Fra arbejdsløs, ung mor til årets medarbejder

22-årige Estefani fra Den Dominikanske Republik er kåret til årets medarbejder på et af den caribiske turistmagnets populære hoteller. Noget af en omvæltning for den tidligere arbejdsløse mor, som har fået skabt sig en karriere efter et forløb på TUI Academy – et samarbejde mellem rejsegiganten TUI og PlanBørnefonden, der uddanner landets unge til jobs i turistindustrien.

Bag den polerede facade med de luksuriøse hoteller langs sandstrandene i Den Dominikanske Republik, gemmer der sig en barsk virkelighed for landets unge piger og kvinder. Hver femte teenagepige bliver gravid, før hun fylder 18 år. Og mange af pigerne har ikke mulighed for at gå i skole og uddanne sig, bl.a. fordi de er alene om at passe deres børn. Estefani var en af de mange piger, for hvem fremtiden tegnede noget mørkere end landets solbeskinnede kyster.

”Da jeg fødte min søn, måtte jeg droppe ud af skolen. Og jeg kunne ikke passe et arbejde, for jeg var nødt til at tage mig af min søn og mine brødre og ordne pligterne i huset,” fortæller den nu 22-årige mor.

Gennem sit netværk hørte Estefani om TUI Academy, hvor unge kan få en uddannelse, der gør dem i stand til at arbejde i landets turistindustri. Akademiet er udviklet af PlanBørnefonden og TUI Care Foundation og samarbejder med regeringen i Den Dominikanske Republik og flere af landets hotelkæder.

Konditor på kort tid

Det lykkedes for Estefani at skaffe hjælp til børnepasningen, så hun kunne starte et forløb på TUI Academy. På mindre end et år gennemførte hun undervisning i gastronomi, personlig udvikling og fik praktisk erfaring. I dag arbejder hun i konditoriafdelingen på det populære Royalton Punta Cana, der blandt andet modtager gæster fra TUIs danske afdeling. Da hun startede på hotellet, havde Estefani ikke den store selvtillid.

”I begyndelsen var jeg meget genert og havde svært ved at tale. Men jeg blev hurtigt bedre til at kommunikere med mine kolleger. Og takket være mit hårde arbejde, blev jeg kåret til årets medarbejder. Som belønning gav de mig en motorcykel, som jeg bruger til at køre på stranden, når jeg har fri,” fortæller en stolt Estefani.

Det er ikke kun Estefani selv, der har glæde af hendes kometkarriere på hotellet.

”Nu kan jeg også betale for min søns skoleredskaber, hjælpe min mor med at købe medicin og min far med at betale for at vedligeholde huset, ligesom jeg betaler for engelskundervisning til mig selv.”

Estefani arbejder som konditor på Hotel Royalton Punta Cana, hvor hun er kåret som årets medarbejder.

Mønsterbryder

At Estefani i dag har et arbejde og forsøger sig selv og sin familie er langt fra en selvfølge for unge i Den Dominikanske Republik. Ifølge officielle tal fra 2014 er hele 31,4% af landets unge arbejdsløse – en af de højeste rater i Latinamerika og Caribien. Den desperate situation prægede også Estefanis opvækst.

”Hos os var det kun min far, der arbejdede. Så vi havde kun hans løn til at dække alle udgifterne til huset og familien,” forklarer hun.

I dag har både Estefani og hendes søster et job efter forløbet på TUI Academy. Efter titlen som årets medarbejder har hun stadig store drømme og føler, hun har fået værktøjerne til at få efter dem.

”Om fem år ser jeg mig selv som chef for min egen restaurant. Og så vil jeg gerne renovere mine forældres hus for at give dem lidt tilbage for alt det, de har givet mig.”

22-årige Estefani er kåret til årets medarbejder på et hotel i Den Dominikanske Republik efter et forløb på TUI Academy.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform