rykke hurtigt ud, fordi så mange danskere støtter os fast hver måned og sikrer vores tilstedeværelse i områderne.

Vil du også støtte børn over hele verden?