De unge skal drive forandringen

Verdens befolkning er yngre end nogensinde, og unge i verdens udsatte områder drømmer om bedre liv, hvor deres rettigheder respekteres. De har ønsket, motivationen og potentialitet til at skabe forandringer. Men mangel på jobs og massiv fattigdom presser mange unge ud i kriminalitet, urimelige og farlige job eller migration. Vi er med til at sikre unge uddannelse, lærepladser, adgang til viden og ny teknologi og mulighed for at blive iværksættere, så de har bedre mulighed for at skabe en indtægt og på sigt kan skabe arbejdspladser i det område, hvor de bor.

Verdens yngste kontinent

I Afrika er 60 procent af befolkningen yngre end 25 år, og mere end en tredjedel er mellem 15-34 år. Det gør Afrika til det yngste kontinent.

Vi arbejder med unge over hele verden, især i Afrika, gennem lokale ungdomsorganisationer, der oplyser unge om deres rettigheder, støtter dem i at skabe forandringer i deres lokalområde og skabe ligestilling mellem piger og drenge.

Vores arbejde med og for de unge er i særdeleshed finansieret af vores strategiske partnerskabsaftale med Danida. Siden 2018 har vi støttet unge i Kenya, Etiopien, Zimbabwe, Uganda, Togo, Benin, Burkina Faso og Mali ved at give bedre adgang til sundhedsfaciliteter, oplyst dem om deres rettigheder og skabt flere jobs til dem, bl.a. gennem kurser i iværksætteri.

Læs mere om vores indsatser for at støtte unge iværksættere

Resultater fra 2018 til 2021:

  • I 2021 havde 321.542 unge i programområderne adgang til seksuel- og reproduktive sundhedsydelser, f.eks. sundhedsklinikker, hvilket næsten er en fordobling fra 2018.
  • 24.966 unge i Øst- og Vestafrika har fået undervisning i iværksætteri og lært nye færdigheder, så de kan starte egen virksomhed.
  • Flere unge føler sig trygge i byerne: I 2018 følte 26 procent af de unge sig trygge i Kenya, Etiopien, Zimbabwe og Uganda. I 2021 er det tal steget til 32 procent.
  • Unge i Østafrika oplever at have fået bedre adgang til arbejde på fire år. I 2018 havde blot 30 procent adgang til indkomstgenererende aktiviteter, mens det tal er steget til 52 procent. Blandt de unge, der direkte har deltaget i vores arbejde, har hele 61 procent fået bedre adgang til arbejde.
  • Flere unge kvinder er ledere i de ungdomsgrupper, vi støtter. Det er vigtigt i kampen for ligestilling. F.eks. i Togo er 70 procent af medlemmerne af ungdomsgrupperne kvinder, og 60 procent af grupperne har en kvindelig leder.

I ungegrupperne lærer de unge bl.a. at skabe mere tryghed i byen efter mørkets frembrud. I videoen kan høre mere om vores arbejde i Kenya og Uganda.

Mænd skaber tryghed i byer i Kenya og UgandaMænd skaber tryghed i byer i Kenya og Uganda

De unges indsats nytter

De unge, vi arbejder med, lærer deres rettigheder at kende og at fortælle om dem til andre unge. På den måde når de ud til rigtig mange flere unge mænd og kvinder, som nu kender deres ret til at gå i skole, at gifte sig med hvem de vil og leve uden vold og overgreb.

Det har gjort en forskel i bl.a. Benin, hvor andelen af unge kvinder, som er blevet gravide som teenagere, er faldet med 40 procent fra 2018 til 2021 i de områder, vi arbejder i.

I Uganda har mere end 2.200 unge mænd og kvinder lært om deres rettigheder og bidraget til at øge sikkerheden i deres lokalsamfund og i offentlig transport. Det betyder, at andelen af unge, der føler sig trygge i byerne i Uganda, er steget fra 17 procent i 2018 til 30 procent i 2021.

Læs mere om det her

Her er de unge, der skaber forandring

Her kan du læse mere om de unge, vi arbejder med hver eneste dag.

Unge får indflydelse i EU og FN

PlanBørnefonden er en global organisation med dybdegående viden om de områder, vi arbejder i. Det betyder bl.a., at Udenrigsministeriet og store fonde som f.eks. LEGO støtter vores arbejde gennem projekter over hele verden. Vi er med til at påvirke ledere og regeringer til at ændre lovgivninger for at beskytte børns rettigheder. Vi giver desuden de unge viden, viljen og støtte til at ændre de forhold, de lever under, foran verdens øverste ledere i FN og EU.

Faridah Nalumansi er alenemor til to børn og bor i et slumområde i Kampala, hovedstaden i Uganda. Da Faridah var 14 år, havde hun ikke råd til at betale sine skolepenge. Da en mand tilbød at betale, var hun nødt til at sige ja, selvom hun vidste, han ville have noget til gengæld. Hun endte med at blive gravid, hvilket fik hende smidt ud af skolen.

I 2018 inviterede PlanBørnefonden sammen med daværende udviklingsminister Ulla Tørnæs Faridah til New York for at sætte fokus på de millioner af piger, der ikke får mulighed for at færdiggøre skolen. Her talte hun direkte til verdens ledere til FN’s Generalforsamling.

19-årige Faridah til FN's Generalforsamling: "Piger har ret til at gå i skole"19-årige Faridah til FN’s Generalforsamling: “Piger har ret til at gå i skole”

Vil du også støtte vores arbejde med unge?