Polen

Børn og unge er særligt sårbare i konflikter som den, der udspiller sig i Ukraine lige nu. Flere millioner er tvunget på flugt fra deres hjem – rigtig mange dem har helt forladt landet og befinder sig nu i nabolandene.

Livet på flugt er ubarmhjertigt, og krisen efterlader store ar på krop og sjæl for børn og deres familier. Vi er til stede i Ukraine gennem vores samarbejdspartnere, og så er vi selv til stede i Rumænien, Moldova og Polen for at hjælpe børn og deres familier på flugt og bearbejde de voldsomme oplevelser, som konflikten allerede har forårsaget.

Tryk her og støt vores indsats i landene

Vores arbejde i Rumænien, Moldova og Polen er både støttet af danskerne og Udenrigsministeriet, som har doneret 7.450.000 til vores samarbejde med Dignity for at yde børnebeskyttelse og psykologisk krisehjælp til ukrainske familier.

Læs mere om Udenrigsministeriets strakspulje her

Børn får hjælp til at bearbejde traumer

Hvad end man er barn eller voksen, så er den situation, som de mange tusinde flygtninge befinder sig i lige nu, meget alvorlig. Det er traumatisk at blive drevet væk fra den hverdag, man kender og at skulle efterlade sit hjem, familiemedlemmer og venner. Særligt piger og kvinder er i stor risiko for overgreb og seksuelle krænkelser, når konflikten rammer. Mindst 1 ud af 5 kvinder på flugt har oplevet seksuel vold.

Vi ved af erfaring, at det er vigtigt at give psykisk støtte til folk på flugt. Børn har brug for at lege og være børn, og deres familier har brug for at få adgang til kontanter, mad, medicin, bleer og andet. 

Takket være jeres støtte kan vi oprette mobile væresteder i Moldova med psykologer, der hjælper børnene gennem traumerne.

3-årige Milana er en af de mange børn, der har fået en pause fra traumerne på et mobilt værested i Moldova.

En af de psykologer, der tager sig af børnene, er Marina, der selv er flygtet fra Kharkiv i Ukraine. Hun er frivillig på et modtagecenter, der ligger omkring 40 minutter fra Moldovas hovedstad Chisinau, som huser omkring 100 flygtninge. Situationen er ret uforudsigelig, så antallet af børn på centret ændrer sig hver dag.

Når børnene ankommer, er Marina en af dem, der synger med dem, tegner og fortæller eventyr.

“Sang er især nyttigt, fordi børn kan løsrive sig fra det sted, de er, og glemme, hvad de har været igennem. Det samme gælder forældrene. Denne form for støtte er lige præcis, hvad de har brug for i øjeblikket,” fortæller Marina.

Læs mere om de mobile væresteder i Moldova

I videoen herunder kan du se, hvordan børn på flugt bearbejder deres traumer i de mobile væresteder.

Ukrainske børn på flugt får støtte gennem legUkrainske børn på flugt får støtte gennem leg