Børn skal have en sund og tryg barndom

De første år i et barns liv er afgørende for barnets evne til at lære og udvikle sig resten af livet. Men der er stor forskel på at komme til verden på en topmoderne fødegang på et dansk hospital eller på et gulv i en hytte langt ude på landet i Vestafrika, hvor der ikke er megen hjælp fra en jordemoder eller sundhedspersonale.

FN’s Børnekonvention slår fast, at alle børn har ret til at vokse op under sunde og trygge forhold. Takket være vores sponsorer støtter vi børn gennem hele deres opvækst og kæmper for at deres rettigheder respekteres i over 50 af verdens fattigste lande i Afrika, Latinamerika og Asien.

Vi er til stede i lokalområderne, hvor vores lokale kolleger er i tæt kontakt med børnene og deres familier. Vi vejleder kommende forældre under graviditeten, så de kan give deres barn den bedste start på livet. Gennem barnets opvækst arbejder vi for at sikre barnets sundhed og tryghed via oplysning, adgang til sundhedsydelser og beskyttelse, herunder støtte til forældre og udvikling af dagtilbud. Og så sørger vi for at registrere børnenes fødsel, så de er sikret basale rettigheder. Rigtig mange steder er det nemlig ikke en selvfølge at have en fødselsattest.

I Vietnam har vi oprettet forældregrupper, hvor fædre og mødre kan få viden og færdigheder til at pleje deres børn. Det er både med til at give børnene en bedre start på livet samtidig med, at det udfordrer kønsstereotyper i hjemmet.

Fakta om sund og tryg barndom

  • Omkring 5 millioner børn under 5 år dør hvert år. Det svarer til omkring 13.800 børn hver dag. 6.500 af dødsfaldene er nyfødte børn.
  • Muligheden for at overleve som barn er mindst i Afrika syd for Sahara. Her dør 73 ud af 1000 børn, inden de når deres 5-års fødselsdag
  • Til sammenligning dør 4 ud af 1000 børn i Europa før deres 5-års fødselsdag
  • I 2020 var omkring 35 millioner af verdens 82,4 millioner fordrevne mennesker børn under 18 år
  • Omkring 5,6 millioner mennesker dør hvert år på grund af dårlig adgang til sundhedsydelser i fattige lande

Partnerskaber giver børn en god start på livet

Eftersom så mange danskere støtter os hver måned gennem sponsorater, kan vi tiltrække forskellige partnere og indgå samarbejder til gavn for børn over hele verden.

Med støtte fra LEGO Fonden har vi f.eks. iværksat projektet PlayMatters med fokus på at give børn i flygtningelejre i Etiopien og Uganda mulighed for at lære gennem leg. Krig og konflikter i det østlige Afrika har tvunget millioner af børn og voksne på flugt gennem de sidste tre årtier. Uganda og Etiopien huser det største antal flygtninge i Østafrika – halvdelen af dem er børn.

Læs mere om samarbejdet med LEGO Fonden

Wude er et af de børn, vi har støttet med LEGO Fondens PlayMatters-program i Uganda. Millioner af børn som Wude er flygtet fra konflikten i Tigray i Etiopien og vokser op i flygtningelejre. Med støtte fra LEGO Fonden arbejder vi for, at børnene udvikler sig gennem leg og bliver klar til skolestart.

I de lokalsamfund, hvor vi arbejder, er der ofte ingen sundhedsklinikker, jordemødre eller sundhedsplejersker. Derfor opretter vi sammen med lokale frivillige gratis sundhedstilbud til gravide, hvor de kan blive undersøgt og få vejledning i kost og sundhedspleje. Det er også her, vi vejer børnene, får dem vaccineret og sikrer os, at de er sunde og raske.

Vi samarbejde også med partnere som Maternity Foundation for at nedbringe antallet af kvinder og børn, der dør i barselssengen. Det sker ved hjælp af en SMS-service, hvor de kommende forældre får vigtig viden om graviditet, fødsel og amning direkte på deres telefon. SMS-løsningen er indtil nu udviklet og testet i Benin, og med tiden er planen at udrulle den i flere lande som led i arbejdet for sunde graviditeter og fødsler for verdens mødre.

Viden hænger uløseligt sammen med sund graviditet. Derfor samarbejder Maternity Foundation og PlanBørnefinden for at oplyse gravide og kommende fædre om sundhed gennem SMS-beskeder. De første resultater tyder på, at de kommende fædre er blevet bedre til at støtte deres gravide koner.  

Vil du også give børn en god start på livet?