Vi beskytter mod vold og overgreb

Hver dag udsættes millioner af børn og unge for forskellige former for overgreb og vold. Vi arbejder over hele verden for at beskytte børn og unge.

Fakta om vold og overgreb mod børn og unge

  • Op mod 1 milliard børn mellem 2-17 år har oplevet fysisk, seksuel og psykisk vold eller forsømmelse det seneste år
  • 1 ud af 3 kvinder har oplevet fysisk og/eller seksuel vold
  • 15 millioner piger i alderen 15-19 år har været udsat for voldtægt
  • Op mod 50 procent af seksuelle overfald bliver begået mod piger under 16 år
  • Mindst 200 millioner nulevende piger og kvinder i alderen 15 til 49 år er omskåret
  • Hver anden pige mellem 15-25 år har været udsat for online chikane

Brud på menneskerettighederne

Både piger og drenge rammes af vold, men det er forskelligt, hvad de udsættes for. Som sponsor er du med til at beskytte børn mod vold, overgreb, tidlige ægteskaber, omskæring og børnearbejde.

Det er i strid med menneskerettighederne at udøve vold og overgreb. Derfor arbejder vores lokale kollegaer i over 50 lande for at beskytte børn. Vi sikrer barnets tryghed gennem dets opvækst, f.eks. ved at oplyse forældre, lærere og lokale ledere om barnets rettigheder.

Børn er særligt sårbare over for vold og overgreb i krisetider. Når katastrofen rammer, f.eks. hvis der udbryder krig, er især drenge i risiko for at blive kidnappet og oplært som børnesoldater, mens piger i krisetider er i stor risiko for at blive gift bort, udsat for seksuelle overgreb og udnyttet til prostitution.

Med sponsorernes støtte skaber vi et sundt og trygt miljø for børn og unge, bl.a. ved danne ungegrupper, der kæmper for at ændre holdninger og normer i lokalsamfundet, så eksempelvis færre piger bliver gift bort, overfaldet og udnyttet.

“Jeg vil have, at unge mennesker fra hele verden kæmper for deres egne og for andres rettigheder,” siger Nene, der oplyser børn og unge i landsbyer i Mali om deres rettigheder.

22-årige Nene fra Mali er med i en de ungegrupper. Hun har været førstehåndsvidne til, hvordan voldelige kampe, fattigdom og klimaforandringer går særlig hårdt ud over piger og unge kvinder. I gruppen har hun lært sine rettigheder at kende, og nu giver hun den nye viden videre til andre unge.

“Jeg er vokset op i et område, hvor mange piger blev gravide som børn og blev gift for tidligt. Det gør mig vred og ked af det, at så mange kvinder oplever vold, chikane og overgreb. Det problem er bare blevet værre gennem årene” fortæller Nene, der selv er blevet omskåret. Du kan læse hele hendes historie her.

Læs mere om vores indsats mod omskæring af piger

Vores indsatser nytter

Fattigdom, gamle traditioner og normer samt svag lovgivning er noget af det, der ligger til grund for vold mod børn og unge. Derfor arbejder vi over hele verden i samarbejde med myndigheder, lokalsamfund og andre organisationer for at sikre god oplysning og opbygge lokale og nationale systemer for at beskytte børn og unge.

Det tager tid at ændre holdninger og traditioner, der ligger til grund for vold og overgreb mod børn. Men gennem vores arbejde kan vi heldigvis se, at det kan lade sig gøre. Vi ser bl.a., at flere og flere lande iværksætter tiltag for at forhindre børneægteskaber – f.eks. har Mozambique ændret deres lovgivning, så børn under 18 år ikke må indgå i ægteskab. Det sker bl.a. efter pres fra flere organisationer – herunder Plan International.

Læs mere om vores arbejde mod børneægteskaber

Gennem vores arbejde har vi også formået at skabe mere tryghed for unge piger og kvinder i nogle af verdens farligste storbyer. I Kenya, Zimbabwe og Uganda følte blot 17 procent af de unge sig trygge i byen i 2018. Det tal er vokset til omkring 30 procent i 2021. I videoen herunder kan du lære mere om, hvordan vi har arbejdet for at skabe mere tryghed.

Mænd skaber tryghed i byer i Kenya og UgandaMænd skaber tryghed i byer i Kenya og Uganda

Vil du beskytte børn og unge mod vold og overgreb?